Varkensvlees

Maple Bacon van de BBQ

maart 20, 2022
Maple Bacon buikspek van de BBQ

Stap voor stap de lekkerste Maple bacon van de BBQ

Maple Bacon is een van de lekkerste dingen die je kunt maken op de BBQ, waar je nog weken naderhand plezier van kan hebben! In deze blogpost neem ik je stap voor stap mee hoe je dit thuis zelf kunt doen! Hoeveel colorozo zout je toe moet voegen en hoe lang je het allemaal kunt bewaren!

Buikspek, Bacon of Ontbijtspek?

Je ziet ze vaak allemaal bij elkaar liggen in het schap van de supermarkt en ze lijken allemaal op elkaar. Maar toch is het niet allemaal hetzelfde. Het zit namelijk zo, buikspek wordt gesneden uit de buik van het varken. Ontbijtspek is de gerookte, gepekelde en gedroogde variant van buikspek. Vaak zie je die in Nederland in de supermarkt in opgerolde vorm. Je kent ze wel, die rondjes buikspek. Allemaal heel iets anders dan deze Maple Bacon van de BBQ.

Bacon daarentegen wordt oorspronkelijk uit de rug van het varken gesneden. Ongeveer op de plek waar de karbonade uit wordt gesneden. Dit gedeelte heeft minder vet, dan het buikspek gedeelte.
Toch gebruik ik voor deze Maple Bacon van de BBQ, buikspek. Omdat dat eenmaal hier makkelijker aan te komen is en daardoor voor iedereen toegankelijker om te maken.

Colorozo zout

Colorozo zout, ook wel nitriet zout genoemd is essentieel voor het maken van Maple Bacon van de BBQ. Nitriet zorgt ervoor dat bacteriën groei wordt gestopt tijdens het proces van pekelen. Daarnaast zorgt dit colorozo zout er ook voor dat je een mooie roze kleur behoudt. In plaats van dat je vlees grauw wordt tijdens het pekelen.

Hoeveel colorozo heb je nodig?

Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheden nitriet zout gebruikt omdat slecht gepekeld vlees onder andere botulisme kan veroorzaken. Als sommige recepten uit bijvoorbeeld Amerika overneemt en het nitriet gehalte 1 op 1 omrekent, kom je bij veel gerechten veel te zout uit. Zo ook bij deze Maple Bacon van de BBQ. Om dit probleem te tackelen staat op het BBQ Genootschap een handige tool om de juiste hoeveelheid colorozo zout te bereken die je nodig hebt voor een bereiding. Mijn advies is ook om deze aan te houden, mocht je hiermee aan de slag gaan.

Wat is Maple Bacon?

Ongeveer het lekkerste beleg wat je zelf kunt maken! 😉 Maple Bacon van de BBQ is bacon die 7 dagenlang gepekeld wordt in een mengeling van colorozo zout en maple syrup en maple suiker (of rietsuiker, als je de kosten iets wil drukken.)

Waarom is maple syrup zo duur?

Ahornsiroop (of maple syrup) is een zoete siroop met een licht caramelachtige smaak. Ahornsap wordt getapt uit de Esdoorn (maple tree) in Noord-Amerika. Het sap dat uit de boom komt smaakt niet erg zoet. Om de zoete siroop te verkrijgen, haalt men een groot deel van het vocht uit het ahornsap. In Canada en Amerika worden er liters van weggewerkt bij de bekende pancakes, en ook Nederland begint het steeds populairder te worden. Voor de productie van 1 liter Ahornsiroop is ongeveer 40 liter sap nodig. Een volgroeide esdoorn kan 40 liter sap per 4 tot 6 weken produceren.

Hierdoor is de prijs van maple syrup zo hoog. In het oorspronkelijke gerecht zat ook maple suiker. Dit wordt vervaardigd door het uitkoken van Maple syrup om vervolgens suiker over te houden. Je kunt begrijpen dat dit daardoor nog duurder is en ook bijna nergens te verkrijgen. Daarom gebruik ik in het recept ook rietsuiker in plaats van maple sugar.

Hoelang kan je Maple Bacon bewaren?

Als je klaar bent met het gerecht van de BBQ heb je voor de aankomende weken weer even genoeg bacon, afhankelijk natuurlijk hoe snel je het opeet 😉 In onderstaand overzicht kun je zien hoe je bacon het beste kunt bewaren.

Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Rauwe spekmaximaal 2 uur2 dagen3 maanden
Maple Baconmaximaal 2 uur5 tot 7 dagen3 maanden
Ontbijtspekmaximaal 2 uur5 tot 7 dagen3 maanden
Katenspekmaximaal 2 uur5 tot 7 dagen3 maanden
Maple Bacon buikspek van de BBQ
Afdrukken Pin
5 van 12 stemmen

Maple Bacon van de BBQ

Stap voor stap de lekkerste bacon maken op de BBQ!
Gang Ontbijt, snack
Keuken Ambachtelijk, Amerikaans, Barbecue, BBQ
Trefwoord Bacon, Buikspek, Maple Bacon
Voorbereidingstijd 7 dagen
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Rusttijd 20 minuten
Totale tijd 7 dagen 1 uur 50 minuten
Porties 4 personen
calorieën 390kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 20 Euro

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg Buikspek
  • 1 x Colorozo zout
  • 1 x Maple Syrup
  • 1 x Rietsuiker

Instructies

  • Om te beginnen, mengen je de Colorozo zout, maple syrup en rietsuiker door elkaar in een kommetje. Voor de juiste hoeveelheden van jouw stuk buikspek adviseer ik je om de colorozo calculater van het bbqgenootschap te gebruiken. De link staat hierboven in de blogpost.
    1 x Colorozo zout, 1 x Maple Syrup, 1 x Rietsuiker
  • Haal de buikspek uit de verpakking en dep hem droog met een keukenpapiertje
    1 kg Buikspek
  • Leg de buikspek in een gastronorm schaal en wrijf de buikspek helemaal in met het mengsel.
  • Stop alles in een ziplock zak en maak deze goed dicht. Leg deze ziplock voor de zekerheid in een gastronorm schaal, voor het geval de zak gaat lekken
  • Gedurende zeven dagen iedere dag het stuk even omkeren. zodat de smaken overal goed in kunnen trekken.
  • Na zeven dagen, voelt het stuk buikspek stevig aan en spoel je de buikspek af onder koud stromend water. Vervolgens dep je hem droog en leg je hem onafgedekt terug in de koelkast voor 24 uur zodat deze kan drogen.
  • De volgende dag is de grote dag! Steek de thermometer in het stuk buikspek en steek de barbecue aan en richt deze in op indirecte wijze. De richt temperatuur is 110 – 120 graden Celsius.
  • Wanneer de kerntemperatuur van 68 – 70 graden is bereikt is de Maple Bacon van de BBQ klaar om eraf te halen.
  • Laat de bacon vervolgens iets afkoelen en daarna is het klaar om aan te snijden!
  • Portioneer om lekker beleg te maken of snij in blokjes om vrijwel elk gerecht smaakvoller te maken!

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 390kcal | Carbohydrates: 50g | Protein: 32g | Fat: 7g

Veelgestelde vragen

Kun je bacon invriezen?

Jazeker, na het maken van bacon kun je deze portioneren en invriezen voor maximaal 3 maanden.

Hoe lang kun je bacon bewaren?

In bovenstaand overzicht staat precies wat, waar en hoelang je het kunt bewaren.

Waar kun je maple bacon voor gebruiken?

De mogelijkheden zijn eindeloos, overal waar je bacon voor kunt gebruiken. Kun je deze variant voor gebruiken. De heerlijke smaak van maple bacon zal vrijwel ieder recept lekkerder maken!

Genoten van deze Maple Bacon van de BBQ? Wellicht zijn deze gerechten of informatieve posts hieronder ook een aanrader!

Bacon Onion Bombs – Smaakvolle uienbommetjes gevuld met mozzarella
MOINK Rolls – Heerlijke kleine en kruidige MOINK saucijzenbroodjes
Varkenshaas Pinwheels – Varkenshaas rolletjes met Pecan nootjes
Teriyaki Ribfingers – De lekkerste ribfingers die je ooit gaat proeven!

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!


Genoten van deze post en video en wil je meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

  • Reageer
    Hond G
    maart 20, 2022 at 6:49 pm

    5 sterren
    Toppie! Uitleg ook goed. Ga het snel proberen

  • Reageer
    Paul
    maart 20, 2022 at 7:52 pm

    5 sterren
    Nice👍🏻

  • Reageer
    Bart
    maart 21, 2022 at 2:44 pm

    5 sterren
    Sounds delicious 😋 Ben erg benieuwd…., eventueel een demo van the master himself mogelijk? 😉

Reageer

Rating recept