Snacks Varkensvlees

Teriyaki Ribfingers

oktober 24, 2021
Teriyaki Ribfingers

We wisten natuurlijk met zijn allen al dat Iberico rib fingers echt hemels zijn. Maar deze Teriyaki Ribfingers met een heerlijke marinade voegt daar toch wel een smaaksensatie aan toe!

De hele koelkast rook ernaar, maar dan in de goede manier. Wat een feestje was dit! Iberico Ribfingers met een Teriyaki marinade, een absolute aanrader voor thuis!

Iberico vlees

Varkensvlees van het Iberico varken is de laatste jaren een ware trend geworden. Eerlijk gezegd, kan ik dat helemaal begrijpen omdat het zo ontzettend lekker is!
Het Iberico varken is een soort dat in Spanje wordt gefokt en om zijn bijzondere “dieet” bekend staat.

De varkens krijgen in het voorjaar een flinke portie fris gras als voeding. Vervolgens krijgen ze in de zomer een maaltijd voorzien van gerst en tarwe. Om vervolgens in de herfst zich lekker vol te kunnen eten met eikels die van de bomen vallen.

Hierdoor en de vrije beweging krijgen de varkens hun karakteristieke nootachtige smaak aan het vlees. De vrijheid om te bewegen heeft nog een ander voordeel, namelijk de vetopbouw in het spiervlees. En dat vet is nu precies wat het vlees van het Iberico varken zo ontzettend lekker maakt!

Teriyaki Marinade

Laten we het eens hebben over die andere ster in dit gerecht, de Teriyaki marinade. Man o man! Wat is deze lekker. Ik hou persoonlijk sowieso van de Oosterse en Aziatische smaken, maar de combinatie is echt geweldig.
Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij vis of vlees wordt gebakken in een marinade van sojasaus, suiker en rijstwijn. Om te smullen!

Teriyaki Ribfingers

Daar gaan we beginnen met het recept. Ik heb zoals je in de video kunt zien gebruik gemaakt van mijn Monolith. Maar uiteraard kun je dit op iedere BBQ waarmee je indirect kunt barbecueën. Een Weber Master-touch, Smokey Mountain of Pellet BBQ zijn hier ook geschikt voor.

Teriyaki Ribfingers

Iberico Rib fingers met een oosterse twist!
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht, snack, Tussendoortje
Keuken Amerikaans, aziatisch, Barbecue, bbq, Japans, Oosters
Trefwoord Ribfingers, Teriyaki, Iberico, Japans, Oosters, Aziatisch, snack
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 dag 1 uur
Porties 4 personen
calorieën 381kcal
Cost 30

Equipment

  • BBQ
  • Ziplock zak

Ingrediënten

  • 800 gram Iberico Ribfingers
  • 1/2 cup Sojasaus
  • 1 eetlepel Rijstazijn
  • 3 eetlepels Honing
  • 6 gram Sesamzaadjes
  • 1 stuk Verse Gember geraspt
  • 2 Knoflookteentjes geraspt
  • 1 Lenteuitje in kleine ringetjes gesneden
  • 3 eetlepels Bruine bastardsuiker

Instructies

  • Om de marinade te maken, pak een ziplock zak en vouw de bovenkant om en zet de zak op een stevige ondergrond.
  • Voeg de vloeibare ingredienten in de ziplock zak
  • Rasp de knoflook en gember boven de zak en snij daarna de lente uitjes in kleine ringetjes. Voeg de helft hiervan toe aan de marinade.
  • Als laatste voeg de bastardsuiker en de helft van de sesamzaadjes toe aan de marinade en meng alles zorgvuldig.
  • Voeg de Iberico ribfingers toe en meng alles nog even goed dat alles doordrengt is met de marinade.
  • Leg vervolgens de zak in een bak in de koelkast en laat minimaal 4 uur marineren. Aanbevolen is 24 uur marineren.
  • Steek de barbecue aan en creeër een indirecte opstelling.
  • Leg de ribfingers op de barbecue. Nu kun je twee kanten op. Of je doet low and slow bij 110/115 graden voor ongeveer 1,5 uur. Of je kiest voor 150 graden high en fast en je bent na 45 minuten klaar en de buitenkant zal iets krokanter zijn op de uiteindes.
  • Ik heb gekozen in mijn video voor high and fast en na ongeveer 45 minuten waren ze een heel eind klaar.
  • Daarna de ribfingers nog een maal gelakt met de marinade en na 10/15 minuten waren de ribfingers klaar!
  • Eet smakelijk.

Video

    Reageer

    Rating recept