Materiaal

Zelf een BBQ bouwen

augustus 22, 2021
NasQ UDS Build

Zelf een eigen BBQ bouwen, dat klinkt als een hele uitdaging kan ik begrijpen. Helemaal als het een grote smoker moet worden van een 200 liter vat!
Op mijn YouTube kanaal heb ik onlangs een mini-serie gemaakt hoe je zelf een BBQ kunt bouwen. Hierin laat ik zien hoe ik van een 200 liter vat een prachtige low&slow smoker maak. Die vervolgens ook nog een perfect werkt en heel erg stabiel blijft.

Waarom zou je zelf een bbq willen bouwen?

Als barbecue je hobby is, merk je na verloop van tijd dat je meer variatie in je gerechten, maar ook in je aantal bbq’s wil toevoegen. Gerechten zijn genoeg te vinden op het internet en met YouTube kanalen zoals de mijne ligt de inspiratie voor het oprapen. Maar een nieuwe barbecue kan soms wel eens prijzig zijn. Aangezien het een hobby blijft, kan dat soms niet helemaal in het budget passen.

Natuurlijk zijn er ook al kant-en-klare smokers te koop op de markt, zoals de Weber Smokey Mountain of een Fornetto Razzo. Maar die zijn zoals je kunt zijn redelijk aan de prijs. Dan kan het bouwen van zo’n stoere, gave UDS (Ugly Drum Smoker) een uitkomst zijn!

Ik heb in de mini-serie een aantal video’s gemaakt waarin ik je stap voor stap door het hele proces heen loods. inclusief blue prints en boodschappenlijst. Zodat jij dit thuis ook zelf makkelijk kan maken! Het enigste wat je nodig hebt is een aantal juiste gereedschappen, onderdelen en vooral veel goede zin!

Smoker bouwen

Deel 1. Wat heb je nodig?

Wat heb je allemaal nodig en waar kan ik dit allemaal halen vraag je je misschien af? Op deze vragen ga ik in de hele serie doorheen, waarbij ik ook alternatieven geef op de spullen die ik gebruik.

Er zijn meer wegen naar Rome, dit is de manier hoe ik het altijd gedaan heb en leuk vind om te doen. Maar er zijn nog veel meer spullen op de markt.

Het vat

Als eerste heb je uiteraard een 200 liter vat nodig. Ik heb de mijne via marktplaats gekocht dicht in de buurt van mijn woonplaats. Mijn advies is, kijk een rustig rond of er iets bij jou in de buurt te koop staat.
Zo niet, zou je bij het volgende adres kunnen kijken. Dit zijn nieuwe tonnen en dit bedrijf is gespecialiseerd in producten om zelf een bbq te bouwen.

Wat is nog meer belangrijk?

Waar moet je nog meer op letten bij het aanschaffen van een 200 liter vat? De voorkeur gaat naar een vat wat niet gecoat is aan de binnenkant. Blank staal aan de binnenkant van je vat is wat je wil hebben. De coating is namelijk een tijdrovende klus om eraf te krijgen en dit gaat vaak gepaard met uitbranden. Nu klinkt dat natuurlijk wel heel leuk, alleen midden in een woonwijk zal de buurt niet blij met je zijn.
Daarnaast brand je ook de lak aan de buitenkant van je ton eraf en die wil je vaak graag behouden.

Alle ins en outs over het aanschaffen van het 200 liter vat kun je terugkijken in onderstaande video op mijn YouTube kanaal

Deel 1. Het uitzoeken van de ton.

Deel 2. Het begin!

Daar sta je dan met je goede gedrag en een 200 liter vat in je achtertuin. Menig buurman, vriend of zelfs partner heeft je al een paar keer verwonderd aangekeken als je ze verteld over je plannen met dit mooie vat! Neem van mij aan, als hij klaar is en ze hebben voor het eerste ervan gegeten op een tuinfeestje waar jij met gemak voor 20 man spareribs maakt. Dat is het moment dat die mening wel wordt bijgesteld.

Wat hebben we nodig om te beginnen?

Ik begin zelf als ik een bbq ga bouwen met het bekijken waar ik precies alles wil plaatsen en hoeveel ruimte ik nodig heb. Bijvoorbeeld de roosters: Ik wil 15 centimeter speling hebben per rooster, zodat ik spareribs rechtop kan zetten in een rib rekje of iets dergelijks. Bepaal voor jezelf wat je fijn vind. Ik heb uit automatische 2 roosters erin gemaakt, maar in de praktijk in mijn andere UDS gebruik ik er vaak maar 1.

Ik heb een blauwdruk gemaakt van mijn plannen, zodat je een richtlijn hebt waar ik welke afmetingen plaats en vervolgens gaten boor. Wil je deze ontvangen, stuur dan een mailtje naar marcel@nasqbbq.nl en ik zorg ervoor dat jij ze in de mail krijgt!

Materiaallijst

De spullen die ik in deel 2 van de video’s gebruik:
(voor het gemak heb ik overal links bij geplaatst)
– 6x M6x40mm RVS boutjes
– 2x Knelkoppeling knie 22mm
– 2x Plafond/muur beugel
– 2 meter CV buis 22mm
– 1x Kogelkraan knel 22mm

Ik gebruik maar 1 kogelkraan voor deze smoker, aangezien ik vaak een bbq controller gebruik tijdens lange sessies en daarvoor is een 200 liter vat smoker perfect voor. Hierdoor heb ik 1 inlaat in gebruik voor een adapter voor de controller en op de andere gaat een kogelkraan.

In deel 2 van de UDS build ga ik in op de posities van de gaten en boutjes.

UDS staat voor UGLY drum smoker, maar laten we nu eerlijk zijn. We willen toch gewoon een AWESOME of BEAUTIFUL drum smoker in de achtertuin hebben staan? Het oog wil ook wat en soms moet je het thuis ook weten te verkopen.

Accessoires

Je kunt alle kanten op met je accessoires. In eerste instantie had ik zelfs de gedachte om handvatten van leer op de ton te monteren. Witkamp Design, gespecialiseerd in UDS artikelen en nog veel meer BBQ gerelateerde producten heeft zich aangesloten bij mijn UDS build en zal wat gave spullen opsturen om het bouwen van de UDS makkelijker te maken!

Personaliseren

Een tijd terug kwam ik op instagram Southcraft laser tegen. Een laser graveer bedrijf dat in de buurt van mij gevestigd zit. Na wat mail en app contact afgesproken om een het personaliseren van de UDS compleet te maken.

Na een ontzettend gezellige en informatieve middag naar huis gegaan met ontzettend veel leuke goodies die gegraveerd waren met het logo dat ik speciaal voor deze build gemaakt had.
Maar het belangrijkste, de plaat die voorop de UDS komt te pronken.
Ik kan niet omschrijven hoe blij ik ben met deze plaat! Echt ontzettend gaaf!

UDS build deel 3 – Het personaliseren.

Deel 4. De laatste loodjes

Nu alle onderdelen in huis zijn, is het tijd om ze erop te schroeven. De handvaten, de schoorsteen, het kolenmandje noem het maar op.
Tijd om dit allemaal te installeren en ervoor te zorgen dat dit allemaal netjes op de juiste plek aanwezig is.

de blueprints

Om het voor jullie makkelijker te maken heb ik mijn best gedaan om blueprints te maken zodat je een idee hebt hoe het allemaal in elkaar steekt.
Hieronder zie je de blueprints in het klein. Wil je grote afbeeldingen, neem dat even contact met me op via de contact pagina van de website om grotere afbeeldingen te krijgen.

Zelf een bbq bouwen
Front – NasQ UDS
Zelf een bbq bouwen
Back – NasQ UDS
Zelf een bbq bouwen
Top – NasQ UDS

Ik hoop dat jullie hiermee een heel eind aan de slag kunnen in combinatie met de complete 5-delige serie op mijn YouTube kanaal. Mochten er nog vragen zijn, kun je die op YouTube onder de video’s stellen of hier op deze website!

In ieder geval ontzettend bedankt voor jullie aandacht en leuke berichten op mijn YouTube kanaal!


Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer