Welke kerntemperatuur voor vlees en vis op de BBQ? Een van de veelgestelde vragen! Wat is de kerntemperatuur van kip, varkensvlees, rundvlees. Maar ook vis, lam en Eend. Heel eerlijk gezegd, deze BBQ kerntemperatuur zit bij mij ook niet kant en klaar in mijn hoofd. Dat is ook de voornaamste reden van deze blogpost. Zodat ik, maar ook jij, een goede plek hebt om alles terug te vinden. Wel zo handig toch?
Snel naar de juiste kerntemperatuur.
Ik heb hieronder heel veel informatie geplaatst over het onderwerp kerntemperatuur. Denk hierbij aan, waar meet je mee, welke soorten thermometers zijn er. Of is zo’n kerntemperatuur nu leidend? Allemaal interessante info, maar mocht je direct naar de kerntemperaturen willen gaan? Hieronder snelkoppelingsknoppen naar de kerntemperatuur die jij nodig hebt!
Kerntemperatuur meten! Maar waarmee?
Er zijn verschillende manieren om een kerntemperatuur te meten bij vlees, vis en gevogelte op de BBQ en daarbij ook verschillende meetinstrumenten. Dit is vaak afhankelijk van welk stuk vlees of vis je gebruikt, maar ook de manier waarop je het bereidt is ook afhankelijk hiervan.
Bedraad
Dit is de meest bekende en vaak ook de vriendelijkste voor je portemennee. Een bedrade kerntemperatuur meter. Deze komen een veel varianten en uitvoeringen. Zoveel dat ik daar alleen al een complete blog over kan schrijven. Zo’n meter komt in de goedkoopste varianten met 1 of 2 sensoren. Maar er zijn ook varianten die tot 4 kanalen gaan.
Daarnaast is er ook nog het verschil tussen Wifi, Bluetooth en radio frequentie thermometers. Ieder heeft zijn eigen voor en nadelen. Aan jou de keuze wat voor jou belangrijk is. Uiteindelijk doen ze allemaal hetzelfde. Aangeven wat de kerntemperatuur is, zodat jij precies weet hoe ver je gerecht is.
Draadloos
Wat betreft draadloos zijn er twee types draadloos. Aan de ene kant heb je de Meater of The Meatstick. Hoogwaardige draadloze thermometers die je tijdens de gehele bereiding in het stuk vlees, vis of gevogelte steekt. De slimme software die bij deze thermometers komt rekent zelfs voor je uit hoe lang het nog duurt voordat je gerecht klaar is. Ideaal ook bij gerechten op een rotisserie, omdat je geen draadjes eraan hebt.
Daarnaast is er zoiets als een instant kerntemperatuur meter. Ook daar zijn verschillende soorten en prijsklassen in. Mijn persoonlijke favoriet is de Thermapen One. Deze geeft binnen 1 seconde de kerntemperatuur weer. Ideaal, mocht je de One te snel vinden en te duur, is de MK4 iets goedkoper en die doet er ongeveer 3 seconden over.
Is kerntemperatuur leidend?
Het antwoord op deze vraag, hangt heel erg af van de situatie. Bijvoorbeeld, als je biefstuk bakt, dan hou je je zeker aan de kerntemperatuur om een heerlijke steak op de BBQ te maken, die precies van binnen is zoals je hem graag wilt. Of wat dacht je van kip! Bij kip is het aanhouden van de kerntemperatuur erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang.. ;)Er zijn zeker chefs die op basis van gevoel kunnen bepalen of een steak de juiste malsheid heeft bereikt, maar de meeste gebruiken gewoon een kerntemperatuurmeter.
Waneer hou je de kerntemperatuur dan niet aan?
Als je pulled pork wil maken, gebruik je de kerntemperatuur als indicatie. De temperatuur die je dan aanhoudt, wil nog niet altijd zeggen dat hij perfect is om te pullen. Dit heeft met veel andere factoren te maken. Niet ieder stuk vlees is hetzelfde en bij dit soort bereidingen kan de kerntemperatuur en malsheid uit elkaar lopen. Zo heb ik een keer pulled pork gemaakt die supermals was bij 88 graden Celsius en een keer moeite gehad met pullen van een procureur van 92 graden.
Kerntemperatuur BBQ Kip
Laten we aftrappen met de misschien wel de belangrijkste. Bij kip is heel belangrijk om de juiste kerntemperatuur voor op de BBQ aan te houden in verband met kans op salmonella. Dit komt voor bij rauwe en niet goed gebakken kip. Hier kun je flink ziek van worden, dus belangrijk dat je altijd voorzichtig bent. Niet alleen met de kerntemperatuur, maar ook bij voorbereiding.
Bij kip maak je wel onderscheid tussen donker en licht vlees. Het complete overzicht vind je hieronder.
Kerntemperatuur Kip & Gevogelte
Kip | Aanbevolen kerntemperatuur Kip |
---|---|
Kalkoenfilet / Kipfilet | 70 – 72 graden Celsius |
Kalkoendijen / Kippendijen | – 85 graden Celsius |
Kipfilet haas | 70 – 72 graden Celsius |
Kalkoenpoot / Kippenpoot | 85 graden Celsius |
Kalkoenvleugels / Kippenvleugels | 85 graden Celsius |
Eendenborst | Medium: 63 – 65 graden Celsius |
Well done: 75 – 80 graden Celsius | |
Ganzenborst | Medium: 63 – 65 graden Celsius |
Well done: 75 – 80 graden Celsius | |
Ganzenpoot | Well done: 80 graden Celsius |
Kerntemperatuur BBQ Varkensvlees
Het verhitten van vlees dood bacterieën, maar je wilt natuurlijk dat prachtige stukje vlees niet gortdroog bakken. Bij varkensvlees op de BBQ lopen de kerntemperaturen flink uiteen. Hieronder een overzicht van de juiste kerntemperatuur van varkensvlees op de BBQ.
Kerntemperatuur Varkensvlees
Varkensvlees | Aanbevolen kerntemperatuur Varkensvlees |
---|---|
Gehakt | 70 – 72 graden Celsius |
Worst | 70 – 72 graden Celsius |
Spareribs | Vanaf 70 graden Celsius |
Pulled Pork | 89 graden Celsius |
Varkenshaas | (Medium) Rose: 60 – 62 graden Celsius |
Well done: 65 – 68 graden Celsius | |
Rollade | Medium: 61 – 63 graden Celsius |
Well done: 70 – 72 graden Celsius | |
Buikspek | 75 graden Celsius |
Kerntemperatuur BBQ Rundvlees
Rundvlees op de BBQ is een combinatie die heel erg goed samen gaat. Alleen al voor de gradatie in steaks kun je al een boek over volschrijven, wat betreft de kerntemperatuur voor Rundvlees op de BBQ. Waardoor ik in onderstaand overzicht de biefstuk & steaks en overige delen opgesplitst heb. Daarnaast staat bij iedere kerntemperatuur ook de officiele benaming.
Kerntemperatuur Biefstuk & steaks
Benaming | Omschrijving | Aanbevolen kerntemperatuur |
---|---|---|
Blue (bleu) | erg rood | 46 – 49 graden Celsius |
Rare (saignant) | rood in het midden | 52 – 55 graden Celsius |
Medium rare (à point) | warm en rood in het midden | 55 – 60 graden Celsius |
Medium (demi-anglais) | rosé en iets steviger | 60 – 65 graden Celsius |
Medium well (cuit) | klein beetje rosé in het midden | 65 – 69 graden Celsius |
Well done (bien cuit) | grijsbruin doorbakken en erg stevig. | 70+ graden Celsius |
Kerntemperatuur Rundvlees
Rundvlees | Aanbevolen kerntemperatuur Rundvlees |
---|---|
Gehakt | 70 -72 graden Celsius |
Gehakt van steaks | Rare: 52-55 graden Celsius |
Medium rare: 55-60 graden Celsius | |
Medium: 60 – 65 graden Celsius | |
Medium well: 65 – 69 graden Celsius | |
Worst | Well done: 70 graden Celsius |
Rollade | Medium rare: 55-60 graden Celsius |
Medium: 60 – 65 graden Celsius | |
Medium well: 65 – 70 graden Celsius | |
Rosbief | Rare: 48 – 50 graden Celsius |
Medium: 52 – 55 graden Celsius | |
Well done: 57 – 59 graden Celsius | |
Brisket | 90 – 95 graden Celsius (afhankelijk van malsheid) |
Short ribs | 90 – 95 graden Celsius (afhankelijk van malsheid) |
Rib Roast | 48 – 50 graden Celsius |
Kerntemperatuur BBQ vis
De kerntemperatuur van Vis voor op de BBQ is in het volgende schema weergegeven. Waardoor je een duidelijk overzicht hiervan hebt.
Kerntemperatuur Vis
Vis | Aanbevolen kerntemperatuur Vis |
---|---|
Zalm | Medium 52 – 55 graden Celsius |
Tonijn / Marlijn | Medium 50 – 52 graden Celsius |
Kabeljauw | Well done 58 – 62 graden Celsius |
Overige witvis | Well done 60 graden Celsius |
Kerntemperatuur BBQ kalfsvlees
Kalfsvlees, een niet zo veel voorkomende vleessoort op de BBQ (helaas). Maar wel ontzettend lekker als je het goed bereidt. Hieronder een overzicht van de kerntemperatuur voor kalfsvlees van de BBQ.
Kerntemperatuur Kalfsvlees
Kalfsvlees | Aanbevolen kerntemperatuur Kalfsvlees |
---|---|
Steaks | Rosé: 55 – 60 graden Celsius |
Medium: 60 – 65 graden Celsius | |
Well done: 65+ graden Celsius | |
Gehakt | 70 – 72 graden Celsius |
Dat was, in grote lijnen, een complete lijst van kerntemperatuur tijdens de BBQ. Voor kip, varkensvlees, rundvlees, vis of kalfsvlees kun je op deze pagina terecht. Mocht je toevoegingen of andere ideeën voor deze lijst hebben, laat dan een berichtje hieronder achter.
Veelgestelde vragen
Kerntemperatuur van vlees, vis of gevogelte is een goede leidraad om een gerecht te maken. Soms moet je hier direct aan houden, maar soms ook niet.
Dat verschilt erg per soort vlees. Voor steaks en roasts is het een heel goed eikpunt, maar voor pulled pork is het een leidraad. Bij dat soort bereidingen is het gevoel belangrijker.
Niet ieder stuk vlees is hetzelfde. Het is een natuurproduct. De eigenschappen van een bepaald ras of de conditie tijdens de slacht heeft allemaal van invloed op het uiteindelijk vlees. Hierdoor kan het voorkomen dat bijvoorbeeld pulled pork de ene keer bij 88 graden al klaar is. Maar een andere keer pas bij 93 graden.
Wil je nog meer informatie lezen?
Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Genoten van deze post en wil je meer zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
Geen Reacties