Materiaal

Welke soort rookhout?

augustus 10, 2019
Welk soort rookhout?

Welk soort rookhout moet ik gebruiken, bij welk soort vlees?
Wanneer gebruik ik voldoende rookhout? Welke variaties aan rookhout zijn er allemaal?
Allemaal vragen die bij je opkomen als je gaat roken, ik probeer in dit artikel je daar antwoorden op te geven.

Welke rookhout soorten zijn er?

Vrijwel alle hardere houtsoorten zijn bruikbaar op de BBQ, mits er noten of vruchten vanaf komen die je als mens kan eten.
Nootbomen geven een zwaardere rooksmaak af dan de vruchtenbomen.

Ahorn, Maple, Berk & Esdoorn – Milde en zoetige smaak met een kleine toets naar rooksmaak.

Appel, Peer & Kers – Zoetige fruitsmaken, hierdoor: Mild & Fruitige rooksmaak, deze soorten worden het meeste gebruikt door hun zachte smaak.

Abrikoos, Pruim, Perzik, Nectarine – Zoete en milde smaak, maar wel sterker dan de fruitsoorten hierboven.

Citrushout– Citrussoorten geven een licht rokerige smaak af aan het vlees.

Druivenrank – Rijke fruitige smaak, rook erg veel en heeft een wrange nasmaak.

Amandel – Lekker zoete rooksmaak

Eik – Zware smaak, Alle eikensoorten zijn geschikt als rookhout. Wees wel voorzichtig met deze houtsoort vanwege de zware smaak.

Hickory – Een van de meest gebruikte houtsoorten om te roken, geeft een sterke rooksmaak af met een delicate spekachtige smaak.

Mesquite – Sterk overheersende aardse smaak, gebruik met mate.

Acacia – Wordt ook gebruikt om houtskool van te maken, brand niet zo zwaar als Mesquite, waar deze houtsoort familie van is.

Pecan– Een allemansvriend op het gebied van rookhout. Een sterke, maar toch zoete smaak.

Walnoot – Sterke rooksmaak, advies is om deze te mengen met fruitsoorten om overroken te voorkomen.

Welk soort rookhout bij welk soort vlees?

Dan natuurlijk de grote vraag, welk soort hout kun je het beste gebruiken bij welk soort vlees, vis of gevogelte? Hieronder een overzicht hiervan:

Rundvlees:
Amandel – Walnoot – Pecan – Accacia – Mesquite – Hickory – Eik – Citrushout & Kers

Varkensvlees:
Ahorn, Maple & Esdoorn – Appel, Peer & Kers – Abrikoos, Pruim, Perzik & Nectarine – Citrushout – Amandel – Pecan – Accacia – Mesquite – Hickory – Eik

Kip & Gevogelte:
Accacia – Ahorn – Amandel – Appel – Citrushout – Ahorn, Maple & Esdoorn – Druif – Appel, Peer & Kers – Pecan – Abrikoos, Pruim, Perzik & Nectarine

Welk vorm rookhout?

Rookhout is er in verschillende vormen en maten. De meest gangbare soorten zijn:

Snippers: Kleine dunne snippers, branden snel op. Ideaal voor een smoke box op een gasbbq.

Chunks: Vuistgrote blokken hout, ideaal voor Houtskoolbbq. Ideaal voor low and slow sessies omdat je de blokken tussen de kolen kan stoppen die nog moeten ontbranden.

Pellets: Door de hoge dichtheid van de pellets, ideaal voor houtskoolbbq. Branden niet zo snel weg als de snippers en hierdoor langer rookplezier!

Houtmot: Ideaal voor koud roken in combinatie met een cold smoke generator.

    Reageer