Materiaal Techniek

Hoe steek je een BBQ aan?

mei 28, 2022
Hoe steek je een BBQ aan?

Het lijkt misschien een hele simpele vraag, hoe steek je een BBQ aan? Maar toch zijn er veel vragen en onduidelijkheden over. Met vaak als gevolg, naast irritatie bij jezelf en bij de buren over de rookontwikkeling. Dat de plezier van het BBQ’en vaak bij voorbaat al verdwijnt. En dat is eeuwig zonde in mijn ogen! Hieronder een aantal manieren met de nodige tips en tricks om een mooi vuurtje te maken in jouw BBQ thuis!

Wat zijn de opties?

Hoe steek je een BBQ aan? Die vraag kan op diverse manieren ingevuld worden. Er zijn verschillende goede manieren, maar natuurlijk ook minder goede manieren. Daarnaast is de brandstof keuze ook heel erg belangrijk. Welke soort houtskool of briketten gebruik je precies en in welke BBQ? Hierover heb ik een tijdje geleden al een blogpost overgeschreven. Deze informatie kun je hier vinden.

Hoe steek je niet een BBQ aan?

Laten we eerst even in het kort hebben over de methodes hebben die je wilt vermijden. Als allereerste, aanmaakvloeistof of aanmaakgel. Dit laat een nare geur achter in je barbecue en daarnaast ruikt de hele buurt ook dat je de BBQ aansteekt. Idem gebeurt dit bij de witte kerosine aanmaakblokjes. Je kent ze wel, van die broze dingen die heel goed branden, maar een stank afgeven waardoor je denkt dat je staat te tanken bij de benzinepomp.

BBQ aansteken

Er zijn gelukkig nog genoeg opties over om je BBQ aan te steken. Op een juiste manier, waardoor je weinig rookontwikkeling hebt en toch snel een vuurtje aan de gang hebt. Dit is overigens niet altijd met aanmaakblokjes.

Houtskool BBQ aansteken

De meest bekende manier om je BBQ aan te steken is de manier met aanmaakblokjes. Niet die witte, zoals hierboven beschreven. Maar dan de natuurlijke bruine die zijn vaak gemaakt van kokosvezels, FSC hout en plantaardige olie en een stuk beter voor je gezondheid.

Daarnaast zijn er ook aanmaakrolletjes of aanmaakwol. Dit zijn cilindervormige rolletjes gemaakt van houtkrullen gecombineerd met een natuurlijke bijenwas. Deze branden erg goed, geven geen hevige rookontwikkeling en stinken niet. Je draait ze een kwartslag open, zodat de lucht er rondom bij kan. Wat vervolgens de ontbranding bevorderd. Dit is persoonlijk een van mijn favoriete manieren om de BBQ aan te steken.

Gebruik je een aanmaakblokje of een aanmaakwolletje, dan maak je 1 a 2 kuiltjes in je houtskool waar je deze inlegt. Vervolgens leg je voorzichtig wat houtskool rondom dit plekje, zonder het direct er tegenaan te leggen. Dit zorgt namelijk voor smeulen en extra rookontwikkeling. Mocht je grote stukken houtskool hebben, zou je misschien zelf nog een mooie constructie kunnen bouwen. Je bouwt dan een soort bruggetje boven het vlammetje.

Briketten BBQ aansteken

Naast houtskool, wat je voornamelijk in keramische BBQ’s gebruikt. Kun je natuurlijk ook briketten gebruiken. Deze werken het beste in ketel BBQ’ s zoals een Napoleon of Weber BBQ. Briketten zijn samengeperste blokjes van hout of kokos. Meer info over briketten, vind je in dit artikel. Omdat deze samengeperst zijn en een hogere dichtheid hierdoor hebben zijn ze lastiger aan te maken. Simpelweg een aanmaakblokje of aanmaakwolletje ertussen te leggen duurt dan vaak te lang.

BBQ aansteken met starter

Een ideale oplossing hiervoor is dan een BBQ starter. In deze starter stop je je briketten, naar mate wat je nodig hebt en hieronder leg je twee aanmaakblokjes of rolletjes. Deze zorgen ervoor dat de onderste briketten beginnen te gloeien en door het koker effect in de starter staat binnen 10 a 15 minuten de starter te branden en kun je deze omschudden in de BBQ. Een volle starter voor wanneer je gaat grillen. Een halve (afhankelijk van de grootte van de starter) voor een low & slow sessie.

Ook zijn er grotere en kleinere starters. Je kunt ze vaak in de zomermaanden bij een discounter of Action aantreffen, alleen de kwaliteit laat vaak de wensen over. Mijn persoonlijke favoriet zijn de Ecobrasa starters en dan in het bijzonder de 1kg starter. Stevig materiaal, en 1kg is in 99% van de gevallen meer dan genoeg.

BBQ aansteken met One-minute lighter

De One-minute lighter. Ik zal heel eerlijk zijn, ik heb altijd geroepen dat ik zoiets niet nodig had. Ik heb er zelfs een gewonnen tijdens een BBQ-wedstrijd. Om deze vervolgens weer door te verkopen omdat ik toen overtuigd was, dat ik het niet nodig had.

Maar wat had ik een ongelijk. Oprecht kan ik zeggen, dat dat het allereerste accessoire is, wat ik bij een nieuwe (keramische) BBQ erbij zou kopen. Het is een soort “opgevoerde föhn”, die ervoor zorgt dat je BBQ binnen een minute aan is. Ga je nog langer door, kun je een ware vuurzee creëren. Door dit gemak, ga je zeker ook sneller en vaker BBQ’en.

One minute lighter review

Nu je precies weet hoe je het beste je BBQ kunt aansteken.
Kun je lekker aan de slag met de onderstaande recepten om het beste uit je BBQ te halen! Ondanks dat wij er heel veel plezier uithalen, kan het aansteken en/of BBQ’en overlast bezorgen voor de buurt. Onlangs heb ik dit artikel geschreven over rookoverlast. Doe je voordeel ermee om ervoor te zorgen dat je lekker kunt blijven BBQ’en!


Huisgemaakte sate van de BBQ
Heerlijke makkelijke saté, waarvan je zult smullen!

BBQ Beer Can Burger
Gewoon omdat het kan!

BBQ Klassieker: Sloppy Joe!
Eenvoudig, simpelweg smullen!

Gerookte Aardappelsalade
Een prachtig bijgerecht waarvan iedereen smult!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Hoe steek je op de beste manier je BBQ aan?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!


Genoten van deze post over hoe steek je een BBQ aan en wil je meer zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer