BBQ info Materiaal Techniek

Welke houtskool voor de BBQ?

januari 3, 2022
Welke houtskool voor de BBQ

Een veelgestelde BBQ vraag: Welke houtskool heb ik nodig voor de BBQ en wat is de beste houtskool voor een kamado en Weber BBQ? Vrijwel iedere beginnende barbecueër stelt zichzelf die vragen, maar ook als je al langer onderweg bent en een keer een andere soort houtskool wilt of eentje die langer brand. Blijft deze vraag actueel. In deze blogpost probeer ik zoveel mogelijk antwoord te geven op de vraag: Welke houtskool is nu het beste voor de BBQ? En of je nu een kamado, smoker of een Weber hebt, alles komt aan bod!

Welke soort houtskool?

Belangrijk om te weten in de zoektocht naar de beste houtskool voor jouw situatie, is dat er verschillende soorten houtskool zijn met natuurlijk ieder zijn eigenschappen. Wat voor de een perfect werkt, hoeft niet voor jou te werken. Ga dus niet blind af op het goedbedoelde advies van de buurman. De keuze voor houtskool is voor een groot gedeelte afhankelijk van smaak. En we weten inmiddels dat die nog wel eens kan verschillen van persoon tot persoon.

Houtskool- en Kokosbriketten

Naast pure houtskool welke dus gemaakt wordt van hout, zijn er ook de welbekende houtskool en kokos briketten op de markt. Briketten zijn kleine compacte blokjes die in verschillende maten beschikbaar zijn. De meest voorkomende zijn de kleine vierkante kokosbriketten blokjes of de ei-vormige houtskoolbriket variant. Als je de keuze tussen deze twee hebt, zou ik adviseren om altijd voor een kokosbriket te gaan.

Deze zijn gemaakt van de schalen van een kokosnoot en dus een restafval product van de kokos-industrie. Een kokosbriket staat bekend om zijn lange brandduur, enorm stabiel en door de vorm heel makkelijk te stapelen om een snake methode op te zetten in je kogelbbq.

Een houtskoolbriket wordt gemaakt van veelal het gruis wat overblijft na het verkolen van hout en deze wordt in combinatie met natuurlijke bindmiddelen samengeperst tot een ei-vormige briket. Ook hier zijn natuurlijk wel uitzonderingen in. Greek Fire briketten worden gemaakt van afvalhout van de meubelindustrie en is hierdoor van hogere kwaliteit.

Waarom houtskool in kamado?

Er gaan veel spookverhalen in de ronde over het gebruik van briketten en houtskool in een kamado bbq. Goedkope briketten zouden gemaakt zijn met giftige bindmiddelen die vervolgens in het keramiek van de kamado zouden trekken en dit zou de smaak van je gerecht beïnvloeden. Als je hier even goed over nadenkt, kun je al bedenken dat dit natuurlijk onzin is. Als het zo al zou zijn, zou het product niet goedgekeurd worden door de keuringsdienst van waren. Daarnaast zou geen enkele verkopende partij zijn/haar vingers er aan willen branden. Als laatste is natuurlijk het ook bijzonder dat je in een kogel bbq zoals een Weber of Napoleon hier geen last van zou hebben. Daar verdwijnen alle giftige stoffen op magische wijze.

Maar wil je briketten in je kamado bbq?

Briketten van houtskool of kokos in een kamado bbq kan dus gewoon. Maar zou je het willen? Dat is de grote vraag en het antwoord daarop is Nee! Houtskool is makkelijker te reguleren in een keramische bbq, geeft meer rooksmaak af, geeft minder residu en kan warmer worden dan briketten. Om deze redenen is de beste keuze, om houtskool te gebruiken in je kamado BBQ.

Welke houtskool wil je niet gebruiken in de BBQ?

Om maar met de deur in huis te vallen, er zijn zakken houtskool die je in mijn ogen moet vermijden. Bovenaan die lijst staat de supermarkt houtskool. Ik denk dat iedereen dan wel weet waar ik het over heb. Maar waarom? Om een paar redenen vermijdt ik deze zakken. Als eerste is er vaak gruis in te vinden. Dit zijn kleine stukjes houtskool waardoor je niet een mooi vuurtje kan maken, of zelfs in het geval van een kogelbarbecue, door het rooster zelfs vallen

Daarnaast vind je naast houtskool ook andere dingen terug in de zakken. Persoonlijk zelf wel een complete stenen tegen gekomen in zo’n zak. Als laatste reden om ze niet te kopen is de mengeling van verschillende soorten hout.

Maar welke houtskool voor de BBQ dan wel?

BBQ Houtskool

Om voor te borduren op de mengeling van hout, adviseer ik om te kijken naar soorten hardhout van een soort. Dus geen mengzakken van verschillende soorten houtskool. De reden hiervoor is omdat iedere soort houtskool voor de BBQ zijn eigen kenmerken heeft. Temperatuur en brandduur zijn daar twee eigenschappen van. Bij een gemengde zak houtskool is het lastiger om jouw bbq onder controle te houden. Omdat deze verschillend reageren op de hoeveelheid zuurstof die jij toevoert. Schommelingen in temperatuur als gevolg in de bbq en frustratie en irritatie aan de gebruikerskant.

Nu zijn er wel uitzonderingen op deze regel. Big Green Egg heeft bijvoorbeeld in hun zakken houtskool Beuk en Beukenhaag zitten, twee verschillende soorten maar wel soortgelijk. Idem de Blues Hog houtskool, waarin 3 verschillende soortgelijke hardhout zijn verwerkt.

Er zijn talloze verschillende hardhout soorten, maar als je naar de grote spelers in de houtskool markt gaat kijken zoals black ranch en pitmaster kom je veelal drie verschillende soorten hardhout tegen.

Acacia

Acacia is de “lichtste” hardhout soort die je meestal tegenkomt als je houtskool gaat inkopen voor de bbq. Deze Zuid-Afrikaanse hardhout soort is een echte allemansvriend. Deze boom produceert een hoge kwaliteit houtskool door zijn hoge dichtheid van 18,5 MJ/kg. Daarnaast is de boom door de vervorming niet heel geschikt voor andere doeleinden. Ondanks deze hoge dichtheid is deze houtskool variant makkelijk aan te steken met een aanmaakwokkel of one-minute lighter.

Acacia houtskool geeft een milde rooksmaak af tijdens het gebruik op de BBQ en is hierdoor ontzettend geschikt voor gebruik in combinatie met rookhout. Acacia houtskool vind je meestal terug als brokken houtskool in de zak van 4cm tot vuistdikke stukken.

De brandduur en de hitte van deze houtskool soort is eveneens gemiddeld en hierdoor vaak geadviseerd aan de beginnende barbecueër om op deze manier rustig zijn/haar BBQ te leren kennen. Zakken Acacia houtskool komen veelal voor in zakken van 10kg van Dammers Houtskool, of 15KG zakken van Pitmaster of Black Ranch. Er zijn ook andere soorten, maar daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee.

Marabu

Veel gebruikers blijven bij de Acacia omdat het een geweldige houtskool soort is voor gebruik in de BBQ. Maar wil je toch een keer iets anders proberen, dan is de volgende stap op de ladder de Marabu houtskool. Deze Cubaanse variant wordt gemaakt van een snelgroeiende woekerstruik die lokale boeren in Cuba in het nauw drijft, landbouw gebied in hoog tempo overneemt en oogsten verpest. Deze redenen zorgen er ook voor dat de kap van deze struik ook duurzaam is.

Dat het een struik is, zie je terug in de zak. De houtskool is duidelijk van andere structuur. Dikke takken zie je veel terug in de zakken. Ten opzichte van de Acacia is de Marabu iets moeilijker aan te krijgen omdat dit een hardere soort hardhout is. Bij het gebruik van mijn Monolighter merk ik dat de Marabu variant meer vonkt bij het aanmaken. Maar dit vind ik persoonlijk niet hinderlijk.

De Marabu houtskool geeft een subtiele rooksmaak tijdens het gebruik in de BBQ en heeft een iets langere brandduur ten opzichten van de acacia. Qua temperatuur verschillende beide soorten niet veel van elkaar.

Marabu houtskool
Marabu houtskool

Quebracho

“Breekt de bijl”. Dat is letterlijk de Spaanse vertaling van Quebracho. Deze normaal (donker)rode boom heeft een hoge dichtheid en daardoor ook zijn bijnaam gekregen. Deze Argentijnse hardhoutsoort staat bekend om zijn kenmerkende rooksmaak. Toch heeft deze variant ook een negatief imago overgehouden van enkele jaren terug.

Een nare smaak

In Argentinië gebruiken ze voor het maken van Black Ranch houtskool een ouderwetse en ambachtelijke manier om van het hout, houtskool te maken. In grote ondergrondse putten wordt het hout in brand gestoken om vervolgens deze toe de dekken waardoor de zuurstof wordt onttrokken en houtskool overblijft. Echter, na een enorme natte zomer wilde het vuur dikwijls niet op gang komen, waardoor er aanmaakvloeistof is gebruikt. Dit kon je destijds goed terug proeven tijdens het gebruik van deze houtskool. Gelukkig zijn ze zich hier tegenwoordig bewust van en gebeurt het niet meer. Maar menig BBQ ‘er die al langer meeloopt kan zich dit vaak wel herinneren. Het merk Pitmaster heeft dit proces geautomatiseerd met grote trommels waarin het hout verkoolt wordt. Hierdoor is de verkoling van het hout altijd gegarandeerd, maar wel met kleinere blokken als gevolg.

De inhoud van Black Ranch Quebracho kenmerkt zich van soms grote stukken houtskool. Ideaal voor lange low and slow sessies op de BBQ, maar ook voor high and fast door zijn hoge dichtheid. Waardoor de Quebracho lastiger aan te krijgen is, maar brand vervolgens langer en intenser wat betreft temperatuur maar ook qua rooksmaak.

Beste houtskool voor kamado?

Dat is een vraag die ik hopelijk nu grotendeels heb kunnen beantwoorden voor je. Maar ondanks alle informatie blijft de keuze in houtskool voor de kamado altijd eentje op basis van eigen smaak. De ene hout van de sterke en krachtige smaak van Quebracho, terwijl de ander het geweldig vind dat je zelf de rooksterkte kan bepalen door rookhout toe te voegen als je Acacia gebruikt.

Mocht je enorm twijfelen zijn er vaak ook 5 kg zakken beschikbaar. Ik ben zelf begonnen met acacia te gebruiken, eerst Dammers houtskool en daarna Black Ranch. Hier zit overigens geen verschil tussen, alleen het gemak van een 10kg zak ten opzichte van een 15kg zak. Sinds kort gebruik ik Marabu en deze bevalt heel erg goed.
Quebracho zie ik mezelf niet heel snel gebruiken, maar zal binnenkort vast wel een zak meenemen, omdat ik het toch uitgeprobeerd wil hebben.

Voor de beste houtskool voor je kamado is het belangrijkste dat je houtskool in de BBQ gebruikt welke puur is en van een houtsoort afkomstig is. Dit geeft je uiteindelijk het meeste plezier tijdens het BBQ’en.

Welke houtskool weber

Beste houtskool voor Weber?

Niet iedereen heeft een kamado BBQ en als Weber gebruiker (vroeger meer dan nu, dat moet ik wel eerlijk toegeven.) wil ik graag ook antwoord geven op de vraag welke houtskool voor een Weber BBQ het beste is.

Persoonlijk ga ik altijd voor Ecobrasa kokosbriketten bij het gebruik van mijn Weber mastertouch. Echter zijn deze op het moment van schrijven lastig verkrijgbaar door alle tramalant op de wereldmarkt. Gelukkig zijn er ook andere merken op de markt. Tom Cococha is een goede vervanger voor de Ecobrasa en zit in dezelfde prijsklasse.

Houtskool kan ook gewoon gebruikt worden in een Weber of Napoleon kogelbarbecue, daar zijn ze uiteindelijk ook voor gemaakt. Daarvoor geldt hetzelfde verhaal als houtskool uitzoeken voor een kamado bbq. Ga voor pure houtskool, van een houtsoort en kies daarin de variant die bij jou past.

Combineren van houtskool en briketten is ook een leuke optie voor in een kogelbarbecue. Je krijgt dan de rooksmaak en hitte van de houtskool wat langzaam overgaat in de lange brandduur van briketten. Probeer het eens uit!

Houtskool en Briketten aansteken

Ook niet geheel onbelangrijk, hoe steek je het makkelijkste je brandstof aan. Hier wil wederom een verdeling maken tussen de kamado bbq en een (Weber)kogelbbq.

Kamado BBQ aansteken

De meest makkelijke manier om het houtskool in de kemado bbq aan te steken is met aanmaakwokkels. Ik gebruik zelf het liefste natuurlijke aanmaakkrullen welke ondergedompeld zijn met bijenwas. Draai zo’n wokkel een kwartslag open zodat ze meer lucht krijgen en leg er 1 of 2 in het middel van je kolen. Het handigste is om een klein kuiltje in je houtskool te maken en daar de wokkeltjes in te leggen. Na 10 a 15 minuten zijn de wokkels opgebrand en beginnen de kooltjes te gloeien.

Looftlighter

Looftlighter

Mijn favoriete manier is gebruik maken van een one-minute lighter. Ik gebruik zelf de monolighter van Monolith en binnen 1 minuut heb ik gloeiende kolen in mijn Monolith kamado. Het enigste nadeel hieraan is dat je wel stroom in de buurt van je barbecue moet hebben. Echter is er ook een draadloze variant beschikbaar. Afgelopen jaar heb ik een review video gemaakt over een one-minute lighter. Als je daar interesse in hebt, kan ik die video zeker aanbevelen om even te kijken!

Starter

Een (briketten)starter gebruiken kan ik niet adviseren. Alle bovenstaande manieren zijn allemaal gefocust op een klein vuurtje maken en dit laten langzaam laten groeien. Als je een starter gebruikt, stort je ineens een flink houtskool volume aan hitte in een koude keramische bbq. Een kamado kan tegen hoge temperaturen, maar zo’n groot temperatuur verschil is nooit goed voor een BBQ. Daarom leg je bijvoorbeeld ook nooit een hete pizzasteen op een koude ondergrond als je hem uit een hete barbecue haalt. Deze barst dan vervolgens, deze situatie wil je niet in je kamado BBQ.

Briketten aansteken

Brikettenstarter

Door de vorm en hoge dichtheid van briketten en dat een kogelbbq van metaal is gemaakt. Is het juist verstandig om hier wel een starter hiervoor te gebruiken. Een starter van Weber is daar uitermate geschikt voor. Echter gaan deze na verloop van tijd wel hard achteruit omdat ze niet van heel dik staal zijn gemaakt. Een goed alternatief is de Ecobrasa kolenstarter. Deze zijn degelijk gebouwd en gaan (bijna) een leven lang mee!

Om briketten met een starter aan te steken vul je deze tot de gewenste aantal. Ik gebruik meestal een halve starter, maar dit is natuurlijk afhankelijk van wat je nodig hebt. Steek een aanmaakwokkeltje aan en plaats hierover de kolenstarter. Na 10 a 15 minuten zijn de kolen roodgloeiend en kun je deze in de BBQ op koude briketten gooien vanuit de starter.

De aanmaakwokkeltjes en one-minute lighter kun je wel gebruiken, maar ik zou het niet aanbevelen. Een lighter duurt veel langer door de hoge dichtheid van briketten dat je beter gewoon een briketten starter kunt gebruiken.

Blijf wel alert met het aansteken van houtskool of briketten dat je geen overlast veroorzaakt. Onlangs heb ik een artikel over rookoverlast geschreven. Hierin staan diverse tips beschreven hoe je ervoor kunt zorgen dat de buurt zo min mogelijk overlast heeft van jouw prachtige hobby!

Veelgestelde vragen

Wat wordt warmer houtskool of briketten?

Afgezien van temperatuursverschillen die verschillende soorten houtskool en verschillende soorten briketten met zich meebrengen. Wordt houtskool stukken heter dan briketten en daarnaast reageert houtskool ook sneller op het toevoeren of knijpen van zuurstof in de BBQ.

Wat rookt minder houtskool of briketten?

Dit ligt eigenlijk helemaal niet aan de brandstof soort. Als jij een goede airflow hebt in jouw BBQ dan zal zowel houtskool als briketten schoon en vrijwel zonder rook branden.
Heb je je briketten te dicht op elkaar liggen waardoor de zuurstof er niet goed langs kan, krijg je rokende briketten. Idem bij houtskool. Wat ook vaak rookt, tot soms last van de buren, zijn de goedkope aanmaakblokjes. Aanmaakwokkels en/of een looftlighter helpen je hier enorm bij.

Is jouw vraag, ondanks alle bovenstaande informatie nog niet beantwoord? Stel hem hieronder dit bericht zodat ik deze blogpost kan blijven updaten. Daar worden we allemaal wijzer van!


Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over vuurbeheersing?
Klik hier voor de video
Zin gekregen om lekker aan de slag te gaan met jouw BBQ
Klik hier voor alle recepten!


Meer van mijn video’s zien? De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel. Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind.



Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

  • Reageer
    Chris
    april 5, 2022 at 1:03 pm

    Hoi Marcel,

    super fijne site heb je, en ook veel informatieve blogs. Ik heb nog een vraag over bovenstaande blog m.b.t. houtskool. Hoeveel keer kun je doen met een zak van 15 kilo (gemiddeld) als je voor 2 tot 4 personen bbq’ed? Sta op het punt om ook in te stappen in de kamado wereld en ben me eens aan het inlezen.

    • Reageer
      NasQ BBQ
      april 5, 2022 at 6:25 pm

      Hey Chris!

      Dank je wel, leuk om te lezen. Varieert natuurlijk ook enorm met wat je maakt, low & slow of High & fast. Ik heb het nooit echt bijgehouden, maar ik denk dat ikzelf gemiddeld denk ik 3 maanden met een zak van 15 kg doe. In de zomer misschien iets meer.

      Maar dit is echt een gok. Kan ook zomaar meer zijn

      Gr Marcel

Reageer