Spiesjes Varkensvlees

BBQ Gyros zonder rotisserie

januari 9, 2022
Gyros BBQ

Dit Gyros BBQ recept zonder rotisserie of spit is echt een leuk en makkelijk recept om te maken. Geen rotisserie of spit voor nodig, maar wel heel erg lekker!
Lekker pittig, maar vooral de nadruk op lekker. Niet brandende lippen pittig, maar vooral lekker, goed in balans.

BBQ Gyros zonder spit?

Gyros van de BBQ zonder spit en zonder rotisserie? Misschien vraag je je af, maar Marcel. Als ik die video van je zie, zie ik toch echt een spit! Klopt, goed gezien. Wat ik daar precies heb gemaakt hebben we het zo over.

Zonder spit of rotisserie bedoel ik dus een draaiend spit / rotisserie waarmee vooral horizontaal vlees om een spies wordt gedraaid. Zoals ik laatst in de blogpost van de Picanha op de Rotisserie heb gebruikt.
Niet iedereen heeft er eentje en daarom wil ik ook laten zien dat het op een andere manier kan.

Verticaal spit

Ik ben deze keer weer eens creatief geweest. Ik had het idee om gyros op de bbq te maken op een verticaal spit al wat langer in mijn hoofd, maar kon online weinig variaties hiervan vinden.
Het idee was om een verticaal spit te maken, zoals je deze ook vaak bij de shoarmazaak terug kunt vinden. Daar draait het spit rond met aan de achterkant de hittebron. Ik wilde er eentje die stil bleef staan, maar ik wel in de BBQ kon zetten zodat ik op die manier mijn BBQ Gyros kon maken. Uiteraard kun je dit Gyros BBQ recept op een rotisserie maken. Maar het hoeft niet perse!

Aan de slag

Om mijn hersenspinsel van een verticaal spit voor de BBQ gyros te maken begon ik met de basis. Dit was een schaaltje wat voorheen dienst deed als onderdeel van een retro keukenweegschaal. Je kent ze wel. Dit was een mooie basis.
Ik had nog een spit liggen wat ik ooit ergens op de kop had getikt bij een opkoper, maar nooit iets mee gedaan. Daar zat aan de onderkant een schroefdraad in getapt waardoor ik dit allemaal heel makkelijk samen kon voegen. Door de schroef aan de onderkant wiebelt het verticale spit wel een beetje. Maar dat neem ik voor lief.

Welk vlees voor een Gyros van de BBQ?

Voor dit soort gerechten, kom je heel veel verschillende recepten tegen. En daarin gebruikt iedereen zijn eigen voorkeur wat betreft vlees. Je kunt Gyros van de BBQ met Kippenvlees of lamsvlees maken. Maar ik kies voor Varkensvlees en namelijk procureur.

Gyros is oorspronkelijk van Griekse oorsprong en daarin is varkensvlees “the way to go”. Maar kip is ook veel voorkomend. Ga je kip gebruiken, kijk dan eens naar kippendijenvlees. Dit is net als procureur wat vetter en daardoor stukken smaakvoller!

Kan ik ook een spies gebruiken?

Ik heb mijn verticaal spit gebouwd, omdat ik dat leuk vond. Maar uiteraard kun je het recept ook exact namaken op een spies of iets dergelijks. Wat belangrijk is dat de spies indirect kan liggen. Dan komt dat wel goed! En naderhand plaats je de spies op een bordje en snij je het vlees er vanaf. Forged (je weet wel van de messen) heeft daar hele gave Churasco spiesen voor met een bijpassend bordje!

Kerntemperatuur voor de Gyros van de BBQ

Dit is natuurlijk heel erg afhankelijk van welk soort vlees je gebruikt. In mijn geval gebruik ik plakken procureur en deze heb ik eraf gesneden bij een temperatuur van 65 graden aan de buitenkant. Tijdens het snijden viel me daarna wel op dat de kern nog niet zover was. Dus nadat ik de buitenkant eraf had gesneden is de rest weer terug gegaan op de BBQ om verder te garen. Precies zoals ze dat ook doen bij de shoarmazaak. Daardoor is ook ieder stukje lekker knapperig. Mocht je deze gyros variant met kippendijen maken, hou dan een temperatuur van minimaal 72 graden aan.

BBQ Gyros Marinade

De marinade die ik heb gemaakt voor deze variant van de Gyros van de BBQ is misschien niet direct herleidbaar naar de standaard gyros kruiden smaak. Ondanks dat wel ontzettend lekker met heerlijke diepe smaken en mijn Steak en Pork rub die erg goed tot zijn recht komen in het grote geheel met een knapperige pita of wrap en de heerlijke knoflook saus.

De marinade is pittig, maar niet te pittig. Er zit veel diepgang in de marinade en misschien wel vanaf nu een van mijn favoriete manieren om dit gerecht te maken.

Wat heb je nog meer nodig?

In de video maak ik de BBQ Gyros in mijn Monolith. Dit voornamelijk door de hoogte van de verticale spies. Als je een gewone spies zou gebruiken zou een pelletBBQ een goede optie kunnen zijn aangezien deze een groot oppervlakte heeft. Heb je een Weber of Napoleon kogelBBQ kun je deze opstelling het beste op het kolenrooster zetten met de kolenmandjes ernaast zoals je dat bij een Beer can chicken ook zou doen.

Als houtskool, voor deze BBQ Gyros, heb ik de Marabu gebruikt van Black Ranch houtskool. Acacia zou ook een goede variant hiervoor zijn. Wil je meer weten over verschillende soorten houtskool, zou je de blogpost erover kunnen lezen. Daarin leg ik duidelijk uit wat per soort houtskool de eigenschappen zijn.

Gyros BBQ
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Gyros van de BBQ zonder rotisserie

Gyros van de BBQ op een verticaal spit
Gang Feestmaaltijd, Hoofdgerecht, marinade, snack
Keuken grieks
Trefwoord Barbecue, BBQ, BBQ Gyros, Gyros, Gyros van de BBQ, NasQ, NasQ BBQ,
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 dag 45 minuten
Porties 4 personen
calorieën 358kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 6 Euro

Ingrediënten

Marinade

  • 1 eetlepel NasQ BBQ Steak rub
  • 1 eetlepel NasQ BBQ Pork Rub
  • 1 eetlepel Olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stuks Gerookte paprika
  • 1 scheutje Gerookte paprika olie
  • 1 eetlepel Siracha saus

Voor de Gyros

Knolooksaus

  • 4 eetl. Griekse Yoghurt
  • 4 eetl. Mayonaise
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetl. Provencaalse kruiden

Instructies

Voorbereiding

  • Pak de procureur en inspecteer de buitekant of er geen hele dikke stukken vet aan zitten. Snij deze weg indien nodig.
    1 kg Procureur
  • Snij de procureur in plakken van een vinger dik. Hierdoor krijg je mooie blokjes gyros later. Wil je de Gyros van de BBQ kleiner hebben. Snij dan dunnere plakken. Er is geen goed of fout hierin, slechts persoonlijke voorkeur.
    Hou er wel rekening mee, dat de gyros pittiger kan uitvallen als je hem in dunne plakjes snijd omdat je daardoor meer oppervlakte hebt voor de marinade
  • Stop vervolgens het vlees vast in een ziplock en leg terug in de koelkast. Vervolgens begin je aan de marinade.

De Marinade

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een blender. Plet met de zijkant van het mes de knoflook teentjes voordat je deze in de blender stopt
    1 eetlepel NasQ BBQ Steak rub, 1 eetlepel NasQ BBQ Pork Rub, 1 eetlepel Olijfolie, 2 teentjes knoflook, 2 stuks Gerookte paprika, 1 scheutje Gerookte paprika olie, 1 eetlepel Siracha saus
  • Blend het geheel in een paar seconden tot een smeuige marinade.
  • Zet de marinade aan de kant en laat de smaken lekker inwerken op elkaar.
  • Haal de ziplock zak uit de koelkast, vouw de rand om naar buiten en schenk de marinade bij het vlees.
  • Masseer de marinade goed in en sluit de ziplock zak. Leg deze vervolgens in een schaal voor het geval je ziplock gaat lekken.
  • Laat de marinade vervolgens 24 uur marineren. (minimaal 4 uurtjes)

Aan de slag

  • De volgende dag! Tijd om er lekker mee aan de slag te gaan. Je trekt de ziplock zak open en ruikt eerst even hoe lekker dat ruikt.
  • Daarna pak je je spies erbij. Ik heb mijn verticale spies gefabriceerd, maar een platte spies voor op het rooster is natuurlijk ook een optie..
  • Pak een halve ui en plaats deze onderaan je spies.
    1 hele Ui
  • spies vervolgens afwisselend de lappen vlees erop. zorg ervoor dat je dit zo stapelt dat je niet weer een hele procureur krijgt (zie video voor meer info)
  • Top de bovenkant af met de andere helft van de ui. Op naar de BBQ

Op de BBQ

  • Steek de BBQ aan en richt hem in voor een indirecte methode op 160/170 graden indrect.
  • Ondertussen dat je aan het wachten bent, kun je aan de slag met de knoflooksaus. Voeg 200 ml Griekse yoghurt en 200 ml mayonaise samen.
    4 eetl. Griekse Yoghurt, 4 eetl. Mayonaise
  • Per 2 knoflookteentjes hierbij en 1 eetlepel provencaalse kruiden. Goed roeren en een heerlijke knoflooksaus staat klaar!
    2 teentjes knoflook, 1 eetl. Provencaalse kruiden
  • Na ongeveer 45 minuten is het vlees aan de buitenkant gaar en kun je dit eraf snijden samen met de ui.
  • Vul een pita of wrap met wat zelfgemaakte knoflooksaus en gyros en eet smakelijk!

Video

Nutrition

Calories: 358kcal

Wil je nog meer recepten lezen met spiesen? Wellicht vind je deze interresant:
Adana kebabHeerlijke pittige en kruidige Turkse gehakt spiesen
Shashlik van varkenshaasShashlik van varkenshaas met een mosterd & soja marinade
Buikspek spiesenSpiesen in een ander jasje!

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer

    Rating recept