Rundvlees Snacks

Adana Kebab

oktober 31, 2021
Adana Kebab

Het was alweer veel te lang geleden dat ik deze Adana Kebab spiesen heb gemaakt. Dus hoogste tijd om de camera aan te zwengelen en er direct een leuke video van op te nemen voor jullie!

Adana kebab

Het woord Kebab kent (denk ik) iedereen wel, alleen in een iets andere vorm dan dit gerecht. Kebab betekent in het Oosten niets meer dan “gebakken vlees”. In de volksmond in West-Europa is kebab vooral de afkorting voor wanneer je döner kebab gaat bestellen bij de “shoarma-tent” om de hoek. Wat overigens voor “draaiend gebakken vlees” staat.

Over de hele wereld zijn er nogal wat varianten van kebab te vinden. Ieder recept wordt in iedere streek weer anders gemaakt.
Adana kebab is een echt streekproduct. Daarom is deze ook vernoemd naar de Turkse stad in het zuiden van het land waar deze variant zijn oorsprong vind.
Adana kebab is een pittig en gekruide gegrilde gehaktspies. Oorspronkelijk gemaakt van lamsgehakt, maar ben persoonlijk van mening dat je daar mee mag variëren (Sorry, voor de oorspronkelijke bedenker)

Authentiek naar het heden

Adana kebab

Dit soort mooie recepten worden helaas te vaak vergeten tegenwoordig. Ik merk aan mezelf dat wanneer een recept te veel ingrediënten heeft waar je niet snel aan kan komen. Het recept vervolgens al snel op de “to-Q” lijst wordt gezet en vaak vergeten. Om dit gangbaar te houden verander ik bepaalde ingrediënten in mijn recepten. Zodat iedereen, zonder al te veel moeite, dit thuis ook kan maken!

Wat heb je allemaal nodig?

De directe opstelling is mijn keuze geweest voor dit gerecht. Dit voornamelijk omdat deze spiesen voornamelijk boven een grill klaar gemaakt worden van oudsher. Maar omdat ik grote spiesen heb, heb ik gekozen voor een directe opstelling, maar wel met gepaste afstand van het vuur. Hierdoor kunnen de spiesen mooi egaal garen, maar heb je toch die lekker gegrilde buitenkant.

In de video zie je dat ik gebruik maak van de Monolith in bovengenoemde opstelling. Maar je zou natuurlijk ook een Weber kunnen gebruiken, waarbij je eerst indirect gaart en op het einde de spiesen nog boven de hete kolen grilt. Een pellet barbecue met grill inleg is ook een optie. Dan gebruik je dezelfde methode als bij de Weber kogelbarbecue.

Adana Kebab

Heerlijke pittige en kruidige Turkse gehakt spiesen
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht, snack
Keuken Barbecue, bbq, midden-oosten, Turks
Trefwoord adana kebab, Barbecue, BBQ, kebab
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Porties 4 personen
calorieën 482kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 15 Euro

Ingrediënten

Kebab spiesen

  • 750 Gram gehakt (runder, lams, half-om-half, kip etc.)
  • 1/4 cup bladpeterselie fijn gehakt
  • 1 hele rode peper ontzaad en fijngehakt
  • 1 hele Jalapeno peper ontzaad en fijngehakt
  • 1 halve Rode ui fijngehakt
  • 1 eetlepel Paprikapoeder scherp
  • 2 theelepels Augurkensap / Citroensap

Uien relish

  • 1 halve Rode ui dun gesneden in ringetjes
  • 1 handje Bladpeterselie fijn gehakt
  • 1 theelepel Augurkensap / Citroensap
  • 1 theelepel zeezout

Knoflooksaus

  • 2 eetlepels Creme Fraiche
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 2 handjes Bladpeterselie
  • 1/2 bolletje knoflook geperst

Instructies

Uien relish

  • Voeg de uien samen met het zout, bladpeterselie en sap bij elkaar en meng dit goed samen
  • Laat deze ingrediënten samen combineren in de koelkast

Knoflooksaus

  • Meng de creme fraiche en griekse yoghurt samen met de bladpeterselie en pers de knoflook uit in het bakje
  • Goed alles door roeren en zet in de koelkast om de smaken te laten intrekken.

Adana kebab spiesen

  • Meng het gehakt met alle andere ingrediënten en hussel het losjes door elkaar heen om alles goed te verdelen.
  • Kneed vervolgens het gehakt goed door elkaar en verdeel het gehakt in 4 gelijke bollen.
  • Vouw de bol stuk voor stuk over de hele lengte van de spies
  • Leg de spiesen zoals in de video in een bak waarin ze hangen zodat ze niet een platte kant krijgen in de koelkast
  • Steek de barbecue aan en regel deze af op 120 graden direct met een opstelling waarbij het rooster op een afstand van 20 a 30 cm van het vuur ligt.
  • Leg de spiesen op de barbecue en laat ze 20 minuten garen.
  • Na 20 minuten draai je ze om en verplaats je de spiesen als je een hotspot hebt in je barbecue (zie video)
  • Keer de spiesen indien nodig om, om de knapperige buitenkant op de kebabs te krijgen.
  • Let op! heb je je rooster lager liggen wees er dan van bewust dat het harder kan gaan en kijk regelmatig om in te schatten wanneer je moet omdraaien/verplaatsen.
  • Na verloop van tijd zijn de spiesen klaar en klaar op om te eten! Stop de kebab in een pitabrood met de uien relish en knoflooksaus en eet smakelijk!

Video

Voor overige rundvlees recepten kun je hier kijken op mijn website.

Wil je meer recepten en/of video’s zien van NasQ?
Gebruik je mijn recept en wil je me de credits geven, wordt dat zeer gewaardeerd! Tag me dan of gebruik #NasQBBQ in je bericht.




Meer van dit soort video’s zien? De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel. Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.

Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer

    Rating recept