De Kamado, ook wel keramische BBQ! Een prachtige all-round BBQ die al een hele tijd meegaat, maar vooral de laatste jaren een gigantische sprint heeft gemaakt en inmiddels in menig achtertuin staat te schitteren. In deze blogpost, geef ik je meer informatie over de Kamado! Waar je allemaal op moet letten en hoe je hem gebruikt.
Geschiedenis van de Kamado BBQ
De Kamado BBQ is ontstaan in Japan en is gebaseerd op de traditionele Japanse kleioven, de Mushikamado genaamd. Deze ovens werden gebruikt om rijst en groenten te koken, en werden later aangepast om vlees te roosteren. De Kamado BBQ zoals we die nu kennen, heeft echter zijn wortels in de jaren 60 van de vorige eeuw.
In 1960 werd de eerste Kamado BBQ geïmporteerd naar de Verenigde Staten door een Amerikaanse militair die in Japan was gestationeerd. De populariteit van de Kamado BBQ groeide gestaag in de jaren 70 en 80, en in 1974 werd het bedrijf Big Green Egg opgericht in de VS, dat zich richtte op de productie en verkoop van Kamado BBQ’s.
Sindsdien zijn er verschillende merken op de markt gekomen, waaronder Primo, Bastard. Hoewel de Kamado BBQ oorspronkelijk dan uit Japan komt, zijn de meeste moderne Kamado BBQ’s gemaakt van materialen zoals keramiek en staal, in plaats van klei.
De Basis van de Kamado
Dit is het onderste deel van de Kamado BBQ, waar de houtskool wordt geplaatst. Het is meestal gemaakt van keramiek, staal of ander hittebestendig materiaal. In de basis zit vaak ook een luchttoevoer en een aslade om de houtskool te kunnen aansteken en reguleren.
Het rooster:
Dit is het grillrooster waar het voedsel op wordt geplaatst. Het rooster kan op verschillende hoogtes worden geplaatst om de temperatuur te reguleren en het voedsel op de gewenste afstand van de warmtebron te houden. Er zijn diverse merken in de markt die ook tweedelige systemen hebben ontwikkeld. Waarbij je werkt met “halve maan” roosters. Hierdoor kun je gevarieerder werken op je kamado. Denk hierbij aan een plancha aan de ene kant waar je een mooi stukje vlees gaart, terwijl je aan de andere kant indirect, je aardappeltjes en groente gaart. De mogelijkheden zijn hierdoor een stuk groter geworden.
De deksel:
Dit is het bovenste deel van de Kamado BBQ, gemaakt van hetzelfde materiaal als de basis. De deksel is voorzien van een ventilatieopening om de luchtstroom te regelen en de temperatuur te kunnen aanpassen. Vrijwel alle Kamado BBQ’s hebben ook een thermometer in de deksel om de temperatuur te kunnen aflezen.
De luchtregelaar:
dit is een onderdeel dat de luchtstroom in de Kamado BBQ regelt. Het is meestal te vinden op de basis en op de deksel en kan worden gebruikt om de temperatuur te regelen. De luchtstroom komt onderin de BBQ erin en gaat aan de bovenkant er weer uit. Door het open en sluiten van beide openingen kun je de luchtstroom reguleren en daarmee de hoeveelheid hitte die de kolen afgeven.
Let ook op bij de aankoop van een kamado naar de ventilatie opening aan de bovenkant. Ook wel de topvent genoemd. Er zijn merken waarbij in het verleden deze slecht functioneerde. Teveel speling, waardoor er lucht ontsnapte. Daarnaast zijn er sommige die een overlappende bovenkant hebben waardoor er kans is dat bij een regenbui het water in de BBQ loopt. Let hier dus goed op!
De thermometer:
dit is een belangrijk onderdeel van de Kamado BBQ omdat het de temperatuur van het voedsel meet en ervoor zorgt dat het goed gaar is. Mijn voorkeur gaat naar eentje die groot genoeg is en handmatig te stellen is. De temperatuur op je rooster is altijd anders dan die van de complete BBQ. Aangezien je altijd de rooster temperatuur wilt weten, kun je hem daarop bijstellen.
Het asrooster:
dit is het rooster waarop de houtskool rust en waar de as wordt verzameld. Sommige kamado’s hebben er geen meer vanwege de kolenmand. Vaak zijn deze uitgevoerd in zwaar gietijzer zodat ze goed bestand zijn tegen de hitte.
De vuurring:
Dit is een ring die in de basis van de Kamado BBQ wordt geplaatst en waar de houtskool omheen wordt gelegd. De vuurring zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt dat de houtskool rechtstreeks tegen de buitenschaal van de kamado terechtkomt.
Meerdelige vuurschaal en kolenmand?
Als je rondkijkt bij verschillende merken kom je ook veel verschillen tegen in de vuurschaal en wel of geen kolenmand. Wat is nou het voordeel van een meerdelige vuurschaal? Het grootste voordeel is dat er minder druk op staat, als het geheel warm wordt, omdat hij opgedeeld is in meerder segmenten. Het grootste voordeel is in mijn ogen echter voor de leverancier. Onder garantie zullen ze in de meeste gevallen een vuurschaal vervangen, maar het is natuurlijk goedkoper om slechts 1 sectie te vervangen dan een complete schaal. Voor de gebruiker zit er weinig verschil in een complete of gesegmenteerde vuurschaal.
Daarnaast hebben we ook nog de kolenmanden. Sommige merken hebben er geen, andere weer los verkrijgbaar of standaard bij geleverd. Mijn kamado heeft hem standaard erin zitten, dus ik gebruik hem ook, anders heb ik dat ding ook maar ergens in mijn mancave liggen. Maar jarenlang hebben mensen met volle tevredenheid gebarbecued op een keramische BBQ zonder kolenmand. Dus niet perse nodig, maar leuk als het erbij zit.
De deflectorstenen:
Dit zijn stenen of platen die boven de vuurring worden geplaatst en die de warmte verdelen en indirect koken mogelijk maken. De deflectorstenen worden vaak gebruikt voor het roken van voedsel of voor het bereiden van gerechten die langere tijd nodig hebben om te garen op een lage temperatuur. De deflectorstenen houden de directe hitten waardoor je een soort van houtskool gestookte steenoven effect creëert met je kamado.
De scharnieren:
deze onderdelen zorgen ervoor dat de koepel op de basis kan worden geopend en gesloten. Zoals bij zoveel onderdelen, kan dit het comfort en gemak in het gebruik maken of breken. Een soepel lopende scharnier met de juiste krach zorgt ervoor dat je de kamado makkelijker kunt openen.
Accessoires:
Er zijn verschillende accessoires beschikbaar voor Kamado BBQ’s, waaronder grillmanden, pizzastenen, wokken en roosters voor het roken van voedsel. Deze accessoires breiden de mogelijkheden van de Kamado BBQ uit en maken het mogelijk om verschillende soorten voedsel te bereiden.
Erg leuk om hiermee te experimenteren als je je Kamado BBQ onder controle hebt en aangezien er toch ook iets leuks gekocht moet worden met vaderdag, kerst, verjaardagen zijn dit wel leuke toevoegingen aan je BBQ arsenaal!
Wel of geen chipfeeder
De Chipfeeder, voor diegene die niet weten waar ik het nu over heb. Aan de voorkant van sommige Kamado’s zit een luikje, waar je door middel van een hulpstuk gemakkelijk tijdens het BBQ’en extra houtsnippers of pellets kunt toevoegen aan je BBQ.
In het begin heb ik hier veel gebruik van gemaakt, maar tegenwoordig gebruik ik het nog amper. Als je je BBQ sessie goed organiseert dan weet je waar je je blokken hout neer moet leggen en hoeveel rook je wilt. Het is zeker handig, voor wanneer je het vergeten bent of je lange sessies doet met verschillende gerechten die telkens weer een rookboost dienen te hebben. Maar als ik een mooi stuk vlees wil maken, wil ik in het begin rook, maar daarna niet meer omdat ik het stuk vlees ook niet wil over-smoken.
Kortom, bedenk welke BBQ’er je bent. Ga je voor culinair en ga je gegarandeerd meerder gerechten tijdens 1 BBQ sessie maken is het zeker het overwegen waard.
Onderstel
Het onderstel van de Kamado BBQ. Persoonlijk voor mij wel een puntje om sommige BBQ’s te laten staan. Als je hem gaat inbouwen in een gave buitenkeuken heb je hier natuurlijk helemaal geen last van. Maar heb je hem op zijn eigen onderstel in de tuin staan is dit wel een aandachtspuntje.
Als eerste de wieltjes. Verrijd je de BBQ veel en heb je een ongelijke tuin? Dan is het wel echt een punt om op te letten.
Daarnaast de uitstraling. Sommige merken hebben hele stoere onderstellen, terwijl er ook zijn die lijken op een Frans tuinstelletje. Daar komt dus persoonlijke smaak om de hoek kijken.
Wat is Craquelé?
Craquelé, ook wel bekend als barsten of scheuren in de glazuurlaag van keramische voorwerpen, is een natuurlijk fenomeen dat ook kan voorkomen op de keramische buitenkant van een Kamado BBQ.
Dit ontstaat doordat het glazuur krimpt of uitzet bij temperatuurwisselingen. Het ontstaan van craquelé op een Kamado BBQ is normaal en heeft geen invloed op de werking van de barbecue. Het kan zelfs bijdragen aan de uitstraling en charme van de Kamado BBQ. Sommige mensen vinden het craquelé patroon op hun Kamado BBQ juist mooi en karakteristiek.
Kortom, craquelé is een natuurlijk verschijnsel dat kan voorkomen op de keramische buitenkant van een Kamado BBQ. Het heeft geen invloed op de werking van de barbecue en kan zelfs bijdragen aan de uitstraling en charme. Het is zelfs nodig! Het keramiek zet uit en krimpt door de hitte. Craquelé beschermt de laklaag van barsten of erger.
Belangrijke overwegingen bij het kopen van een Kamado BBQ
Als je overweegt om een Kamado BBQ te kopen, zijn er enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je bedenken welke grootte en capaciteit je nodig hebt. Kamado BBQ’s zijn er in verschillende maten, van kleinere modellen voor een kleinere groep mensen tot grotere modellen voor grote gezelschappen. Ten tweede is het materiaal en de constructie van de Kamado BBQ van invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van de BBQ. Zo zijn sommige Kamado BBQ’s gemaakt van keramiek, terwijl andere van metaal zijn gemaakt. Ten derde kun je kijken naar de accessoires en extra functies die beschikbaar zijn, zoals een aslade of een extra rek. Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met je budget en te bepalen hoeveel je wilt uitgeven aan een Kamado BBQ.
Kamado merken en modellen
Er zijn verschillende merken en modellen Kamado BBQ’s op de markt. De meest bekende merken zijn Big Green Egg, Kamado Joe, Bastard, Monolith en Primo. Elk merk heeft zijn eigen unieke kenmerken en eigenschappen, en het is belangrijk om elk merk en model te onderzoeken voordat je een aankoop doet. Zo heb ik zelf een Monolith, omdat deze BBQ veel accessoires heeft en ik het leuk vind om te experimenteren met verschillende methoden.
Big Green Egg
Laat ik beginnen met toch wel het meest bekendste merk die er in de omloop is. Als ik iemand vertel over dat BBQ mijn grote hobby is, krijg je vaak de vraag: Heb je dan ook zo’n Big Green Egg? Het is bijna een verzamelnaam geworden voor de kamado BBQ.
Maar goed, terug naar de Big Green Egg, ook wel BGE genoemd. Echt een A, misschien wel A+ merk in mijn ogen. Alles goed doordacht, voor mijn gevoel, tot in den treuren getest om een hufterproof product op de markt te zetten. Echt typische Amerikaanse mentaliteit. Goedkoop? Absoluut niet, maar dan koop je wel een kamado waar je u tegen zegt.
Monolith
De volgende in mijn rijtje is de Monolith. Zelf een groot fan van, aangezien ik eerst de Classic 1.0 heb gehad en deze sinds kort is opgevolgd door het paradepaardje van Monolith, de Avant-Garde. In mijn ogen, op dit moment de mooiste BBQ die er op de markt is. Gecombineerd met de klassieke vertrouwde Duitse degelijkheid van Monolith.
Alle modellen, vanaf het eerste model zijn gelijk aan elkaar. Waardoor iedere update of uitbreiding die gemaakt is of mogelijk is gemaakt van de Monolith in iedere “oude kamado” van dit merk geüpgrade kan worden. Wel zo handig!
Verder hebben ze ook een heel erg uitgebreid assortiment accessoires. Hierdoor wordt het gebruik van de kamado bbq alleen maar leuker. Bijvoorbeeld een rotisserie of een wok! Erg leuke spulletjes om voor vaderdag, kerst etc. te krijgen 😉
Kamado Joe
Wederom een innovatief merk, Kamado Joe. Bekend van de rode kleur. Sommige gaan compleet voor de kleur, anderen willen absoluut geen rode kamado in de achtertuin. Kwestie van smaak uiteraard. Opvallend aan deze BBQ is de demper met veer waardoor je de deksel heel gemakkelijk kunt optillen. Hierdoor heeft hij wel een sluiting aan de voorkant, anders zou hij niet volledig afsluiten.
Verder ook bekend om de slowroller, waardoor je heel gemakkelijk low and slow kunt BBQ’en zonder dat je hotspots in de BBQ hebt. Daarnaast hebben ze leuke accessoires, maar niet heel uitgebreid.
Bastard
Het enige Nederlandse A-merk kamado die er op de markt is. Kenmerkend zijn de Urban modellen met de matte finish en natuurlijk hun laatste parade paardje de VX. Veel accessoires, veel marketing. De achterban van Bastard is een actieve.
In tegenstelling tot BGE, willen ze bij Bastard af en toe te snel iets lanceren, waardoor problemen ontstaan. De vernieuwde dop van een paar jaar geleden is een goed voorbeeld. Deze sloot niet goed aan, waardoor heel veel klanten hebben moeten wachten op een nieuwe die het wel goed deed. Uiteindelijk wordt alles opgelost, dat is zeker een pre voor ze.
Primo
De Primo, ooit een kamado die heel hoog op mijn wensenlijstje stond. De ovale vorm sprak mij heel erg aan (en nog steeds zelfs) en de ruimte op je rooster die je daardoor krijgt. Echter zijn ze de laatste jaren wel stil blijven staan. De prijzen zijn omhoog gegaan, maar daar kwam weinig tot geen vernieuwing voor terug, laat staan uitbreiding van het assortiment.
Stiekem vind ik dat heel jammer, want het zijn echt hele mooie kamado BBQ’s met heel veel potentie, maar de afgelopen jaren ingehaald door de concurrentie. Heb je daar maling aan, is prijs geen issue en je wilt zo’n gave ovale BBQ, dan is Primo zeker het overwegen waard!
Daarnaast zijn er ook nog diverse “B-merken” zoals Grill Guru, Keij Kamado & Grill Bill.
Hoe een Kamado BBQ te gebruiken
Als je eenmaal een Kamado BBQ hebt gekocht, is het belangrijk om te weten hoe je deze moet gebruiken. Het opstarten van de BBQ is vrij eenvoudig en je kunt de temperatuur regelen door middel van de luchtstroom. Het koken op een Kamado BBQ vereist echter wel wat oefening en geduld, omdat de temperatuur niet zo snel verandert als bij andere barbecues. Het is belangrijk om te experimenteren met de luchtstroom en de hoeveelheid houtskool om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden. Het gebruik van een thermometer is ook handig om de temperatuur van het voedsel te meten en ervoor te zorgen dat het goed gaar is.
Wat stook je erin
In een kamado stook je houtskool. Dit werkt het beste met een keramische BBQ. Houtskool kun je heel makkelijk reguleren in een kamado. Er gaan veel spookverhalen over briketten in een kamado in de rondte. Het kan gewoon, maar je wilt het liever niet. Houtskool werkt simpelweg beter dan briketten in een kamado. Reageert beter op temperatuurschommelingen, dus vandaar de voorkeur voor houtskool.
Meer informatie over houtskool vind je in een aparte blogpost over houtskool.
Vervangen van vilt
Een niet onbelangrijk onderdeel voor de aanschaf van een kamado is de keuze van het vilt. De vilt rand is de rand tussen de deksel en de dome en is naast demping, ook effectief voor het afsluiten van de BBQ. Big Green Egg of Primo heeft nog vilt, terwijl de nieuwere modellen van Kamdo Joe, Monolith en Basterd gebruiken maken van glasvezel band.
Glasvezel band heeft een langere levensduur, terwijl je vilt om de twee a drie jaar vervangen dient te worden, afhankelijk hoeveel je BBQ aanstaat. Een simpele stap-voor-stap uitleg heb ik uitgeschreven in een aparte blogpost.
Conclusie
Kamado BBQ’s zijn naar mijn mening een geweldige keuze voor iedereen die van barbecues houdt. Ze zijn veelzijdig, smaakvol en efficiënt. Als je overweegt om een Kamado BBQ te kopen, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je moet maken, zoals de grootte, het materiaal en de accessoires. Er zijn ook verschillende merken en modellen beschikbaar, dus het is belangrijk om onderzoek te doen voordat je een aankoop doet. Als je eenmaal een Kamado BBQ hebt, is het belangrijk om te oefenen en geduld te hebben om de beste resultaten te bereiken. Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen bij het beslissen of een Kamado BBQ de juiste keuze voor jou is. Of misschien zelfs wel welke Kamado BBQ jouw voorkeur heeft!
Heb je iets aan dit artikel gehad?
Wellicht zijn onderstaande blogposts ook interessant voor jou.
Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?
Keuzestress over welke BBQ bij jou past?
– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.
Geen Reacties