Ben jij aan het twijfelen om een Pellet BBQ te kopen? Of ben je stiekem toch best geïnteresseerd over dit stukje technisch vernuft. Wat misschien jouw BBQ plezier en gemak naar een ander niveau kan tillen? Lees dan even verder, hieronder vind je alle voor- maar ook de nadelen van een Pellet Smoker. Zodat je daarna een weloverwogen beslissing kan maken of dit iets voor jou is!
De geschiedenis, heden en toekomst van de Pellet BBQ
Traeger, een van de grote spelers in de Pellet Smoker markt, is de bedenker van de Pellet BBQ. De oprichter, Joe Traeger werkte in de verwarming industrie en was gespecialiseerd in met houtpellets gestookte verwarmingen. Na een mislukte BBQ door een “gas-burn” op een fourth of July BBQ was hij het zat en ging kijken of hij een pellet gestookte BBQ kon ontwikkelen. Na een paar jaar, werd in 1988 de eerste
Hoe werkt een Pellet BBQ?
Doordat het patent verlopen is en ieder merk ermee aan de slag kon, zie je wel wat verschillende variaties op de Pellet BBQ markt. Maar in grote lijnen zijn een aantal onderdelen hetzelfde.
De houtpellets
De kern van deze BBQ, zijn natuurlijk de houtpellets. Deze geperste korrels komen in verschillende maten en vormen. De meeste merken hebben een uitgebreid assortiment houtpellets, waarbij vrij veel smaken beschikbaar zijn. Ook zijn er speciale blends beschikbaar. Hier zul je even in moeten zoeken wat je lekker vind, maar als je begint met Appel of Kers zit je altijd goed, dit zijn wat fruitige en milde smaken. Er zijn merken die zeggen dat alle pellets, van alle merken in hun BBQ kunnen. Ervaring leert me dat je het beste bij het eigen merk kan blijven als je probleemloos wilt BBQ’en
De hopper
De meeste soorten hebben deze aan de zijkant, links of rechts, van de BBQ hangen. Op de Weber Smokefire na, deze hebben hem aan de achterkant gepositioneerd. In de hopper kun je je houtpellets storten en deze fungeert als je opslagbak voor de houtpellets. Sommige Pellet BBQ’s hebben een klepje, waarmee je heel eenvoudig de hopper leeg kan maken om een andere smaak toe te voegen, maar dit is niet bij ieder merk standaard. Vanuit deze hopper worden de houtpellets getransporteerd. Pellet sensoren zijn tegenwoordig ook vrij normaal geworden, waardoor je heel gemakkelijk op de app kunt aflezen hoe de voorraad in je hopper ervoor staat.
Wormwiel & ventilator
Het wormwiel transporteert de pellets vanuit de hopper naar de vuurpot. Dit is veelal een horizontale buis met een schroef erin. Als de hopper aan de zijkant zit, gaat deze horizontaal de BBQ in. Een uitzondering hierin is de wormwiel van de Weber SmokeFire. Omdat deze aan de achterkant de BBQ inloopt, loopt dit wormwiel schuin naar boven en glijden de pellets via een kleine glijbaan in de vuurpot.
De ventilator in de hopper heeft een dubbele functie. Als de Pellet BBQ aanstaat zorgt deze ervoor dat het vuurtje aangeblazen wordt en dat de temperatuur in de BBQ op de gewenste temperatuur gehouden wordt. Wordt de BBQ uitgezet, gaat de ventilator harder blazen, waardoor het vuurtje gedoofd wordt tijdens de uitschakel-procedure die iedere Pellet BBQ heeft.
Vuurpot
De laatste halte van de pelletkorrel is de vuurpot. Dit is een stalen pot waar de pellets middels een gloeiplug opgewarmd worden, waardoor ze ontbranden. Door de elektronica in de Pellet BBQ, zorgen alle onderdelen ervoor dat de temperatuur in de BBQ perfect op de ingestelde graden blijft en hierdoor een hele constante BBQ het resultaat is.
Lekbak
Ook niet geheel onbelangrijk, de lekbak. Daar waar het bij de 1e generatie van de Weber Smokefire toch goed mis ging. Het overgrote deel van de pellet BBQ’s hebben een grote plaat onder het rooster liggen, meestal met een afloop erin, die uiteindelijk uitkomt bij een pijpje met vaak een emmertje eraan waarin je het vet opvangt. Naast deze praktische werking, zorgt de plaat er ook voor dat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt in de Pellet BBQ.
Deze lekbak of plaat is ook vaak de reden, waarom je ook geen direct vuur hebt in een pellet smoker. De Smokey Bandit heeft wel een high temperature inzet, waarbij je die plaat kan verwisselen met eentje die een geperforeerd deel heeft. Dit gedeelte zit dan precies op de plek boven de vuurpot, waardoor je daadwerkelijk wel een directe spot kan creëren, echter is dit best beperkt. Ik zou dan eerder adviseren om te kijken naar bijvoorbeeld een gietijzer rooster wat je in de BBQ kunt leggen of Grill Grates gebruiken. Dit zijn speciale aluminium roosters die door de vorm de warmte naar boven duwen. Hierdoor je prachtige grillmarks op je steak, burger of wat je ook wilt kunt zetten.
Flavourizer bars
Zoals ik net als schreef, heeft de Weber Smokefire geen plaat, maar flavourizer bars onder het rooster. Deze zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de BBQ. Hierdoor lekt vet wel onderin de BBQ. Het design was zo gemaakt dat het vet weg zou lopen, maar in werkelijkheid bleef dit nog wel eens liggen, mede door het as dat rond dwarrelde. Voeg daar nog een hete vuurpot aan toe die de BBQ warm probeert te houden en een vetbrand, oftewel greasefire kan ontstaan. Tegenwoordig adviseert Weber ook om bij grote stukken vlees, die veel vet veroorzaken een druipbak op de flavourizer bars te zetten om dit te voorkomen. Persoonlijk leg ik ook altijd aluminium folie onderop de lekplaat omdat dat makkelijker is met schoonmaken. Een lekbak onder het rooster plaatsen, zoals bij de Weber SmokeFire is dan ook geen extra moeite.
Aansturing
Al deze bovengenoemde componenten worden uiteindelijk allemaal aangestuurd door de electronica in de BBQ. Deze komt samen bij de aansturing module. Deze module leest door middel van een temperatuursensor de temperatuur in de BBQ. Op basis van de door jou ingestelde gewenste temperatuur gaat hij het wormwiel en de ventilator aansturen om harder of zachter te draaien. Hierdoor gaat de temperatuur omhoog in de BBQ. De uitleg is vrij simpel, alleen de electronica erachter is natuurlijk iets ingewikkelder.
Verder zie je tegenwoordig bij de aansturing module ook steeds meer extra features tevoorschijn komen. De mogelijkheid om extra rook toe te voegen aan je bereiding of de mogelijkheid om extra bedrade temperatuursensoren aan je BBQ toe te voegen om de kerntemperatuur in de gaten te houden. Meater waarbij, deze via Bluetooth gepaird kunnen worden.
Wat is er allemaal mogelijk met een Pellet BBQ?
Ondanks dat een Pellet BBQ vaak de vorm heeft van een offset smoker kun je wel degelijk vrijwel alles op een Pellet BBQ maken. Bij voorbaat zijn ze uitermate geschikt voor indirecte bereiding. De grote rookkamer gecombineerd met de elektronica die ervoor zorgt dat een pellet BBQ ontzettend stabiel blijft draaien, is ideaal voor indirecte bereiding van grote stukken vlees of grote partijen. Dus mocht je catering verzorgen, is een Pellet BBQ zeker een optie om naar te kijken.
Directe bereiding
Naast de indirecte bereiding zijn deze bbq’s ook geschikt voor directe bereiding. Hier zijn verschillende manieren voor. De meeste Pellet BBQ’s kunnen hoge temperaturen van 230 tot 250 graden Celsius behalen. Combineer je dit met grill grates heb je zeker de mogelijkheid om een prachtige steak te bakken. De Weber Smokefire heeft flavourizer bars en gecombineerd met het sear grate van het GBS systeem, krijg je een directe hotspot in het midden van je BBQ. Smokey Bandit heeft daarentegen weer een andere inlegplaat t.o.v. de standaard afdruipplaat waardoor je een direct gedeelte boven de vuurpot krijgt.
Zoals je kunt lezen, ieder merk heeft zo zijn eigen draai hieraan gegeven. Naar mijn mening is er ook geen goed of fout hierin, want ze doen allemaal hun werk hierdoor.
Zijn er ook nadelen van een Pellet BBQ?
Uiteraard is geen enkele BBQ vrij van nadelen. Zo ook niet de Pellet BBQ. Niet alle nadelen die er zijn, zijn van toepassing op alle merken en soorten. Ik zal dit zo goed mogelijk proberen uit te leggen.
Super Smoke / Smoke Boost
Misschien zijn er nog meer benamingen voor deze stand, maar dit zijn ze van Weber en SmokeFire modellen en bij de Traeger” data-eafl-id=”4839″ data-eafl-text=”Timberline” class=”eafl-link”>Timberline modellen dat je een flinke dosis extra rook kunt toevoegen aan je bereiding, met de druk op een knop. Standaard bij een Pellet BBQ, rookt deze tijdens het opstarten van de BBQ, waarna je door de elektronica een zeer schone vorm van verbranding krijgt, waarbij vrij schone rook uit de BBQ komt. Perfect om te garen, maar voor die extra rooksmaak niet ideaal. Hierdoor is deze stand dus fijn om die extra laag van rooksmaak toe te voegen.
Instapmodellen hebben deze stand meestal niet en eigenlijk alle merken op de Weber SmokeFire en
Verbruik
Elke barbecue heeft natuurlijk een bepaald verbruik. Ondanks dat sommige merken aangeven dat je tot wel 40 uur kan BBQ’en met 10kg pellets, is de werkelijkheid iets minder rooskleurig. Echter, door de huidige extreem gestegen prijzen van houtskool en briketten ben je niet duurder uit wanneer je pellets gebruikt. Misschien zelfs nu wel goedkoper.
Stroom & Buiten staan
Een inkopper misschien, maar wel eentje om stil bij te staan. Je zult altijd stroom in de buurt moeten hebben van je Pellet BBQ. Een Ketel BBQ of een keramische BBQ in de regen laten staan terwijl hij aanstaat is geen probleem. Een Pellet BBQ, die met 230 volt ingeplugd staat, is dat toch een stukje riskanter.
Wat zijn de bekendste merken?
Traeger” class=”eafl-link”>Traeger, die naast gebruikersvriendelijk ook ontzettend gelikt is! Je kunt dit overal in terug vinden. Traeger is merkbaar de koploper in het pellet BBQ segment.
Het andere iconische merk in BBQ land heeft zich sinds een aantal jaren ook in het Pellet BBQ avontuur gestort. De start was een beetje hobbelig omdat ze tijdens de productlancering, waar ik bij was, bepaalde unieke verkooppunten benoemde die ze later niet waar konden maken. Deze problemen zijn inmiddels opgelost. De nieuwste Stealth variant die in 2022 op de markt is gekomen, die qua looks en hebbedingetjes zoals een lamp in de rookkamer net weer een puntje op de i zet.
Het “Nederlandse” merk onder de Pellet Smokers. Tussen haakjes, omdat ze gewoon in China worden gemaakt, maar het bedrijf is Nederlands. Een goede Pellet BBQ voor de prijs die je ervoor betaalt. Het instapmodel wordt aangeboden voor een acceptabele prijs en dan krijg je een ruime BBQ met Wi-Fi & Bluetooth functie. De bediening van de BBQ is simpel, alleen geen smoke boost en de app mag inmiddels wel weer een update krijgen.
Met een prijsrange van 999 euro tot 1799 euro een merk dat diverse verschillende soorten aanbied. Zelf helaas nooit mee gewerkt. Maar wat ik persoonlijk een leuk detail vind aan deze Pellet Smoker is dat zowel de rookkamer als de hopper voorzien is van een doorzichtige wand. Hierdoor kun je je bereiding in de gaten houden en tevens een oog op je houtpellets houden.
Yoder
Build to last a lifetime en dat zie je bij de Yoder Pellet BBQ. Deze BBQ straalt met zijn massieve bouw een lading kracht uit. Om zo’n Pellet BBQ met deze aspecten te maken, kun je bedenken dat er ook een prijskaartje aanhangt.
Diverse B-merken
Naast de bekende merken zijn er ook nog een aantal b-merken op de markt. Zonder hier een vooroordeel over te hebben, zie je vaak wel dat dit meestal afgeleide zijn van de Pellet BBQ merken hierboven genoemd. Je ziet vaak dezelfde vergelijking terug komen in bijvoorbeeld design. Dit zie je helaas vaak terug komen bij Pellet BBQ’s die in China worden gemaakt en daardoor makkelijk nagemaakt.
Kun je BBQ’en op de B-merken? Uiteraard, maar garantie kwestie’s, ondersteuning en dergelijke wordt vaak een ander verhaal. Mijn advies zou dan hier in zijn, spaar een paar honderd euro door en pak bijvoorbeeld het instapmodel van Traeger. Dan heb je voor een mooie prijs een Pellet BBQ van een merk waar bovengenoemde aspecten zeker goed geregeld zijn.
Instapmodel, draagbaar of het paradepaardje?
Het volgende dilemma, welk model moet je nou precies kiezen? De grootste merken hebben diverse mogelijkheden, van instapmodel tot aan het parade paardje. Hieronder de voor en nadelen van ieder model.
Dit is wel een overstatement van mij, want draagbaar in de ruimste zin van het woord. In de Pellet BBQ markt, zijn voor zover ik zelf weet, twee opties beschikbaar. Dit is de Traeger” class=”eafl-link”>Traeger Ranger, een draagbare bbq van 27 kg en de GMG Trek (Voorheen Davy Crocket genoemd) van 25,5 kg. Dus niet echt bepaald lichte jongens, maar wel draagbaar en verplaatsbaar voor wanneer je op vakantie gaat. Een volledige review van de Traeger Ranger kun je hier op mijn website vinden
Voor mezelf zou ik een BBQ als deze eerder zien als een leuke Pellet BBQ voor “erbij”. Leuk voor als je op vakantie gaat of snel even iets wil grillen. Dit komt natuurlijk ook omdat ik thuis de ruimte heb. Ik kan aan de andere kant wel begrijpen, dat wanneer je een stadstuin of balkonnetje hebt een kleine pellet BBQ wel weer een uitkomst kan bieden. Update 09-2023: Inmiddels een Traeger Ranger aan mijn collectie toegevoegd en wat een machtig apparaat! Bekijk snel de review als je er meer over wilt weten
De Pellet BBQ wordt steeds populairder en net als bij andere BBQ merken, zie je ook dat gebruikers steeds meer fan worden van het product en daarmee ook het merk. Persoonlijk vind ik dit een goede ontwikkeling, want dat houdt de merken ook scherp, want die willen graag dat ze hun fans houden. Dit zie je vooral terug bij SmokeFire natuurlijk hier ook over nagedacht en het Weber GBS (Gourmet BBQ System) toegevoegd aan iedere pellet BBQ in hun assortiment. Hierdoor kun je heel makkelijk een gietijzeren grid, paellapan, pizzasteen en nog veel meer andere leuke accessoires toevoegen op het rooster om nog meer plezier uit de Pellet BBQ te halen.
Spit of rotisserie voor de Pellet BBQ
De twee grote merken hebben deze helaas niet in het assortiment en dit vind ik een gemiste kans. Grote kans dat deze in de toekomst wel komt, maar op dit moment heeft alleen GMG en Smokey Bandit een rotisserie kit beschikbaar voor sommige modellen. Let hier dus goed op, als dit een puntje is voor jou!
Onderhoud & Tips
Een pellet BBQ heeft gewoon onderhoud nodig, mede door de elektronische componenten is het verstandig om regelmatig de Pellet Smoker schoon te houden. Als je de lekplaat aan de bovenkant inwikkelt met aluminiumfolie scheelt dit al enorm in het schoonmaken, maar kan het niet helemaal voorkomen natuurlijk. Bij de Weber SmokeFire is dan het advies om aluminium bakken/schalen te gebruiken om het vet in op te vangen.
Onder de lekplaat hoopt veel rond dwarrelend as op. Het is ook aan te raden om regelmatig hier even schoon te maken. Een as-stofzuiger is hier het makkelijkste voor om te gebruiken. Tevens kun je dan ook de vuurpot uitzuigen zodat daar al het restant weg is, zodat je gloeiplug vrij van residu is en optimaal kan werken.
Ook erg belangrijk om schoon te houden is het vetopvang bakje. Sommige Pellet Smokers hebben aan de buitenkant een zinken emmertje hangen. Hier zijn speciale aluminium bakjes voor om in te zetten, maar je kunt natuurlijk ook zelf creatief zijn met aluminium folie. De Weber SmokeFire en de nieuwste Traeger merken hebben een speciaal opvangsysteem waar in aluminium schaaltje in moet. Dus dat is voor het gebruikersgemak een heel stuk fijner!
Gezien de combinatie van stroom en vocht, adviseer ik om een BBQ hoes te gebruiken voor een pellet BBQ. Wil je meer weten over wanneer je wel of geen BBQ hoes moet gebruiken, kun je dit lezen in dit artikel.
Prijs & Eindconclusie
De prijzen van een Pellet smoker varieert enorm. Van 999,- tot aan modellen van maar liefst 13.000 euro! Hoe je hier de beste keuze in kan maken, ligt vooral aan je eigen wensen en natuurlijk de portemonnee. Dat zijn vaak toch de belangrijkste factoren. De extra rook optie vind ik een echte meerwaarde, dus mijn advies is om daar sowieso naar te kijken. De instapmodellen beginnen allemaal rond de 999 euro, terwijl de luxere modellen rond die 1500 euro zitten.
De prijs kan misschien mensen afschrikken, maar als je bekijkt dat een goede controller voor houtskool gestookte BBQ’s gemiddeld tussen de 4 en 500 euro kost. Valt het eigenlijk reuze mee. Als ik zelf zou gaan kijken voor een Pellet Smoker zijn dit de modellen waar mijn voorkeur naar uit zou gaan:
Mijn eindconclusie is na jaren gebruik en ook gezien de ontwikkeling dat een pellet smoker absoluut zijn geld waard is. De veelzijdigheid waarmee je hem kunt gebruiken, het gebruiksgemak en de ruimte die je terug krijgt maakt dit een BBQ die je op veel fronten kunt gebruiken.
Leuke recepten om uit te proberen op de Pellet Smoker!
Zoals je net hebt kunnen lezen is de Pellet smoker ontzettend veelzijdig. Waardoor vrijwel ieder recept is er op te maken. Toch zijn, door de grote van het rooster-oppervlakte, een aantal recepten bij uitstek ideaal voor een Pellet BBQ.
Brisket
Mijn allerbeste brisket ooit heb ik gemaakt in een pellet smoker, dus zeker een aanrader om dat uit te proberen, maar de Tri-Tip Brisket Style is ook een goede keuze om in de Pellet BBQ te maken.
Pulled Pork
Pulled pork is een klassieker onder de BBQ recepten. Door zijn lange bereidingswijze is een Pellet smoker ideaal voor dit gerecht! Een must om een keer uit te proberen.
Spareribs
Wederom een BBQ klassieker die je zeker een keer uitgeprobeerd moet hebben met een Pellet BBQ. Of je nu voor de Amerikaanse klassieker; de 3-2-1 methode gaat of voor een van de andere lekkere recepten op mijn blog, zoals bijvoorbeeld de Aziatische Spareribs? Absoluut een aanrader op een Pellet Smoker.
Toetjes
Een pellet Smoker is ideaal voor toetjes! Door de ruimte en de precisie wat betreft de temperatuur een ideale BBQ om lekker met toetjes aan de slag te gaan. De Oreo Brownie van de BBQ is absoluut een lekker gerecht, maar ook Jack Daniel’s Appelbollen mogen zeker een keer gemaakt worden! En zo zijn er nog veel meer lekkere gerechten die vanzelf gaan volgen!
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast? Vurige verhalen! Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien? De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel. Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal. Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ. Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Geen Reacties