Je kent een Tri-tip misschien voornamelijk als een steak bereiding. Deze manier echter, de brisket style is enorm lekker en zorgt voor een prachtig resultaat van zo’n mooi stuk vlees als een Tri-tip!
De Tri-tip
De tri-tip heeft zijn naam te danken aan de vorm van het stuk vlees. De driehoek vorm van het stuk vlees, ook wel “triangular” in het Engels.
Zoals bij ongeveer alles is de oorsprong en de oorspronkelijke naam te betwisten wie het verzonnen heeft.
Hierdoor wordt dit stuk vlees, afhankelijk van de regio waar je bent in Amerika, “Newport steak, “Santa Maria steak, “Triangle tip, en “Triangle steak” genoemd.
Brisket Style
Wat is dat nu nou precies? “Brisket style Tri-tip”. Wat ik daarmee bedoel is een heerlijke Tri-tip op een wijze gebarbecued zoals je normaal een brisket zou maken. Dus low and slow en je tijd ervoor nemen
Brisket low and slow
Normaliter gaar je een brisket, door stugheid van het grote stuk vlees, op een laag en trage manier zodat je dit stuk vlees om kan toveren van soepvlees tot een mals, smaakvol stukje rund.
Dit kan op diverse manier, met injecties, rubs en sauzen om de brisket precies zo te maken zoals jij het lekker vind!
Wat heb je nodig?
Je kunt een prachtig vlees op iedere barbecue maken waarbij je een indirecte manier kunt inrichten. Wil je hier meer informatie over adviseer ik je om deze video te bekijken. In mijn video heb ik de Smokey Bandit Lumberjack gebruikt, maar een Keramische barbecue of een kogelbarbecue kan uiteraard ook gewoon een oplossing zijn. Zelfs een Gasbarbecue kun je hiervoor gebruiken. Echter zul je rooktubes of iets dergelijks moeten toevoegen om de rooksmaak te verkrijgen.
Brisket Style Tri-tip
Ingrediënten
- 2,5 kg Tri-tip ook wel maminha genoemd
- 20 gram favoriete Beefrub
Instructies
- Haal de tri-tip uit de verpakking en snij het overtollige vet en vliesjes weg
- Dep het vlees schoon en smeer olijfolie over het vlees om een plaklaag voor je rub te creëren.
- verspreid de rub vervolgens evenredig over het vlees
- Zet de barbecue klaar voor indirect barbecueën bij een temperatuur van 107 graden Celsius.
- In het eerste gedeelte gaat het vlees erop om ervoor te zorgen dat hij rook opneemt en dat de kruidenkorst mooi vast gaat zitten en het geheel mooi Mahonie bruin van kleur wordt.
- Na ongeveer 2 a 2,5 uur, heb je dit bereikt en pak je de tri-tip in aluminium folie om vervolgens terug te leggen op het rooster
- De richttemperatuur is 92 graden Celsius, maar als deze bereikt is gaat het vooral om het gevoel van het vlees. De termometer moet er als boter in kunnen glijden.
- Ben je zover is het tijd om hem eraf te halen. Je kunt eventueel de tri-tip een 10 minuten terug op het rooster leggen om de buitenkant iets harder te laten worden als je dit wilt.
- Vervolgens is het tijd om hem aan te snijden! Op een broodje smaakt dit erg goed!
Video
Nutrition
Na dit alles toch zin gekregen om zelf zo’n brisket te maken? Het ultieme recept hiervoor staat gewoon op mijn site!
Geen Reacties