Rundvlees

Low & Slow Brisket

december 27, 2020
Brisket low and slow

Low & slow Brisket maken op de barbecue, is de ultieme beproeving. Het is een lastig stuk vlees en de kans op mislukken is aanwezig! In deze post laat ik je lezen en zien hoe ik dit prachtig stuk vlees bewerk, kruid, injecteer en bereid!

Low & slow Brisket, de heilige graal

Brisket wordt ook wel gezien als de heilige graal van het barbecueën.
Ook al is jouw pulled pork de lekkerste van de straat of zijn jouw killer ribs onevenaard tijdens elke buurt bbq. In Amerika wordt je pas echt serieus genomen als je een fatsoenlijke brisket kan maken!

En dat kan af en toe nog wel eens lastig zijn, kan ik je uit eerste hand vertellen. Tijdens de wedstrijden heb ik al diverse keren een low & slow Brisket gemaakt, maar nog nooit tot volle tevredenheid.
Tijd om daar verandering in te brengen!

Neem alle tijd!

Het eerste advies wat ik je kan geven, is dit. Neem alle tijd om de Brisket te perfectioneren. Lees je goed in en zorg dat je de juiste apparatuur hebt om er een succes van te maken.
De eerste keer zal vast en zeker niet perfect zijn. Neem dat van mij aan. De smaak gaat vast en zeker heerlijk zijn, alleen de malsheid is vaak het moeilijste om perfect te krijgen!

Brisket, Waar en wat?

Voordat we naar het recept en de bereiding gaan is het nog wel handig om te weten wat je nu precies aan het maken bent en nog belagrijker. Waarom weet de slager niet waar je het over hebt als je hiernaar vraagt!

Dit komt omdat de Brisket een Amerikaanse snit is, die de gemiddelde slager in Nederland niet kent. Heb je een slager die van low & slow barbecueën houdt, heb je al meer kans.
Je kunt een brisket het beste online bestellen bij een van de vele internet slagerijen die gespecialiseerd zijn in barbecue.

De beste vertaling van dit prachtig stuk vlees is de Runderborst, uit dit gedeelte worde de Brisket gesneden. Het zijn twee overlappende spieren met daartussen een flinke vetlaag die de spieren bij elkaar houdt.

Low & Slow brisket op de Pellet BBQ

Ingrediënten Low & slow Brisket

In de video maak ik gebruik van een Smokey Bandit The Lumberjack, maar je kunt dit gerecht natuurlijk ook op een kamado, smoker of een kogelbarbecue maken. Daarnaast is het ook verstandig om ervoor te zorgen dat je een groot brisketmes hebt, waardoor je makkelijk perfecte slices kan snijden. Zorg er ook voor dat je mes vlijmscherp is. Ik gebruik persoonlijk hier de Horl messenslijper voor. Een super handig apparaatje waarmee je in een mum van tijd je messen weer vlijmscherp hebt! Wil je hier meer over weten, onlangs heb ik hem mogen uittesten en een review over geschreven.

Brisket low and slow
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Low & slow Brisket

Hoe maak je de beste low & slow brisket thuis!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Barbecue, BBQ
Trefwoord BBQ, Brisket, Hoofdgerecht, low & slow, Rundvlees
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 10 uur
Porties 6 Personen
calorieën 167kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 40

Equipment

 • Barbecue om indirect mee te barbecueĂ«n
 • Vlees Injectiespuit
 • RVS Schaal
 • Aluminium folie

Ingrediënten

 • 4500 gram Brisket
 • 500 ml Pure runderbouillon uitgezeefd, zonder stukjes
 • 75 mg Noskos Beefrub

Instructies

 • Haal de brisket uit de verpakking en inspecteer hem goed om te kijken hoeveel vet en silverskin op het vlees zit.
 • Trim de brisket bij, zoals beschreven in de video. Zorg ervoor dat er genoeg vet tussen de spieren blijft, echter snij wel de harde stukken vet weg.
 • Als het vet is weggettrimd maak dan een kleine snede dwars op de draad in de flat van de brisket. Hierdoor is het makkelijker, als de brisket klaar is, ter herkennen hoe de draad loopt en hoe je hem moet aansnijden.
 • Neem ongeveer de helft van de runderbouillon en injecteer hiermee de brisket. Probeer hierbij een patroon aan te houden, zodat je alles stukken van de brisket evenveel vocht toediend.
 • Na het injecteren, is de brisket gelijk vochtig aan de buitenkant om ervoor te zorgen dat de rub mooi blijft plakken. Ik gebruik de Noskos Beef rub. Deze rub met koffie werkt ontzettend goed met mooie grote stukken rundvlees!
 • Na het rubben, is het tijd om de barbecue aan te steken. Omdat we deze brisket low & slow willen bereiken stel ik de bbq in op 107 graden celsius.
 • Voordat de brisket op de barbecue gaat, leg ik een blokje hout in het midden van het rooster. Hier overheen komt de brisket te liggen. Het houtblokje zorgt ervoor dat het middelste gedeelte van de brisket omhoog blijft staan en dit fungeert als een glijbaan voor het vocht.
  Hierdoor komen er geen poelletjes met vocht op het vlees te staan, waardoor de rub weggespoeld kan worden. Dit zou namelijk zonde zijn!
 • Na ongeveer 3 a 4 uur is de Brisket mooi bruin van kleur geworden en zit de rub "vast" aan de brisket. Dit is het moment dat de brisket van de barbecue afgehaald kan worden!
 • Plaats de brisket in een RVS schaal, je kunt de brisket natuurlijk ook helemaal inpakken in aluminium folie, maar een schaal is net wat robuuster en is de kans op vochtverlies nihil.
  Voeg het overige runderbouillon ook toe aan de schaal en dek hem toe met alufolie.
 • Stop een kerntemperatuur meter in de zijkant van het vlees en stel deze in op 90 graden celsius
 • Na verloop van tijd zal de thermometer aangeven dat de brisket klaar is. Nu is het aan jou om goed te kijken met een instant read thermometer of een sateprikkertje of deze als boter erin glijdt.
  Als dit nog niet het geval is, laat de brisket dan nog verder garen en kijk na 10 a 15 minuten nog een keer. Net zo lang totdat hij boter mals is.

Video

Nutrition

Calories: 167kcal

Wil je meer recepten en/of video’s zien van NasQ?
Gebruik je mijn recept en wil je me de credits geven, wordt dat zeer gewaardeerd! Tag me dan of gebruik #NasQBBQ in je bericht.

Meer van dit soort video’s zien? De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel. Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.

Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

  Reageer

  Rating recept