Dutch oven Rundvlees

Birria Taco’s: Een Mexicaanse Delicatesse

juni 6, 2023
Birria Taco's

Stel je voor: sappig, mals vlees, prachtig gekruid en doordrenkt met een rijke bouillon. Nu combineer je dat met de heerlijke rokerige smaak van de barbecue. Wat krijg je dan? Een ware smaaksensatie genaamd Birria taco’s.

Als BBQ-liefhebber was ik vastbesloten om deze Mexicaanse lekkernij eens zelf thuis te maken in mijn achtertuin. In dit artikel laat ik je zien hoe je de Birria taco’s makkelijk op de BBQ thuis kunt bereiden. En geef ik je nog tips om deze lekkernij, nog lekkerder te maken! Dus laten we lekker aan de slag gaan om deze Birria taco’s op de BBQ te maken!

Wat zijn Birria taco’s?

Birria taco’s komen oorspronkelijk uit Jalisco, Mexico. Waar ze zijn gemaakt van mals gestoofd vlees, zoals rund of geit. Het geheim van Birria taco’s zit hem in de rijke bouillon. Deze wordt onder andere op smaak gebracht met pepers en specerijen. Waardoor het vlees een ongelooflijke smaak krijgt.

De BBQ-versie van Birria taco’s:

Zoals ik altijd al zeg, als je iets in de oven of op het fornuis, kunt maken. Kan het ook zeker op de barbecue! Dus niet raar, denk ik, dat we ook dit recept gewoon eens lekker gaan proberen. Doordat dit recept op een lage temperatuur bereid dient te worden. Is dit een perfect gerecht voor op de BBQ! Door deze manier van bereiding, zullen alle smaken lekker in het vlees trekken. De extra rooksmaak die je vervolgens toevoegt is dan nog een bonus en eigenlijk wel de kers op de taart in dit recept!

Begeleidende smaken en bijgerechten:

Bij Birria taco’s draait het niet alleen om het vlees. Om deze BBQ Birria taco’s compleet te maken. Kun je diverse bijgerechten en smaakvolle sauzen toe. Ook zijn er verschillende opties voor toppings; Denk hierbij aan verse koriander en uien. Maar ook heerlijke sauzen zoals salsa’s of een heerlijke guacamole. Deze toevoegingen geven ieder weer een andere smaak aan de Birria taco’s.

Birria Taco's
Birria Taco’s

Wat heb je nodig om de Birria Taco’s te maken?

Om dit heerlijke gerecht te maken zijn een aantal nodig. Als eerste natuurlijk een BBQ met deksel. Denk hierbij aan een Kamado, Ketel BBQ, Pellet of Gas BBQ. Daarnaast is het handig om wat gietijzeren accessoires in je assortiment te hebben. Een Dutch Oven is sowieso een must, maar ook een gietijzeren plancha is zeker een must (en ook lekker voor andere recepten) om te hebben!

Birria Taco's
Afdrukken Pin
5 van 2 stemmen

Birria Taco’s; Een Mexicaanse Delicatesse

Stel je voor: sappig, mals vlees, prachtig gekruid en doordrenkt met een rijke bouillon. Nu combineer je dat met de heerlijke rokerige smaak van de barbecue. Wat krijg je dan? Een ware smaaksensatie genaamd Birria taco's.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Trefwoord Barbecue, BBQ, Birria taco, Birria tortillas, NasQ, NasQ BBQ,
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 4 uur 30 minuten
Totale tijd 8 uur 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 189kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 15

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram Riblap
  • 1 pak kleine Tortillas

Voor de marinade

  • 3 stuks Gerookte paprika
  • 1 stuk Jalapeno peper gesneden
  • ¼ theelepel Chipotle peper poeder
  • 6 a 8 teentjes Knoflook in grove stukken gesneden
  • ¼ cup bladpeterselie gensneden
  • 500 gram Tomatenblokjes
  • ½ eetlepel NasQ Steak rub

Bereiding

  • 1 hele ui in blokjes gesneden
  • 500 ml Runderbouillon
  • 1 stokje Kaneel
  • 5 a 6 stuks Kruidnagel

Instructies

  • Bereid alle ingrediënten voor om de marinade te maken. Voeg alles samen aan een blender of gebruik een staafmixer om een mooi geheel ervan te maken.
    3 stuks Gerookte paprika, 1 stuk Jalapeno peper, ¼ theelepel Chipotle peper, 6 a 8 teentjes Knoflook, ¼ cup bladpeterselie, 500 gram Tomatenblokjes, ½ eetlepel NasQ Steak rub
  • Stop de marinade vervolgens in een ziplock zak en leg de riblap in de marinade afgesloten in de ziplock. Leg deze voor minimaal 4 uurtjes apart om de smaken lekker in te laten trekken. Meer is natuurlijk altijd beter!
    500 gram Riblap
  • Na de marinade tijd, haal je de riblap eruit en stook je de BBQ op naar 150 graden. Maak hierbij een indirecte/directe opzet, waarbij de plancha direct boven de hete kolen ligt.
    Leg de riblap indirect en laat deze aan de buitenkant een korst krijgen.
  • Als de riblap een mooie korst heeft gekregen, is het tijd om de Dutch Oven op de plancha te zetten. Fruit hier eerst de uitjes in.
    1 hele ui
  • Voeg daarna 250 ml bouillon, gevolgd door de overgebleven marinade. Snij de riblap in grove stukken, zodat het beter in de Dutch Oven past. Voeg daarna de laatste 250 ml. van de bouillon toe, gevolgd door de kaneel en kruidnagel Laat daarna het geheel lekker pruttelen totdat de riblap, draadjesvlees is geworden. Dit zal zo'n 3 a 3,5 uur duren.
    500 ml Runderbouillon, 1 stokje Kaneel, 5 a 6 stuks Kruidnagel
  • Na deze tijd, haal je het vlees eruit en deze leg je apart. De Dutch Oven laat je op de BBQ staan, in de indirecte zone.
  • Neem de kleine tortilla's erbij en doop deze in zijn geheel in de marinade en leg deze vervolgens op de bakplaat. Voeg wat van het draadjesvlees toe en vouw de tortilla dubbel en bak deze aan beide zijden.
    1 pak kleine Tortillas
  • Serveer de Birria taco's met wat extra marinade saus en voeg naar wens nog extra jalapeno peper of peterselie toe als smaakmaker en garnering.
    Doop het geheel in de saus en eet smakelijk!

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 189kcal

Tips voor het serveren en genieten:

Om de presentatie van mijn Birria taco’s te perfectioneren, zijn hier nog enkele handige tips. Denk aan het gebruik van verse tortilla’s. Heb je hier geen zin in, wat ik goed kan begrijpen. Probeer ze dan uit een toko of iets dergelijks te bemachtigen. Ook het opbouwen van de taco kun je perfectioneren door steeds met laagjes te werken. Begin met een laagje vlees en vervolg verder met de toppings. Verder serveer deze heerlijke Birria taco’s met je favoriete drankje!

Conclusie:

De Birria taco’s waren een groot succes! Ik raad je zeker aan om deze heerlijke Birria taco’s op de BBQ uit te proberen en jezelf en je familie te verwennen met de rijke smaken en aroma’s. Waar wacht je nog op? Stook de BBQ op en geniet van een culinaire reis naar Mexico, rechtstreeks vanaf je eigen BBQ!

Genoten van deze Birria Taco’s? 

Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


BBQ Lasagne!
Een verrassend lekker gerecht van de BBQ!!

Jalapeno Cheddar Hotdogs
Zo makkelijk, maar zo lekker!

Teriyaki Honing Spareribs
Kalkoen, maar dan met een Maple twist!

Jalapeno Cheddar Meatballs
Simpel, maar zo ontzettend smaakvol!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer

    Rating recept