Kip & Kalkoen

Kalkoen steaks met Maple Glaze

mei 28, 2023
Kalkoen steaks met Maple Glaze

Vandaag op de BBQ; Kalkoen steaks met een verrukkelijke maple glaze. Dit smakelijke gerecht is geïnspireerd door het boek “Big Bob Gibson” geschreven door Chris Lilly, een barbecue-expert met een passie voor authentieke, maar smaakvolle gerechten. Laten we aan de slag gaan met dit recept en ontdek hoe je die perfect gerookte kalkoen steaks met maple glaze maakt op de BBQ.

Kalkoen steaks

Voordat we beginnen aan de kalkoen steaks, wil ik even kort stilstaan bij het boek “Big Bob Gibson” van Chris Lilly. Dit boek is een schat aan informatie en biedt een mooi inzicht in de wereld van het “Southern BBQ”. Chris Lilly staat bekend om zijn expertise op het gebied van BBQ. Hierdoor is zijn boek, Big Bob Gibson ook echt een aanrader om in de kast te hebben staan!

Big Bob Gibson

Big Bob Gibson is een legendarische naam in de wereld van barbecue. Het restaurant, opgericht in 1925 in Decatur, Alabama, door Bob Gibson, is uitgegroeid tot een icoon in de BBQ-gemeenschap. Bob Gibson was een man van formaat, waardoor de bijnaam Big Bob Gibson al snel was geboren. Het boek “Big Bob Gibson” geschreven door Chris Lilly, een barbecue-expert, chef-kok bij het restaurant en erfgenaam, brengt de rijke Zuidelijke BBQ geschiedenis en de kenmerkende smaken van deze BBQ-locatie tot leven. Het boek is een schat aan kennis, gevuld met authentieke recepten, technieken en verhalen, waardoor de erfenis van Big Bob Gibson bewaard is gebleven.

Chris Lilly, die zelf talloze BBQ-prijzen heeft gewonnen, deelt zijn liefde en passie voor de kunst van het barbecueën, waardoor je de kans krijgen om de geheimen van het succes van Big Bob Gibson te ontdekken. Van deze sappige kalkoen steaks of perfect gegaarde ribben, het boek biedt een schat aan inspiratie en is een must-have voor elke BBQ-liefhebber die op zoek is naar de authentieke smaken van het zuiden.

Pareltjes van Big Bob Gibson

Terwijl ik dit schrijf, bedenk ik me dat er stiekem al best veel recepten op mijn blog staan van dit boek. Of zeker op zijn minst geïnspireerd hierdoor. Denk hierbij aan de Pinwheels met Carolina mustard saus. Of überhaupt de Carolina mustard saus. Een geweldige snack, waarbij de pecan nootjes echt het verschil maken!

Daarnaast is de Alabama white saus, een van de, dan wel niet bekendste, saus uit de keuken van Big Bob Gibson. De kippen worden hiermee gemarineerd en bedruipt, waardoor een heel anders smaakprofiel ontstaat dan dat je gewend bent. Echt een aanrader om deze ook eens te proberen.

Maple Glaze

Toen ik dit recept voor het eerst las, was ik een beetje sceptisch. Mijn voorgevoel was dat de boter en de maple syrup/honing niet goed zou vermengen, waardoor je een klonterig geheel zou krijgen. Gelukkig was het tegendeel waar! De boter zorgt voor een zijdezachte saus, waardoor de glaze een prachtige boterachtige zoete smaak krijgt. Hier krijg je bijna geen genoeg van, omdat het simpel gezegd zo ontzettend lekker is als geheel!

Wat heb je nodig voor de kalkoen steaks?

Om dit recept te maken heb je sowieso een BBQ met deksel nodig en de mogelijkheid om een directe en indirecte zone in te richten op de BBQ. Hierdoor zullen een aantal BBQ’s afvallen, maar een Kamado of Weber ketel BBQ zijn hier uitermate geschikt voor.

Ook een Gas BBQ of Pellet BBQ, zouden geschikt zijn. Let wel bij de laatste op, dat je deze flink moet opstoken op het einde om het gewenste effect te krijgen om te searen. Bij een gas bbq is het weer belangrijk om te kijken naar een smokerbox, waardoor je extra rook kunt toevoegen.

Kalkoen steaks met Maple Glaze
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Kalkoen steaks met Maple Glaze

Vandaag op de BBQ; Kalkoen steaks met een verrukkelijke maple glaze. Dit smakelijke gerecht is geïnspireerd door het boek "Big Bob Gibson" geschreven door Chris Lilly, een barbecue-expert met een passie voor authentieke, maar smaakvolle gerechten. Laten we aan de slag gaan met dit recept en ontdek hoe je die perfect gerookte kalkoen steaks met maple glaze maakt op de BBQ.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Ambachtelijk, Amerikaans, Barbecue, BBQ
Trefwoord Barbecue, BBQ, kalkoen, kalkoen steaks, maple glaze, NasQ, NasQ BBQ,
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Porties 2 personen
calorieën 239kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 10 euro

Equipment

Ingrediënten

Maple Glaze

  • 50 gram Roomboter
  • 4 eetlepels Maple Syrup
  • 1 eetlepel Honing

Instructies

  • Pak de Kalkoen filets erbij, snij ze bijna tot het einde in, waardoor je kalkoen steaks krijgt. Rub de filets vervolgens aan beide kanten.
  • Steek de BBQ aan, zorg voor een indirecte opstelling en gaar de kalkoen bij 150 graden indirect. Steek ook een thermometer in de kalkoen om de kerntemperatuur te volgen

Maple Glaze

  • Pak een pannetje erbij en doe alle ingrediënten voor de Maple glaze in het pannetje en laat deze samen komen op de BBQ. Roer dit af en toe door om een mooi romig geheel te krijgen.
  • Als de kruiden vast beginnen te zitten is het een mooi moment om de steaks te bedruipen met de Maple glaze. Herhaal dit 2 of drie maal naar smaak.
  • Als de steaks richting de 60/62 graden gaan, is het tijd om ze even af te grillen boven het directe gedeelte van de BBQ. Hierdoor krijg je mooie grillstrepen en een extra smaakvol korstje, mede door de Maple Glaze die je erover heen hebt bedruipt.
  • Na het grillen, zijn de steaks klaar om te serveren. Serveer de Maple glaze erbij, zodat je gasten extra kunnen toevoegen naar smaak. Daarnaast kun je de Maple glazen ook gebruiken om over de Gepofte aardappelen met bieslook roomkaas te bedruipen, als je deze erbij hebt gemaakt!
    Eet smakelijk!

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 239kcal

Serveren en suggesties:

Wanneer de kalkoen steaks met maple glaze klaar zijn, is het tijd om te serveren! Snijd de kalkoen in plakken, als je dit nog niet hebt gedaan van te voren en serveer het met je favoriete bijgerechten. Denk hierbij aan recepten zoals gegrilde groenten, aardappelsalade of maïsbrood. Maar een echte aanrader is de gepofte aardappel met bieslook-roomkaas zoals ik ook maak in de video! Daarnaast kan een pittige barbecuesaus kan ook een smakelijke toevoeging zijn, om een extra twist weer te geven. Geniet van de heerlijke combinatie van sappige kalkoen met een zoete en rokerige smaak in combinatie met de heerlijke boterzachte Maple glaze

Conclusie:

Dit recept voor kalkoen steaks met maple glaze, geïnspireerd door het boek “Big Bob Gibson” van Chris Lilly, is een ware smaaksensatie voor BBQ-liefhebbers. Met de juiste marinade, rooktechniek en het aanbrengen van de maple glazuur creëer je een gerecht dat je gasten versteld doet staan. Experimenteer met verschillende houtsoorten en glazuurvariaties om het recept je eigen persoonlijke twist te geven. Geniet van het barbecueën en laat je smaakpapillen verwennen!

Genoten van deze Kalkoen steaks met Maple Glaze? 

Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


BBQ Lasagne!
Een verrassend lekker gerecht van de BBQ!!

Jalapeno Cheddar Hotdogs
Zo makkelijk, maar zo lekker!

Teriyaki Honing Spareribs
Een heerlijke variant op een klassieker!

Jalapeno Cheddar Meatballs
Een van mijn persoonlijke favorieten!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Reageer

    Rating recept