Kip & Kalkoen

Kalkoen van de BBQ

december 22, 2019
Kalkoen van de BBQ

kalkoen van de BBQ is toch wel de Kerst of Thanksgiving klassieker voor deze heerlijke dagen!

Een grote groep mensen kun je hiermee voeden met deze kalkoen van de BBQ en het staat prachtig op tafel en met mijn recept erg eenvoudig te maken!

Herkomst

Waar komt deze Kerst kalkoen of Thanksgiving kalkoen nu eigenlijk vandaan? We weten dat het bij de Amerikanen het hoofdgerecht bij uitstek op deze dagen, maar hoe komt hij dan bij ons op het menu?

Het antwoord hierop is eigenlijk vrij simpel, namelijk door de tweede wereldoorlog!
Vanwege dat de Amerikanen ons land hebben bevrijd in 1945, zijn er ook enkele tradities en gewoontes meegekomen met onze bevrijders.

Een hiervan is de Kerst kalkoen! En daar ben ik persoonlijk heel erg blij om.

Benodigdheden

Wat hebben we nodig voor deze heerlijke Kalkoen van de BBQ?

– 1 Kalkoen (De mijne was 3,4 kg)
– 1 ui
– 2 teentjes of 1 bolletje knoflook
– 2 takjes Rozemarijn
– Boter
– BBQ rub ( Ik gebruikte een zelf gemaakte, scroll naar beneden voor de ingrediënten hiervan.
– Kippenbouillon
– klein stukje slagerstouw

Bereiding

Voordat je begint aan de bereiding van de Kalkoen, zorg altijd voor een goede hygiëne, door handschoentjes te gebruiken!

Daarna kijk altijd even of er in de holtes van de kalkoen geen zakje met ingewanden aanwezig is. Sommige leveranciers doen dit, mocht je dit vergeten en je komt er pas achter nadat je kalkoen op de bbq ligt. Dan kun je naar de snackbar voor je avondeten!

Snij overtollige stukjes vel weg en dep de kalkoen goed droog.
Vervolgens, snij je de ui in partjes en plet je de knoflook en stopt deze tezamen met de rozemarijn in de holte van de kalkoen.

Bind de poten vast met slagerstouw, hoe je dit het beste kunt doen kun je zien in mijn Youtube video van kip op het spit.

Leg de kalkoen in een bak en smeer deze in met boter om vervolgens te bestrooien met de rub.
De rub die ik gebruik:
– 1 eetl. zout
– één eetl. peper
– 1 theel. knoflookpoeder
– paprikapoeder, 1 eetl.
– 1 eetl. ruwe rietsuiker
– 1 theel. basilicum
– en tot slot 1 theel. oregano.

Vervolgens voeg je nog de kippenbouillon toe in de schaal en dan kan hij op de BBQ!

Stook de BBQ op naar 175 graden celsius en leg de kalkoen het eerste half uur bij deze temperatuur indirect op de BBQ. Na een half uurtje merk je dat de huid krokanter begint te worden en dan kun je je BBQ terug regelen naar 150 graden celsius om de kalkoen verder te laten garen naar een kerntemperatuur van 72 graden op het borstvlees.

De complete video van dit recept kun je zien op mijn YouTube kanaal

Wil je meer gevogelte recepten zien? Neem dan hier een kijkje

    Reageer