In de afgelopen jaren hebben Amerikaanse culinaire invloeden een steeds grotere rol gespeeld in de Nederlandse keuken. De geurige barbecuegerechten, sappige steaks en smakelijke burgers die ooit als typisch Amerikaans werden beschouwd, zijn nu niet meer weg te denken uit onze eigen eetgewoonten. Als liefhebbers van lekker eten willen we graag de beste keuzes maken bij het kopen en bereiden van vlees, maar hierbij stuiten we vaak op een taalkundige hindernis: de Amerikaanse vleesbenamingen.
Het vertalen van Amerikaanse vleesbenamingen naar het Nederlands kan soms een verwarrende taak zijn. Wat betekent bijvoorbeeld “Chuck roast” precies in Nederlandse termen? En hoe zit het met “Rump steak” of “brisket”? In deze blogpost neem ik je mee op een reis door het smakelijke landschap van Amerikaans-Engelse vleesbenamingen en lees je wat de meest voorkomende vertalingen zijn, zoals ik deze de afgelopen jaren heb leren kennen.
Veelvoorkomende Amerikaanse vleesbenamingen in het Nederlands
Amerikaans-Engels staat bekend om zijn unieke vleesbenamingen die soms tot verwarring kunnen leiden voor Nederlandse consumenten. Hier zijn enkele veelvoorkomende Amerikaanse vleesbenamingen en hun Nederlandse equivalenten:
Rund: | Varken: |
---|---|
Baby Top Nederlands: Kogelbiefstuk | Arm Roast/Picnic Ham Nederlands: Onderste deel van de schouder |
Blade Steak(Pot Roast) Nederlands: Sukadelap | Baby Back Ribs Nederlands: Spare Ribs |
Brisket Nederlands: Klapstuk | Bacon Nederlands: spek |
Chuck Nederlands: Schouder/Onderrib | Pork Belly Nederlands: Buikspek |
Chuck Roast Nederlands: Runderlap (stoofvlees, hacheevlees) | Blade/Shoulder Steak Nederlands: Schouderkarbonade |
Chuck tender (petit tender) Nederlands: Diamanthaas, jodenhaas | Boston Butt/Butt Nederlands: Bovenste deel van de schouder |
Club Steak / New York Steak of (New York) Strip Steak Nederlands: Entrecote | Canadian Bacon: Nederlands: Gekookte en gerookte ham |
Delmonico Steak Nederlands: Ribeye | Cheek/ Jowl Nederlands: Wang |
Eye of Round Nederlands: Achtermuis (Rosbief) | Cutlet Nederlands: Karbonade |
Flank Steak/meat Nederlands: Bavette, Vinkenlap | Cubes Nederlands: Hamblokjes |
Flat Iron Steak Nederlands: Sukade | Fat Back Nederlands: Rugspek |
Filet Mignon Nederlands: Ossenhaas | Foot/trotter Nederlands: Onderpoot |
Fillet Nederlands: Ossenhaas, haasbiefstuk | Ear Nederlands: Oor |
Hanger Steak (of Butcher’s Tenderloin) Nederlands: longhaas | Lardo Nederlands: Lardo (Italiaans Rugspek) |
Mock Tender Nederlands: Schoudermuis | Leg Nederlands: Ham |
Prime Rib Nederlands: Côte de Boeuf | Pancetta Nederlands: Pancetta (=Italiaans spek) |
Picanha Nederlands: Staartstuk | Picnic Ham/ Arm Roast Nederlands: Onderste deel van de schouder |
Round Nederlands: Bovenbil | Pork Chops, center cut Nederlands: Ribkarbonade |
Rump Cap Nederlands: Staartstuk | Pork Loin Nederlands: Lende, Filet |
Rump Steak Nederlands: Biefstuk | Pork Tenderloin Nederlands: Varkenshaas |
Short Loin Nederlands: Dunne lende | Shank/Hock Nederlands: Hiel |
Shoulder Clod Nederlands: Bloemstuk voor tartaar of rosbief maar er word ook vaak carpaccio van gemaakt | Side Pork Nederlands: Speklap |
Sirloin Nederlands: Dikke lende | Snout Nederlands: Snuit, neus |
Skirt Steak Nederlands: Middenrif, Omloop | Spareribs Nederlands: Buikribben (deze zijn breder en platter dan de “gewone” spareribs |
Tenderloin Nederlands: Ossenhaas | Pork Belly strips Nederlands: Spek (buik zoals ontbijtspek) |
Top Round Steak Nederlands Kogelbiefstuk |
Waar te vinden?
Nu je een stukje bekender bent met de Amerikaanse vleesbenamingen en hun Nederlandse vertalingen, is de volgende stap natuurlijk om er lekker mee aan de slag te gaan. Dan is het wel handig om te weten waar je deze Amerikaanse stukken vlees kunt vinden.
- Gespecialiseerde Slagers: Sommige slagers in Nederland bieden een assortiment Amerikaans vlees aan, inclusief steaks, spareribs en brisket. Vraag bij je lokale slager naar de beschikbaarheid. Je moet echt op zoek naar een liefhebber van BBQ, weet ik uit ervaring.
- Internationale Winkels en Groothandels: Grote supermarkten met een internationaal assortiment hebben vaak een selectie Amerikaans vlees, vooral tijdens barbecueseizoenen. Groothandels zoals Makro, Sligro & Hanos zijn ook een uitstekende optie om diverse mooie stukken vlees te vinden.
- Online Winkels: Mijn persoonlijke favoriet zijn de online winkels en leveranciers die Amerikaans vlees aanbieden en het rechtstreeks bij je thuis kunnen bezorgen. Hier maak ik veel gebruik van en vind het superhandig. Vaak BBQ liefhebbers met een passie voor vlees.
Culinaire invloeden van Amerikaans vlees
De consumptie van vlees uitgesneden naar Amerikaans principe heeft niet alleen onze keuken verrijkt, maar heeft ook invloed gehad op onze eetgewoonten en culinaire cultuur. Enkele manieren waarop de Amerikaanse voedselcultuur Nederland heeft beïnvloed:
- Barbecuecultuur: Amerikaanse barbecuegerechten, zoals pulled pork, brisket en ribs, hebben een speciale plaats veroverd in het Nederlandse barbecue-landschap. Steeds meer mensen investeren in smokers en barbecues om deze smakelijke gerechten thuis te bereiden.
- Fastfoodrevolutie: Amerikaans fastfood, met iconische producten zoals hamburgers en fried chicken, heeft Nederland veroverd. Ketens zoals McDonald’s, KFC en Burger King zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap.
- Foodtrucks: De opkomst van foodtrucks in Nederland heeft Amerikaanse streetfoodfavorieten naar festivals en evenementen gebracht. Denk aan pulled pork sandwiches, de meest diverse hotdogs en natuurlijk ook de klassieke hamburger met de meest bizarre toppings.
- Foodbloggers en kookshows: Nederlandse foodbloggers en kookshows nemen vaak Amerikaanse gerechten op in hun repertoire, waardoor ze toegankelijker worden voor thuiskoks.
- Internationale keuken: Restaurants met een Amerikaans menu zijn populairder dan ooit tevoren, en Nederlandse chef-koks nemen graag Amerikaanse invloeden op in hun gerechten, wat leidt tot unieke combinaties van gerechten.
Heb je wat gehad over dit artikel over Amerikaanse vleesbenamingen?
Wellicht heb je aan de informatie van onderstaande artikelen ook iets!
Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?
Keuzestress over welke BBQ bij jou past?
– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.
Geen Reacties