BBQ info Techniek

Amerikaanse Vleesbenamingen in het Nederlands; Wat is Wat?

oktober 2, 2023
Amerikaanse vleesbenamingen

In de afgelopen jaren hebben Amerikaanse culinaire invloeden een steeds grotere rol gespeeld in de Nederlandse keuken. De geurige barbecuegerechten, sappige steaks en smakelijke burgers die ooit als typisch Amerikaans werden beschouwd, zijn nu niet meer weg te denken uit onze eigen eetgewoonten. Als liefhebbers van lekker eten willen we graag de beste keuzes maken bij het kopen en bereiden van vlees, maar hierbij stuiten we vaak op een taalkundige hindernis: de Amerikaanse vleesbenamingen.

Het vertalen van Amerikaanse vleesbenamingen naar het Nederlands kan soms een verwarrende taak zijn. Wat betekent bijvoorbeeld “Chuck roast” precies in Nederlandse termen? En hoe zit het met “Rump steak” of “brisket”? In deze blogpost neem ik je mee op een reis door het smakelijke landschap van Amerikaans-Engelse vleesbenamingen en lees je wat de meest voorkomende vertalingen zijn, zoals ik deze de afgelopen jaren heb leren kennen.

Veelvoorkomende Amerikaanse vleesbenamingen in het Nederlands

Amerikaans-Engels staat bekend om zijn unieke vleesbenamingen die soms tot verwarring kunnen leiden voor Nederlandse consumenten. Hier zijn enkele veelvoorkomende Amerikaanse vleesbenamingen en hun Nederlandse equivalenten:

Amerikaanse vleesbenamingen
Amerikaanse Vleesbenamingen in het Nederlands; Wat is Wat?
Rund:Varken:
Baby Top
Nederlands: Kogelbiefstuk
Arm Roast/Picnic Ham
Nederlands: Onderste deel van de schouder
Blade Steak(Pot Roast)
Nederlands: Sukadelap
Baby Back Ribs
Nederlands: Spare Ribs
Brisket
Nederlands: Klapstuk
Bacon
Nederlands: spek
Chuck
Nederlands: Schouder/Onderrib
Pork Belly
Nederlands: Buikspek
Chuck Roast
Nederlands: Runderlap (stoofvlees, hacheevlees)
Blade/Shoulder Steak
Nederlands: Schouderkarbonade
Chuck tender (petit tender)
Nederlands: Diamanthaas, jodenhaas
Boston Butt/Butt
Nederlands: Bovenste deel van de schouder
Club Steak / New York Steak of (New York) Strip Steak
Nederlands: Entrecote
Canadian Bacon:
Nederlands: Gekookte en gerookte ham
Delmonico Steak
Nederlands: Ribeye
Cheek/ Jowl
Nederlands: Wang
Eye of Round
Nederlands: Achtermuis (Rosbief)
Cutlet
Nederlands: Karbonade
Flank Steak/meat
Nederlands: Bavette, Vinkenlap
Cubes
Nederlands: Hamblokjes
Flat Iron Steak
Nederlands: Sukade
Fat Back
Nederlands: Rugspek
Filet Mignon
Nederlands: Ossenhaas
Foot/trotter
Nederlands: Onderpoot
Fillet
Nederlands: Ossenhaas, haasbiefstuk
Ear
Nederlands: Oor
Hanger Steak (of Butcher’s Tenderloin)
Nederlands: longhaas
Lardo
Nederlands: Lardo (Italiaans Rugspek)
Mock Tender
Nederlands: Schoudermuis
Leg
Nederlands: Ham
Prime Rib
Nederlands: Côte de Boeuf
Pancetta
Nederlands: Pancetta (=Italiaans spek)
Picanha
Nederlands: Staartstuk
Picnic Ham/ Arm Roast
Nederlands: Onderste deel van de schouder
Round
Nederlands: Bovenbil
Pork Chops, center cut
Nederlands: Ribkarbonade
Rump Cap
Nederlands: Staartstuk
Pork Loin
Nederlands: Lende, Filet
Rump Steak
Nederlands: Biefstuk
Pork Tenderloin
Nederlands: Varkenshaas
Short Loin
Nederlands: Dunne lende
Shank/Hock
Nederlands: Hiel
Shoulder Clod
Nederlands: Bloemstuk voor tartaar of rosbief maar er word ook vaak carpaccio van gemaakt
Side Pork
Nederlands: Speklap
Sirloin
Nederlands: Dikke lende
Snout
Nederlands: Snuit, neus
Skirt Steak
Nederlands: Middenrif, Omloop
Spareribs
Nederlands: Buikribben (deze zijn breder en platter dan de “gewone” spareribs
Tenderloin
Nederlands: Ossenhaas
Pork Belly strips
Nederlands: Spek (buik zoals ontbijtspek)
Top Round Steak
Nederlands Kogelbiefstuk
Deze lijst is met dank aan BBQ-nl.com samengesteld

Waar te vinden?

Nu je een stukje bekender bent met de Amerikaanse vleesbenamingen en hun Nederlandse vertalingen, is de volgende stap natuurlijk om er lekker mee aan de slag te gaan. Dan is het wel handig om te weten waar je deze Amerikaanse stukken vlees kunt vinden.

  • Gespecialiseerde Slagers: Sommige slagers in Nederland bieden een assortiment Amerikaans vlees aan, inclusief steaks, spareribs en brisket. Vraag bij je lokale slager naar de beschikbaarheid. Je moet echt op zoek naar een liefhebber van BBQ, weet ik uit ervaring.
  • Internationale Winkels en Groothandels: Grote supermarkten met een internationaal assortiment hebben vaak een selectie Amerikaans vlees, vooral tijdens barbecueseizoenen. Groothandels zoals Makro, Sligro & Hanos zijn ook een uitstekende optie om diverse mooie stukken vlees te vinden.
  • Online Winkels: Mijn persoonlijke favoriet zijn de online winkels en leveranciers die Amerikaans vlees aanbieden en het rechtstreeks bij je thuis kunnen bezorgen. Hier maak ik veel gebruik van en vind het superhandig. Vaak BBQ liefhebbers met een passie voor vlees.
Amerikaanse Vleesbenamingen in het Nederlands; Wat is Wat?
Amerikaanse Vleesbenamingen in het Nederlands; Wat is Wat?

Culinaire invloeden van Amerikaans vlees

De consumptie van vlees uitgesneden naar Amerikaans principe heeft niet alleen onze keuken verrijkt, maar heeft ook invloed gehad op onze eetgewoonten en culinaire cultuur. Enkele manieren waarop de Amerikaanse voedselcultuur Nederland heeft beïnvloed:

  1. Barbecuecultuur: Amerikaanse barbecuegerechten, zoals pulled pork, brisket en ribs, hebben een speciale plaats veroverd in het Nederlandse barbecue-landschap. Steeds meer mensen investeren in smokers en barbecues om deze smakelijke gerechten thuis te bereiden.
  2. Fastfoodrevolutie: Amerikaans fastfood, met iconische producten zoals hamburgers en fried chicken, heeft Nederland veroverd. Ketens zoals McDonald’s, KFC en Burger King zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap.
  3. Foodtrucks: De opkomst van foodtrucks in Nederland heeft Amerikaanse streetfoodfavorieten naar festivals en evenementen gebracht. Denk aan pulled pork sandwiches, de meest diverse hotdogs en natuurlijk ook de klassieke hamburger met de meest bizarre toppings.
  4. Foodbloggers en kookshows: Nederlandse foodbloggers en kookshows nemen vaak Amerikaanse gerechten op in hun repertoire, waardoor ze toegankelijker worden voor thuiskoks.
  5. Internationale keuken: Restaurants met een Amerikaans menu zijn populairder dan ooit tevoren, en Nederlandse chef-koks nemen graag Amerikaanse invloeden op in hun gerechten, wat leidt tot unieke combinaties van gerechten.
Heb je wat gehad over dit artikel over Amerikaanse vleesbenamingen?

Wellicht heb je aan de informatie van onderstaande artikelen ook iets!

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer