BBQ info Techniek

Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren!

augustus 29, 2023
Rookoverlast

Laten we eerlijk zijn, er is niets zo heerlijk en leuk als gezellig samen BBQ’en met vrienden en familie in de achtertuin. Maar wat als jouw barbecue-plezier rookoverlast veroorzaakt bij de buren? Rook die hun tuin en huis binnen dwarrelt, kan leiden tot irritatie, onenigheid met soms zelfs burenruzie’s tot gevolg. In dit artikel deel ik een aantal waardevolle tips die bij mij hebben geholpen en hopelijk ook jouw helpen om jouw BBQ-ervaring te verbeteren en rookoverlast voor de buren tot een minimum te beperken. Sommige punten zullen een gevalletje open deur zijn, maar als je van slechts één tip al een “Ohja!” momentje hebt, is mijn missie geslaagd!

De impact van rookoverlast

Voordat we ingaan op de oplossingen, is het belangrijk om te begrijpen welke gevolgen rookoverlast kan hebben. Naast de ongemakken voor je buren, kan rook van BBQ’s schadelijk zijn voor de gezondheid als je buren bijvoorbeeld COPD hebben. Het inademen van BBQ-rook kan leiden tot irritatie van de luchtwegen en kan vooral problematisch zijn voor mensen met COPD of andere ademhalingsaandoeningen. Daarnaast kunnen wij die rooklucht heerlijk vinden en het ontzettend aromatisch vinden ruiken. Als de buurvrouw net haar was buiten heeft hangen, snap je natuurlijk goed dat ze ’s avonds die geur niet haar beddengoed terug wil ruiken.

Sta open voor het gesprek

De meeste BBQ’ers zijn Bourgondiërs, gebruik dit ook in je gesprekken met de buren. Gebruik je passie en enthousiasme over je hobby naar de buren toe. Telkens als wij nieuwe buren kregen, was het feit dat ik veel BBQ, wel een van de eerste dingen die ik benoemde. Als je vervolgens met enthousiasme erover gaat vertellen, merken ze ook dat het veel meer is dan wat vlees verschroeien. Want de gemiddelde Nederlander denkt nog steeds aan heel iets anders bij BBQ’en, dan dat wij dat doen. Vaak zijn buren dan ook wel geïnteresseerd erin (uitzonderingen daargelaten uiteraard) en komt het gesprek op gang.

Kies de juiste BBQ / Startmethode

Een goede manier om rookoverlast te verminderen, begint bij het kiezen van de juiste BBQ. Houtskool-barbecues kunnen aanzienlijke hoeveelheden rook produceren, terwijl gasbarbecues over het algemeen minder rook uitstoten. Pellet BBQ’s roken vrijwel alleen bij het opstarten, al kan dit ook verschillen per BBQ. Ondanks dat een houtskool BBQ de meeste rook produceert, is met de juiste tools, dit ook wel te overzien. Overweeg om een one-minute lighter te kopen om je keramische BBQ op te starten of gebruik een kolenstarter voor je Weber ketelBBQ. Daarnaast zou een gasBBQ ook keuze kunnen zijn omdat deze minder rook produceren, al kan ik begrijpen, dat wanneer je net een kamado hebt aangeschaft je niet snel nog een gasBBQ erbij koopt. Meer uitgebreide informatie over het aansteken van een BBQ kun je hier vinden

Rookoverlast

Locatie

De locatie van je barbecue kan een groot verschil maken als het gaat om rookverspreiding. Zet je BBQ op een open plek, weg van ramen, deuren en andere nabijgelegen woningen. Probeer ook een strategische positie te kiezen die de rook weg van de buren leidt. Mijn BBQ’s staan allemaal achter in de tuin en staan eigenlijk nooit onder de overkapping bij het huis. Achter in de tuin kan de rook het makkelijkste “ontsnappen” zonder dat het bij een van de buren naar binnen waait. Let ook op, waar de rook de BBQ verlaat. Gas BBQ’s en ook sommige Pellet BBQ’s hebben de uitlaat aan de achterkant van het apparaat zitten. Zet jij vervolgens deze tegen de schutting aan, blaas je nog alle rook door de schutting bij de buren naar binnen. Geen leuk idee voor de buren, denk ik zo.

Ventilatie is belangrijk bij rookoverlast!

Een goede ventilatie helpt ook om rookoverlast te minimaliseren. Als je uitgaat van natuurlijke ventilatie. Dan plaats je barbecue bijvoorbeeld niet in een afgesloten ruimte, maar liever in de open lucht waar de rook gemakkelijk kan opstijgen en verdwijnen. Vaak hebben mensen een overkapping aan het huis en is daardoor een logische plek om je BBQ neer te zetten. Naast het bovengenoemde locatie probleem, zorgt dit er ook voor dat de rook hieronder blijft hangen en (indien het geval) de rook onder de overkapping, bij de buren (als die ook een overkapping hebben) doortrekt. Dit heb ik persoonlijk een keer meegemaakt met mijn buurman. Die was onder zijn overkapping vlees aan het schroeien en vervolgens stond het bij ons blank van de rook. Let hier dus ook mee op, vaak heb je dit zelf niet in de gaten, maar het gebeurd wel.

Zet je de BBQ toch in een afgesloten ruimte, zoals ik dit heb gedaan. Zorg dan voor een goede afzuiging. Mijn afzuiging komt uit op het brandpad achter onze tuin, waardoor niemand daar last van heeft en ik (in de meeste gevallen) rookvrij in mijn mancave sta. Alle rook helemaal afzuigen is mogelijk met een horeca afzuiging, maar dat vind ik persoonlijk iets te gek voor in mijn mancave!

Gebruik van geschikte brandstof

De keuze van brandstof heeft een directe invloed op de hoeveelheid rook die je BBQ produceert. Kies bij voorkeur voor houtskool van een houtsoort of briketten zonder toegevoegde rommel. Kokosbriketten zijn hier een goede voorbeeld van. Vermijd houtsoorten die veel rook produceren. Houtsnippers en houtblokken kunnen ook gebruikt worden voor een heerlijke rooksmaak, maar zorg ervoor dat je deze spaarzaam gebruikt om overmatige rookontwikkeling te voorkomen.

Wil je meer weten over diverse soorten houtskool en rookhout, klik dan op de links.

Controleer de brandstof

Een andere manier om rookoverlast te verminderen, is door de brandstof en de temperatuur van je BBQ te beheersen. Begin met een juiste hoeveelheid brandstof. Overvolle mand met kolen kan leiden tot overmatige rook. als je houtskool verstopt zit en hierdoor “stikt” Zorg er ook voor dat je een opvangbak hebt onder je rooster om vetdruppels en rookontwikkeling te minimaliseren. Dit zijn kleine dingetjes in de voorbereiding, maar zorgen wel voor veel plezier!

Communiceer met je buren

Goede communicatie met je buren is essentieel om rookoverlast te voorkomen. Gelukkig ben ik nog nooit in een situatie als deze terecht gekomen, maar mocht het zo zijn, zou ik persoonlijk een app groep aanmaken met de buren om ze een “head’s up” te geven als je van plan bent om te BBQ’en. Hierdoor blijft de drempel ook laag om irritaties uit te spreken. Want mochten deze er zijn, kun je deze direct oplossen. Wellicht kunnen jullie samen tot afspraken komen over tijden waarop je het beste kunt BBQ’en om overlast te minimaliseren. om maar een voorbeeld te noemen.

Deel je gerechten uit!

Dit is echt een van de leukste tips die ik je kan geven. Maak je een keer MOINK balls, deel er een paar uit aan de buren. Ben je trots op dat mooie stukje ribeye, snij een stukje af voor de buurman. Meestal wordt dit wel gewaardeerd, als je nog niet in die irritatie fase zit. Dan kun je gelijk uitleggen BBQ je hebt gemaakt en dan komt dat bourgondische ook weer naar voren! Of nog beter, als je aardige buren hebt, nodig ze gezellig uit voor een BBQ bij jouw in de achtertuin!

Extra Tips om Rookoverlast bij het BBQ’en te Minimaliseren:

  1. Kies voor kortere grillsessies: Probeer de totale griltijd te verkorten door gerechten voor te bereiden voordat je begint met BBQ’en. Snijd vlees en groenten van tevoren, marineer ze indien nodig en zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt om efficiënt te kunnen koken. Kortere grillsessies betekenen minder rook.
  2. Gebruik rookarme houtsoorten: Als je toch graag met houtskool of houtblokken wilt BBQ’en, kies dan voor rookarme houtsoorten, zoals appel, kers of esdoorn. Deze houtsoorten geven een subtiele smaak zonder overweldigende rook.
  3. Onderhoud je BBQ regelmatig: Een goed onderhouden BBQ zorgt voor betere luchtstroom en efficiëntere verbranding. Reinig je BBQ regelmatig, verwijder vet- en asophoping en controleer of alle ventilatieopeningen vrij zijn van verstoppingen.
  4. Gebruik de indirecte grilmethode: Bij indirect grillen plaats je de kolen aan één kant van de BBQ en het voedsel aan de andere kant. Hierdoor wordt het voedsel langzaam gegaard met minimale rookontwikkeling.
  5. Overweeg een rookkap of afzuigsysteem: Als je regelmatig BBQ’t en je hebt een vaste buitenkeuken, overweeg dan de installatie van een rookkap of een afzuigsysteem. Dit kan de rook efficiënt afvoeren en voorkomt dat het zich in de omgeving verspreidt.

Conclusie

Een BBQ kan een geweldige manier zijn om samen te komen en van heerlijk eten te genieten, maar het moet wel leuk blijven voor iedereen. Met bovenstaande uitleg en tips, kun je echt wel 90% van veel voorkomende irritaties tackelen. Die veganistische buren, die uit principe een hekel aan jouw hebben omdat je vlees op de BBQ gooit, zul je hier hoogstwaarschijnlijk echt niet mee pleasen, maar dan nog kun je wel kijken wat jij eraan kan doen dat je ze zo min mogelijk tot last bent


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.

    Reageer