BBQ info Dutch oven Materiaal

Dutch Oven; Welke DO past het beste bij jou?

februari 17, 2024
Welke Dutch Oven past bij jou?

Als BBQ-liefhebber heb ik door de jaren veel geleerd over de Dutch Oven, ook wel DO genoemd. Deze gietijzeren pannen zijn, naast dat ze een stoer uiterlijk hebben, ook nog erg leuk om mee te werken op de BBQ of rondom het open vuur! Vandaag wil ik mijn ervaringen en kennis delen over gietijzer, met specifieke aandacht voor de Dutch Oven!

Wat is een Dutch Oven?

De rijke geschiedenis van de Dutch Oven heeft zijn oorsprong in de 17e eeuw en heeft sindsdien een onmisbare rol gespeeld in keukens over de hele wereld. De naam ‘Dutch Oven’ komt voort uit de productiemethoden van Nederlandse smeden in die tijd. Deze konden de Dutch Oven namelijk het goedkoopste maken. Het gietijzeren materiaal, dat bekend staat om zijn uitstekende warmteverdeling en retentie, maakte de Dutch Oven al snel populair in huishoudens en professionele keukens.

Wat de Dutch Oven echt bijzonder maakt, is zijn veelzijdigheid. Met dikke wanden en een goed passend deksel kan het gerechten gelijkmatig en langzaam garen, wat resulteert in sappige stoofschotels en malse vleesgerechten. Zijn ontwerp maakt het ook geschikt voor bakken en braden, waardoor het een onmisbaar stuk keukengerei is geworden voor elke culinaire avonturier.

Begin 1800 namen emigranten richting Amerika deze Dutch Ovens mee en de Do’s werden daar omarmd vanwege hun veelzijdigheid. Rond de 1900 waren ze het Nr. 1 kookgereedschap voor Chuckwagons, Cowboys en zogenoemde “Mountain men”.

Gebruik van de Dutch Oven op de BBQ

Het leuke aan de Dutch Oven is de veelzijdigheid. Natuurlijk kun je hem perfect gebruiken voor alle gerechten met vloeistoffen, maar denk ook aan bijvoorbeeld rijst koken, een brood in laten rijzen of gewoon een heerlijk dessert erin maken.

De variatie in kooktechnieken die mogelijk is met een Dutch Oven is opmerkelijk. Van sauteren tot stoven en van roosteren tot frituren, de Dutch Oven kan het allemaal. De diversiteit in recepten die je daardoor kan uitproberen, van smaakvolle chili con carne tot aromatische appeltaart, tekent de veelzijdigheid van de Dutch Oven. Het is niet slechts een pot; het is een mooi stuk gereedschap waarmee je kunt experimenteren en nieuwe smaken kunt ontdekken, zowel op de BBQ als boven het knapperende vuur tijdens een kampeeravontuur.

Welke Dutch Oven past bij jou?
Welke Dutch Oven past bij jou?

Dutch Oven Varianten

Door mijn ervaring in de verkoop van Dutch Ovens en het gebruik ervan heb ik onlangs een video gemaakt over de meest gangbare Dutch Oven varianten die er zijn. Als leidraad gebruik ik de DO lijn, van een van de grootste Dutch Oven merken, Petromax. Van hele kleine varianten tot hele grote. In onderstaande video geef ik tekst en uitleg over alles rondom de Dutch Oven!

Welke DO past bij jou?

Mocht je opzoek zijn naar een Dutch Oven, moet je jezelf als eerste de vraag stellen; waar ga ik hem voor gebruiken? Wil je hem boven open vuur gebruiken en/of hem in het vuur willen zetten. Dan is sowieso de DO met pootjes de variant waarvoor je moet gaan. Door de pootjes is hij ideaal om hem in de open lucht te gebruiken op en rondom een kampvuur. Gebruik je hem alleen op de BBQ, zijn die pootjes niet handig, want daardoor staat hij alleen maar instabiel op een BBQ rooster.

De grote bepalen

De volgende stop is de grootte bepalen, waar wil je hem voor gebruiken en voor hoeveel personen maak je meestal een gerecht moet je jezelf afvragen. Wil je hem vooral gebruiken om sausjes en kleine gerechtjes te maken, kun je heel goed uit de voeten met de kleinere maten. de FT0.5 en FT1 zijn ideaal voor jus en sausjes of eenpersoonsgerechten. Zelf heb ik een Petromax FT3 en hier kan ik prima een tweepersoonspannetje in maken of een heerlijk sausje.

De FT4.5 is een tussenmaat en voor kleine gezinnen of gezelschappen een mooie maat om voor te gaan. Persoonlijk ben ik enorm fan van de FT6 en FT9. Deze zijn qua diameter hetzelfde en zijn passen perfect op een keramische BBQ qua omvang van de DO. Hierbij is de FT9 iets hoger dan de FT6 en slechts een tientje duurder. Ik heb deze zin al vaak gebruikt in het verleden tijdens mijn verkooppraatje, maar; “In de FT9 kun je minder indoen, maar de FT6 kun je niet meer in bereiden, mocht je dit willen en aangezien het prijsverschil tien euro is, zou dat mijn voorkeur zijn.” Het zal je ook niet verrassen dat de FT9 ook bij mij persoonlijk in de collectie zit.

Verder omhoog in grote ga je richting de FT12 en FT18. Dit zijn mega grote potten en ideaal als je caterings verzorgd, op feesten en partijen staat of een grote familie hebt. Een heel gaaf aanzicht voor boven het open vuur, maar wel voor een selectief publiek nuttig.

Recepten en Toepassingen

Maar wat zijn nu lekkere recepten voor in de Dutch Oven? Onlangs maakte ik deze Pulled Beef. Simpelweg gezegd, fenomenaal! Echt een heerlijk gerecht om te maken en waarin de Dutch Oven perfect to zijn recht komt!

Om maar in dat zelfde straatje van heerlijke verrassende gerechten te blijven, deze Bourbon gehaktballetjes met die heerlijke rokerige Whiskey BBQ Saus waren echt een topper van 2023!

Je kunt Instagram niet meer openen en je ziet wel ergens een keer Birria Taco’s voorbij komen of een variant erop. De Dutch Oven is ideaal om deze Mexicaanse topper te maken!

Als laatste zijn de Oosterse speklapjes echt een aanrader om te maken. Alweer een tijd geleden dat deze door mij gemaakt zijn, maar mega lekker en succes gegarandeerd!

Onderhoud en Tips

Om mijn Dutch Oven in topconditie te houden, is onderhoud een belangrijk onderdeel. De juiste manier van onderhoud en/of herstellen indien nodig is van groot belang.. Een mix van warm water, zachte borstels en een dun laagje olie na elk gebruik zorgt ervoor dat de DO niet alleen goed presteert, maar ook een prachtig patina ontwikkelt. In onderstaande video geef ik meer uitleg hierover:

Conclusie

Ja, de Dutch Oven. Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik er enthousiast over ben. Een prachtig stuk gereedschap waar je hele leuke gerechten mee kan maken. En dan heb ik het nog niet eens over de deksel gehad, die wanneer je deze omdraait ook heel goed fungeert als skillet. Kortom, de mogelijkheden van dit prachtige stukje gietijzer zijn bijna eindeloos! Ga er lekker mee aan de slag en ontdek. Uiteraard heb ik enkele heerlijke gerechten voor in de Dutch Oven al op mijn blog staan. Test ze uit en geniet ervan!

Heb je wat gehad aan deze uitleg?

Wellicht vind je de onderstaande DO recepten dan de moeite waard om te maken!


Lasagna van de BBQ!
Heerlijk om te maken op de BBQ!

Gevuld stokbrood van de BBQ
Zo makkelijk, maar zo lekker!

Volkoren brood uit de DO
Een brood bakken? Geen probleem!

Sloppy Joe
Perfect om deze een keer in de DO te maken!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer