Bijgerechten Brood Diversen Dutch oven

Volkoren brood met Tomaten-Paprika salsa

december 27, 2020

Ben je op zoek naar een verrassend lekker bijgerecht? Dan is dit volkoren brood met Tomaten-Paprika salsa een leuk gerecht om op de barbecue te maken!

Bijgerechten

Bijgerechten zijn, naar mijn mening, een ondergewaardeerd gedeelte op de barbecue. Ik maak mezelf er namelijk ook onschuldig aan. Vlees wordt toch snel geassocieeerd met de bbq en de bijgerechten wordt snel overheen gestapt. Dit is natuurlijk ontzettend jammer, want je kunt de lekkerste gerechten maken op de barbecue! Deze Tomaten-paprika salsa met volkoren brood is daar zeker eentje van!

Brood bakken op de barbecue

Ik zal als eerste toegeven dat ik niet vaak brood bak op de barbecue. Gerechten die ik heb gemaakt in combinatie met brood zijn denk ik op 1 a twee handen te tellen.
Terwijl het brood bakken al jaren in de familie zit, met een Opa die een eigen bakkerij heeft gehad en een Moeder die haar hele leven al in of rondom een bakkerij werkt, zou je toch denken dat ik mijn hand hier niet voor zou omdraaien!

Toch heb ik deze ambacht te weinig gebruikt en na het maken van deze video ben ik er in het reactie gedeelte achter gekomen dat ik nog veel kan leren!
Hier in dit gerecht zal ik deze tips meenemen en heb mezelf voorgenomen om vaker bijgerechten en broodgerechten te maken!

Ingrediënten Volkoren brood met Tomaten-Paprika salsa

Wat heb je allemaal nodig om dit heerlijke bijgerecht te maken?
Ik heb een Smokey Bandit The Lumberjack gebruikt als barbecue. Dit is een pelletbarbecue en eigenlijk een houtgestookte convectie oven, dus ideaal voor dit soort bereidingen! Heb je geen pelletbarbecue, maar bijvoorbeeld een kogelbarbecue of een kamado, adviseer ik om een indirecte opstelling te gebruiken.

Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Volkoren brood met Tomaten-Paprika Salsa

Een heerlijk ambachtelijk brood met een lekkere Tomaten-Paprika salsa!
Gang Bijgerecht
Keuken BBQ, Brood, Mediterraan
Trefwoord BBQ, Bijgerecht, Brood, Kerst
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 Personen
calorieën 357kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 5 Euro

Equipment

 • Petromax gietijzeren Dutch Oven
 • Petromax gietijzeren Potato Cooker

Ingrediënten

 • 2 hele rode paprika's
 • 400 gram Red Pearl Trostomaten
 • 1/2 Limoen
 • 1 rode peper
 • 1 pakje volkorenbrood mix

Instructies

 • Maak de deegmix in orde. Ik heb een kant-en-klare mix gebruikt maar je kunt uiteraard zelf brood maken vanaf de pure ingrediënten
 • Zet de kom met brooddeeg op een warme plek weg en dek het brood af met een vochtige doek. Dit voorkomt dat het brooddeeg droog wordt aan de bovenkant.
 • Steek de barbecue aan en stel deze in op 200 graden celcius indirect.
 • Maak een mooi bolletje van het deeg en maak kruislings een insnede bovenop het brood voor een leuk effect. bestuif de bovenkant met bloem voor een mooi effect of spray hem in met water voor een knapperige korst.
 • Leg het bolletje in de Dutch Oven en sluit deze af met de deksel. Hierdoor blijft het vocht in het pannetje en droogt het deeg niet zo snel uit.
 • Als het brood staat te bakken, gaan we verder met de salsa. Ik heb de steeltjes van de paprika's verwijderd en deze in de Potato cooker in het open vuur gelegd om de paprika's lekker te garen.
 • Eenmaal klaar, verwijder je makkelijk de schil en snij je het vruchtvlees van de paprika klein. Vervolgens snij je de tomaten en peper ook klein en voeg je het vocht van een halve uitgeknepen limoen toe.
 • Uiteindelijk voeg je nog wat basilicum kruiden toe aan de salsa en met een staafmixer zorg je ervoor dat de salsa wat kleiner gehakt wordt, maar let op dat je het niet te klein maakt! Er moet wel een bite achter blijven.
 • Het brood is klaar als het een kerntemperatuur van 95 graden celsius heeft bereikt.

Video

Nutrition

Calories: 357kcal

Wil je meer recepten en/of video’s zien van NasQ?
Gebruik je mijn recept en wil je me de credits geven, wordt dat zeer gewaardeerd! Tag me dan of gebruik #NasQBBQ in je bericht.

Meer van dit soort video’s zien? De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel. Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.

Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

  Reageer

  Rating recept