Rundvlees

Pulled Beef uit de Dutch Oven

oktober 15, 2023
Pulled beef uit de Dutch Oven

Als BBQ liefhebber heb ik inmiddels al veel gerechten en recepten uitgeprobeerd. Ondanks dat was er eentje die nog op mijn “to-Q lijstje” stond en dat was namelijk Pulled Beef uit de Dutch Oven. Dit recept combineert de gerookte smaak van langzaam gegaard rundvlees met de heerlijke aroma’s en structuren die je kunt krijgen als je een “potje maakt” in een Dutch Oven. Hierdoor was het hoog tijd om deze eens te maken.

Wat is Pulled Beef?

Pulled Beef ( uit de Dutch Oven) begint met een zorgvuldig geselecteerd stuk rundvlees, vaak een mooi stuk Chuck roast vanwege de perfecte verhouding tussen vlees en smaakvol vet. Ik gebruikte daarentegen een klein stukje van deze Chuck roast voor deze Pulled Beef uit de Dutch Oven. Namelijk de Chuck Roast steak van BBQuality. Ook wel bekend in Nederland als een riblap, koos ik voor een Angus variant omdat deze rijk is aan intermusculair vet, wat bij bereiding smelt en smaak afgeeft aan je gerecht! Onlangs heb ik van dit gelijk stukje vlees ook een mooie steak gemaakt. Nu dus tijd om het andere uiterste hiervan te maken, namelijk Pulled Beef!

Dit stuk vlees kan zowel gemarineerd worden, als besprenkeld worden met een rub. Dat laatste is wat ik heb gedaan tijdens deze bereiding. Een mooie SPG kruidenmix om de smaken van het vlees te complementeren en niet overheersen. Maar wat Pulled Beef echt zijn heerlijke smaak geeft, is het langzame garingproces.

Door het vlees met geduld en toewijding te bereiden, geef je het de tijd om in het eerste traject een prachtige bark te creëren, waardoor je deze later terug proeft op je broodje. Om vervolgens in de tweede fase vermengd te worden met de sappen van de andere producten in de Dutch Oven waardoor een verbluffend resultaat ontstaat. Het vlees wordt zo mals dat het letterlijk uit elkaar valt bij aanraking. De subtiele nuances van de SPG rub vermengen zich met de natuurlijke smaak van het rundvlees, en worden versterkt door de tomatensappen en kippenbouillon. Waardoor elke vezel van dit prachtige stukje vlees wordt doordrenkt met een onweerstaanbare smaak.

Waarom de Dutch Oven?

Waarom kiezen voor een Dutch Oven bij het bereiden van Pulled Beef? Nou, een gietijzeren Skillet en Dutch Oven verdient eigenlijk altijd een plaats in elke (buiten) keuken. Het geheim ligt in zijn ontwerp: een zware bodem en een goed passend deksel zorgen voor een gesloten, gecontroleerde omgeving waarin warmte zich gelijkmatig verspreidt. Hierdoor ontstaat de perfecte omgeving voor langzame garing.

Dit is essentieel bij het bereiden van Pulled Beef omdat het vlees tijd nodig heeft om te transformeren van een stevig stuk vlees naar een sappige, malse lekkernij. De Dutch Oven zorgt ervoor dat alle smaken en sappen behouden blijven, en helpt bij het creëren van een smaakbeleving die je nooit zult vergeten. De Dutch Oven maakt het mogelijk om de lat hoger te leggen en gerechten te maken die je anders niet kunt maken!

Pulled beef uit de Dutch Oven
Pulled beef uit de Dutch Oven

Langzaam Garen en Geduld

Het belangrijkste gedeelte van Pulled Beef is het langzaam garen van dit prachtige stukje vlees. Hier komt het geduld tot zijn recht, maar het zal het zeker waard zijn!

De Dutch Oven houdt de warmte vast en verdeelt deze gelijkmatig, waardoor het vlees in de Dutch Oven perfect gaart. Waardoor het uiteindelijk zo mals wordt dat het bijna lijkt te smelten op je tong.

Het is belangrijk om de temperatuur van de BBQ zorgvuldig in de gaten te houden. En dan, na uren van langzaam garen, open je de Dutch Oven en wordt je beloond met heerlijk smakende Pulled Beef. Het vlees heeft een diepe, rijke kleur gekregen en de geur die eromheen hangt is onweerstaanbaar. Het moment van waarheid is aangebroken. Met vorken in de aanslag en een glimlach op je gezicht, begin je het vlees voorzichtig uit elkaar te trekken.

Pulled beef uit de Dutch Oven
Afdrukken Pin
5 van 4 stemmen

Pulled Beef uit de Dutch Oven

Als BBQ liefhebber heb ik inmiddels al veel gerechten en recepten uitgeprobeerd. Ondanks dat was er eentje die nog op mijn "to-Q lijstje" stond en dat was namelijk Pulled Beef uit de Dutch Oven. Dit recept combineert de gerookte smaak van langzaam gegaard rundvlees met de heerlijke aroma's en structuren die je kunt krijgen als je een "potje maakt" in een Dutch Oven. Hierdoor was het hoog tijd om deze eens te maken.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Ambachtelijk, Amerikaans, Barbecue, BBQ
Trefwoord NasQ, NasQ BBQ,, Pulled Beef, Pulled Beef Dutch Oven
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 7 uur
Totale tijd 7 uur 15 minuten
Porties 4 personen
calorieën 552kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 20 euro

Ingrediënten

Het vlees

  • 1 kg Angus Chuck Roast / Riblap
  • 1 theelepel Mosterd
  • 20 gram NasQ SPG rub

Dutch Oven

  • 500 ml Kippenbouillon
  • 400 gram Tomatenblokjes
  • 2 hele Uien gesneden in ringen
  • 12 schijfjes Augurk
  • 4 stuks Bolletjes, broodjes etc.

Instructies

  • Haal de Angus riblap / Chuck Roast uit de verpakking en smeer deze in met de mosterd om een mooie laag aan te brengen waar de rub goed op blijft plakken.
    1 kg Angus Chuck Roast / Riblap, 1 theelepel Mosterd
  • Vervolgens besprenkel je het stuk vlees met de rub, zodat deze een goede coating krijgt.
    20 gram NasQ SPG rub
  • Als dit klaar is, is het al tijd om de BBQ aan te steken. Regel deze, dat je rond de 120 graden Celsius zit in de BBQ. Zorg voor een indirecte bereidingswijze en voeg 2 blokjes Eikenhout toe voor extra rooksmaak.
  • Leg de chuck roast midden op het rooster en laat deze ongeveer 3 uur rook pakken en een mooie bark vormen
  • Na 3 uurtjes pak je de Dutch oven erbij. Voeg hier de kippenbouillon (bouillon blokje met warm water) de tomaten en de gesneden uien aan toe en leg het stuk vlees in het midden en laat het 4-6 uurtjes verder pruttelen
    500 ml Kippenbouillon, 400 gram Tomatenblokjes, 2 hele Uien
  • Als je na 4 uur merkt dat het vlees al uit aan elkaar aan het vallen is (met een prikkertje erin "wroeten" geeft je al veel info) laat je de BBQ iets omhoog komen richting 150 graden om de uien & tomaten wat in te laten dikken.
  • Haal daarna alles van de BBQ en trek het vlees uit elkaar en vermeng dit met het ingedikte mengsel.
  • Pak een zacht bolletje, hard broodje of zelfs een boterham en leg daar een goede portie pulled beef in, top deze af met wat augurkjes en eet smakelijk!
    12 schijfjes Augurk, 4 stuks Bolletjes, broodjes etc.

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 552kcal

Serveren en Combinaties

Het serveren van Pulled Beef is een feest op zich. Plaats de zojuist uit elkaar getrokken pulled beef op een knapperig broodje en top dit af met wat augurkjes om een simpel, maar geweldige manier de pulled beef uit de Dutch Oven te presenteren. Maar je kunt er ook wat knapperige, verse coleslaw bij serveren! De frisheid van de coleslaw vormt een perfect contrast met de diepte van de smaken in het vlees.

BBQ saus is echt optioneel. Ik persoonlijk vond het niet nodig, maar uiteraard kun je een portie van je favoriete barbecuesaus er aan toevoegen. Persoonlijk vond ik de Pulled Beef uit de Dutch Oven, gecombineerd met de smaken van de tomaten, uien en bouillon al een ware smaakexplosie die niets anders nodig heeft. Maar laat je creativiteit de vrije loop als je dit wilt!

Om het geheel af te maken, overweeg enkele bijgerechten die de Pulled Beef naar een nog hoger niveau tillen. Maiskolven met een klontje boter, knapperige smashed potatoes of een gerookte aardappelsalade kunnen de perfecte aanvulling zijn. Experimenteer en ontdek!

Pulled beef uit de Dutch Oven
Pulled beef uit de Dutch Oven

Wat vond ik van de Pulled Beef uit de Dutch Oven?

Iedereen kent de uitspraak wel, ik kan het met een woord omschrijven; GEWELDIG! Maar eerlijk gezegd, dat vergeet ik mega, subliem, heerlijk en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is echt heerlijk! De smaken combineren perfect en dit is een maaltijd die zeker vaker gemaakt gaat worden!

Genoten van deze Pulled Beef uit de Dutch Oven? 

Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


Gyros Smashburger
Het beste van twee werelden! Waardoor je direct fan bent!

Gevuld stokbrood van de BBQ
Zo makkelijk, maar zo lekker!

Bavette Steak met ui, paprika en kaas!
Een klassieker, maar dan lekkerder gemaakt!

Turks Brood Pizza
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

  • Reageer
    Jerome
    oktober 15, 2023 at 10:26 pm

    5 sterren
    Echt wederom mega lekker!!!!! En top uitgelegd..

5 from 4 votes (2 ratings without comment)

Reageer

Rating recept