Rundvlees

Beef Belly Brisket; Zo verschrikkelijk lekker!

november 7, 2023
Beef Belly Brisket

Eerlijk is eerlijk, je moet van deze Beef Belly Brisket niet teveel eten. Ik kan ook niet bedenken dat je hier een heel stuk van op kunt. Het is namelijk zo ontzettend machtig, maar verschrikkelijk lekker! Een genot gewoon en het vet wat eraf komt geeft zoveel rund umami af waardoor je het liefst je bord wilt aflikken!

Wat is een Beef Belly Brisket?

De term “Beef Belly” verwijst naar een bijzonder smaakvol en heerlijk stuk vlees afkomstig van de buikstreek van een rund. Dit deel van het dier staat bekend om zijn rijke smaak en de juiste hoeveelheid marmering, waardoor het vlees mals en sappig wordt wanneer het op de juiste manier wordt bereid.

In tegenstelling tot de meer bekende Beef Brisket, die afkomstig is van het borstgedeelte, heeft de Beef Belly een iets ander spierpatroon en textuur. Het bevat meer vet en een subtiele laag van kraakbeen, wat bijdraagt aan de sappigheid en smaak van het vlees tijdens het bereidingsproces.

Wat de Beef Belly zo speciaal maakt voor BBQ-liefhebbers, is de veelzijdigheid ervan. Afhankelijk van hoe het wordt voorbereid en gekookt, kan het eindresultaat variëren van sappige plakjes vlees tot prachtig gemarmerde stukken die smelten in de mond.

Helaas is de Beef Belly niet altijd even gemakkelijk verkrijgbaar is bij de plaatselijke slager of supermarkt, maar het is zeker de moeite waard om de zoektocht naar dit prachtige stukje vlees aan te gaan. Ik heb hem eenvoudig online besteld bij BBQuality. Met de juiste bereidingswijze en een vleugje passie, kan de Beef Belly een ware ster worden op elke BBQ.

Beef Belly Brisket
Beef Belly Brisket

Het belang van Voorbereiding

De sleutel tot een heerlijke Beef Belly Brisket begint met de juiste voorbereiding. Het selecteren van vlees van hoge kwaliteit is essentieel. Zorg ervoor dat het goed gemarmerd is. Daarnaast is het trimmen van het vlees een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig gaart en de smaken goed opneemt.

Ondanks dat je graag het vet wilt behouden, is het belangrijk om de grote stukken en “klompjes” vet wel te verwijderen, waardoor je en mooie egale laag van vet op je Beef Belly achterlaat. Daarnaast is de keuze van de kruiden ook een grote rol in het uiteindelijke resultaat. Ik koos voor mijn eigen SPG rub, omdat deze smaken ontzettend goed werken bij een mooi stuk rund als de deze.

Roken van de Beef Belly Briset

Het roken van een Beef Belly Brisket is een kunst op zichzelf. Het proces vereist geduld en aandacht om die kenmerkende rooksmaak te geven en het vlees boterzacht te maken.

Temperatuurbeheersing en Tijdlijn

Een van de meest cruciale aspecten van het roken van een Beef Belly Brisket is het behouden van een stabiele temperatuur gedurende het hele proces. Een goede richtlijn is om de BBQ op een constante temperatuur van ongeveer 110-120°C te houden. Dit zorgt voor een gelijkmatige gaarheid en een perfecte textuur.

Wat betreft de tijdlijn, moet je rekening houden met ongeveer 1,5 tot 2 uur per pond vlees. Dit betekent dat een Beef Belly Brisket van ongeveer 5 kilogram tussen de 8 en 10 uur kan duren om volledig te roken. Het is belangrijk om geduldig te blijven en niet te haasten, want het resultaat is absoluut de moeite waard!

Aansteken en Opwarmen van de BBQ

Voordat je de Beef Belly Brisket op de BBQ plaatst, is het belangrijk om de BBQ goed voor te bereiden. Kies voor een kwalitatieve houtskool en zorg voor een gelijkmatige vuurverdeling. Maak vervolgens een indirecte opzet, zodat je deze Beef Belly indirect op lage temperatuur kan garen. Voeg vervolgens het rookhout toe. Voor de Beef Belly Brisket kies ik graag voor houtsoorten zoals eiken of hickory, die een diepe en rijke rooksmaak toevoegen aan het vlees.

Beef Belly Brisket
Beef Belly Brisket

Wat heb je nodig?

Een stabiele temperatuur is van groot belang bij het bereiden van een Beef Belly Brisket. Ik kies meestal voor een houtskool-BBQ vanwege de authentieke smaak die het toevoegt. Het gebruik van de juiste houtskool en rookhout is ook van invloed op de smaak. Daarnaast is dit gerecht ook perfect te maken op een Weber BBQ of een Pellet grill. Ook een Gas BBQ is een goede optie, echter zul je wel wel een smokerbox moeten gebruiken om die rooksmaak toe te voegen.

Beef Belly Brisket
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Beef Belly Brisket; Zo verschrikkelijk lekker!

Eerlijk is eerlijk, je moet van deze Beef Belly Brisket niet teveel eten. Ik kan ook niet bedenken dat je hier een heel stuk van op kunt. Het is namelijk zo ontzettend machtig, maar verschrikkelijk lekker! Een genot gewoon en het vet wat eraf komt geeft zoveel rund umami af waardoor je het liefst je bord wilt aflikken!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Ambachtelijk, Amerikaans, Barbecue, BBQ
Trefwoord Barbecue, BBQ, Beef, Beef Belly, Beef Belly Brisket, Brisket, NasQ, NasQ BBQ,
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 7 uur
Totale tijd 7 uur 30 minuten
Porties 5 personen
calorieën 465kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 60 euro

Ingrediënten

Instructies

 • Je begint met het trimmen van de Beef Belly, haal vliesjes en grote klompen vet weg, maar zeker niet alles. Het geeft namelijk smaak af en je wilt een mooie laag laten zitten.
  3 kg Beef Belly
 • Als je hiermee klaar bent, is het tijd om te rubben! Strooi je Beef Belly royaal in met een mooie laag SPG rub.
  25 gram NasQ SPG Rub
 • Tijd om de BBQ aan te steken. Ga voor een indirecte set-up en steek de BBQ op tot zo'n 110 – 120 graden Celsius.
 • Leg vervolgens de Beef Belly zo'n 5 a 6 uur op de BBQ, waardoor je die lekkere bark krijgt. Haal hem daarna van de BBQ.
  Je zult nu richting de 80 – 85 graden kern zitten. Steek een thermometer erin en wikkel het stuk vlees in de Butcher paper en leg hem weer terug op de BBQ totdat een kern van 92 – 95 graden is bereikt en je thermometer als boter erin glijdt.
 • Haal de Beef Belly Brisket uit de Butcher paper en snij het vlees in potlood dikke plakken en serveer met een paar augurkjes op een zacht wit bolletje!
  Eet smakelijk!

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 465kcal

Wat vond ik van de Beef Belly Brisket?

Fenomenaal! Dat is denk het juist woord. Wat een genot om dit te eten! Pure rund smaak wat je tegemoet komt als je een stuk hiervan in je mond stopt. De vetten die eruit lopen, kun je goed gebruiken om lekker te dippen. Gewoon simpelweg geweldig, een absolute aanrader om thuis ook eens te maken!

Beef Belly Brisket
Beef Belly Brisket
Genoten van deze Beef Belly Brisket? 

Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


Pulled Beef uit de Dutch Oven
Nog zo’n heerlijk Beef gerecht!

Gevuld stokbrood van de BBQ
Zo makkelijk, maar zo lekker!

Bavette Steak met ui, paprika en kaas!
Een klassieker, maar dan lekkerder gemaakt!

Onion Donuts
Heerlijk & geinig, maar dan net weer anders!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

  Reageer

  Rating recept