Burgers Rundvlees Snacks

BBQ Big Mac

maart 26, 2022
McDonalds BBQ Big Mac

Zelf thuis gemaakt en lekkerder!

Een van de meest iconische burgers die ik ken, is in mijn ogen de Big Mac van McDonalds.. Wanneer ik als kleine Marcel uiteindelijk overstapte van een Happy Meal naar een “grote mensen menu”, kan ik alleen maar herinneren dat dat een Big Mac was.

Als je dan een BBQ YouTube kanaal en BBQ blog hebt. Is de keuze logische om een BBQ Big Mac te maken! Naast deze Big Mac van de BBQ is er onlangs ook een variant van de Double Cheeseburger online gekomen op mijn blog! Ook zeker waard om eens te bekijken.

McDonalds Big Mac

Ik kan natuurlijk niet de Big Mac namaken op de BBQ, zonder het even over de McDonalds te hebben. Ik hoor wel eens mensen vertellen dat ze daar nooit meer heen gaan sinds dat ze het zelf lekkerder maken thuis op de BBQ. Daar hebben ze deels gelijk in.

Homemade hamburgers van de BBQ zijn inderdaad veel lekkerder en dat geld ook voor bijvoorbeeld spareribs en eigenlijk vrijwel alles. Maar een ding vergeten die mensen. Je gaat niet naar McDonalds voor het culinaire eten of de geweldige atmosfeer in het restaurant.

McDonalds verkoopt gemak en snelheid. Dat is hun kern. Ik ga daar dus ook niet decadent over doen. Ik heb drie kleine kinderen, dus we gaan daar met het gezin ook gewoon heen. En laten we eerlijk zijn, het is niet geweldig, maar ook zeker niet vies.

Daarnaast is McDonalds altijd vooruitstrevend geweest op het gebied van Fast Food. Ik raad je sterk aan om de film The Founder op Netflix te kijken over het ontstaan van McDonalds.

Geschiedenis Big Mac

De Big Mac is uitgevonden door McDonalds franchise Jim Delligatti. Hij bezat destijds meerdere restaurants in Pittsburg en had hevige concurrentie van Big Boy Restaurants. In het bijzonder van hun Big Boy Hamburger.

De naam van de Big Mac was niet direct bedacht. Als eerste had deze hamburger de naam “The Aristocrat”. Alleen hadden de Amerikanen veel moeite met deze naam uit te spreken. Daarnaast snapte ze de link niet met de naam en een hamburger. De tweede naam was de “Blue Ribbon Burger”. Totdat een medewerkster van het marketing team van McDonalds met de naam Big Mac kwam.

Dit was direct een hit. Vanaf 25 Augustus 1967 ging de eerste McDonalds Big Mac over de toonbank voor destijds 45 Dollarcent! Nadat het een enorme hit was in de restaurants van Jim Delligatti, werd de Big Mac bij alle McDonalds op de kaart gezet. Het gevolg is een iconische hamburger die wereldwijd in 119 landen wordt verkocht! Die ik nu ook op de BBQ ga maken.

Tegenwoordig is er zelf een variant uit gemaakt met een wrap! Deze Big Mac Wrap is zeker de moeite waard om een keer uit te proberen!

De geheime Big Mac Saus

Toen ik de BBQ Big Mac wilde gaan maken, liep ik tegen een groot probleem aan. De geheime Big Mac saus. Een van de best bewaarde geheimen in de fast food industrie. Ik heb het recept voor de Big Mac uit het boek “Het Ultieme Hamburger Boek” van Julius Jaspers. Als je een liefhebber bent van hamburgers zoals de Big Mac op de BBQ is dat echt een aanrader! Veel leuke en lekkere recepten en door te combineren kun je eindeloos verschillende hamburgers maken.

Anyway, in 2012 heeft Executive Chef van McDonalds Dan Coudreaut in een YouTube video de ingrediënten van de saus onthult van de McDonalds Big Mac. Uiteraard heel slim, zonder de verhoudingen, dus dat blijft de wereld naar raden.

Voor mijn BBQ Big Mac ga ik uit de losse pols ook maar een variant maken met deze ingrediënten. Echter heb ik de “Sweet Pickle Relish vervangen door alleen augurkensap, zonder de stukjes augurk.

McDonalds BBQ Big Mac
Afdrukken Pin
4.84 van 12 stemmen

De geheime Big Mac saus!

Mijn poging om deze saus na te maken.
Gang Sauzen
Keuken Amerikaans, Fast-food
Trefwoord Big Mac, Big Mac saus
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 4 hamburgers
calorieën 100kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 2

Equipment

  • 1 mengkom
  • 1 garde

Ingrediënten

  • 2 eetlepels Mayonaise
  • 1 eetlepel Milde mosterd
  • 1/2 eetlepel Augurkensap
  • 1 theelepel Witte wijn azijn
  • 1 theelepel Knoflookpoeder
  • 1 theelepel Uienpoeder
  • 1 theelepel Paprikapoeder

Instructies

  • Stop alle ingrediënten in een kom.
  • Meng alles tot een egale saus
  • Genoeg voor 4 Big Mac's

Nutrition

Serving: 3g | Calories: 100kcal

De Homemade BBQ Big Mac

Nu we de saus hebben gemaakt, kunnen we aan de slag met de BBQ Big Mac. Een plancha of andere soort bakplaat beveel ik aan, omdat je de hamburgers wilt smashen. Dat gaat zo lastig op een rooster.

Ik gebruik zelf mijn keramische bbq, maar een weber of napoleon met een plancha is uiteraard ook goed.

Afdrukken Pin
4.75 van 8 stemmen

De BBQ Big Mac

De McDonalds Big Mac, maar dan lekkerder!
Gang Hoofdgerecht, snack, Tussendoortje
Keuken Amerikaans, Barbecue, BBQ, Fast-food
Trefwoord Big Mac, Burger, Fast-food, Hamburger, McDonalds
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Opbouwen 2 minuten
Totale tijd 32 minuten
Porties 3 Big Mac’s
calorieën 547kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 10

Ingrediënten

  • 500 gram Rundergehakt
  • 1 theelepel NasQ Steak rub
  • 6 stuks Hamburger broodjes van 4 stuks snij je het middenstuk eruit voor de "middle bun"
  • 1 halve Ui in kleine blokjes gesnipperd
  • 1 hele Augurk in plakjes gesneden
  • 3 plakjes Cheddar kaas
  • 1 batch Geheime Big Mac Saus zie recept hierboven.
  • 1 zakje fijngesneden ijsbergsla

Instructies

  • Een stukje voorbereiding is alles bij dit gerecht. Snij de augurk en ui alvast op de juiste manier en snij vervolgens de "middle bun's" uit 4 hamburger broodjes
  • Vervolgens pakken we het gehakt erbij en mengen we dit met een theelepel steekkruiden.
  • Meng het door elkaar heen en maak van het gehakt 6 gelijke bollen. en vorm deze tot 11 cm ronde hamburgers
  • Steek de BBQ aan en laat de plancha of bakplaat op temperatuur komen.
  • Vet de bakplaat iets in en leg twee hamburgers op de hete bakplaat en druk deze nog aan met de hamburger spatel. Plet ze niet zoals een smashburger, maar lichtjes om die Maillard reactie te krijgen
  • Na enkele minuten draai je de hamburgers om en smeer je de broodjes in met een kleine laag roomboter en leg je deze ook op de bakplaat om de binnenkant iets crispy te krijgen.
  • Haal vervolgens alles van de BBQ en begin met opbouwen
  • Op de bottom bun leg je twee streepjes Big Mac saus, gevolgd door de ijsbergsla en een plakje Cheddar
  • Hierop leg je de eerste hamburger en strooi daar wat uitjes op. Vervolgens gaat de middle bun daarop en leg je daar weer twee streepjes Big Mac saus op.
  • Daar gaat weer ijsbergsla boven op met vervolgens de augurken. Vervolgens leg je daar de tweede hamburger op met wederom wat uitjes en top je hem af met de crown en zie daar. De BBQ Big Mac is klaar om op te eten!
    Eet smakelijk.

Video

Nutrition

Serving: 220g | Calories: 547kcal | Carbohydrates: 46g | Protein: 25g | Fat: 28g

Veelgestelde vragen

Wie is de bedenker van de Big Mac?

Dat is Jim Delligatti geweest, een McDonalds franchisenemer uit Pittsburg

Wie is de oprichter van McDonalds?

De gebroeders McDonalds zijn de oorspronkelijk oprichters van het concept McDonalds en daarmee ook het fast food concept. Vertegenwoordiger Ray Kroc is later partner geworden met de broers en heeft ze vervolgens uitgekocht. Het indrukwekkende verhaal hierover komt terug in de film The Founder op Netflix. Echt een aanrader om deze te kijken

Wat zit er in de geheime Big Mac saus?

Wat betreft afmetingen, weet niemand wat er precies inzit, maar de bestanddelen zijn als volgt:
– Mayonaise
– Gele Mosterd
– Sweet Pickle Relish
– Witte wijnazijn
– Knoflookpoeder
– Uienpoeder
– Paprikapoeder
Hierboven staat een poging van mij om hem na te maken met deze ingrediënten.

Genoten van deze BBQ Big Mac? Wellicht zijn deze gerechten of informatieve posts hieronder ook een aanrader!

Bacon Wrapper burgers – Hamburgers omwikkeld met spek!
Oklahoma Onion Burger – Iconische Uienburger uit Oklahoma
Varkenshaas Pinwheels – Varkenshaas rolletjes met Pecan nootjes
Mediterrane Burger – Heerlijke burger met mediterrane smaken!

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

  • Reageer
    Sahbbq
    maart 27, 2022 at 10:03 am

    5 sterren
    Ziet er weer voortreffelijk uit! Altijd leuk hoe je dit doet.

4.84 from 12 votes (11 ratings without comment)

Reageer

Rating recept