Varkensvlees

Tomapork BBQ – Een Mediterrane Varkensribroast

april 3, 2022
Mediterrane Tomapork - Varkensribroast

Een Tomapork van de BBQ, ook wel bekend als varkensribroast, is zeker een allemansvriend! Niet omdat het zo gewoontjes is, maar gewoon omdat het zo ontzettend lekker is, dat je er wel van moet houden! Heerlijk malse Mediterrane Tomapork, gecombineerd met die heerlijke marinade van Mediterrane smaken. Een pareltje om op tafel te serveren, direct vanaf de BBQ.

Wat is een BBQ Tomapork

De Tomapork, wat is dat nou precies? Het opmerkelijke aan deze benaming dat hij voornamelijk alleen in Nederland en een kleiner aandeel in Duitsland voor komt volgens Google. In andere landen wordt het Pork ribroast genoemnd of een variant in de eigen taal.

De varkensribroast is de rib-eye van het varken met het bot eraan. Hierdoor krijg je het idee van een bijl (Tomahawk in het Engels). De Tomapork is een verbastering van de inmiddels welbekende Tomahawk steak. Het grotere broertje van rundvlees.

De rib-eye van deze Tomapork bevindt zich aan de voorkant van de rug van het varken. Tussen de schouder en de rug zitten de riplappen. Midden tussen de riblappen zit de rib-eye van het varken. De naam komt van het vetje dat precies in het midden van het vlees zit. Het vlees heeft een goede rand met vet, dat het vlees goed mals houdt. Varkensribroast is ideaal om te marineren en te bereiden indirect op de BBQ!

Waar kun je een Tomapork kopen?

Over het algemeen heeft de gemiddelde slager een tomapork of varkensribroast niet standaard in de vitrine liggen. Uiteraard zijn hier uitzonderingen in te vinden, want er zijn gelukkig nog genoeg ambachtelijke slagers die zich graag verdiepen in de BBQ wereld en wat daar trending is. Maar wil je het gemakkelijk en snel bestellen, kun je het beste terecht bij een online slager. Deze hebben het over het algemeen altijd wel een tomapork of varkensribroast in huis, voor bij jou thuis op de BBQ

kerntemperatuur Varkensribroast van de BBQ

Wat is nou de ideale kerntemperatuur voor zo´n Mediterrane Tomapork? Ik gebruik in de video van mijn YouTube kanaal de Meatstick om de kerntemperatuur te meten. De kerntemperatuur had ik ingesteld op 58 graden kern om hem vervolgens nog direct af te grillen boven heet vuur voor prachtige grillmarks.

Verstandig is om goede kerntemperatuur meter te gebruiken. In de video gebruikte ik de draadloze Meatstick, maar de Thermoworks Signals is ook een aanrader!


Wat heb je allemaal nodig?

Deze Mediterrane Tomapork kun je maken op iedere BBQ, waar je een directe en indirecte zone kunt instellen. Het ideaalste om deze varkensribroast te maken is een kamado BBQ zoals de Monolith waarbij je met behulp van halve maan stenen heel makkelijk twee verschillende zone´s kunt maken in de BBQ. Een Weber of een Napoleon houtskool BBQ kan uiteraard ook gebruikt worden.

Mediterrane Tomapork - Varkensribroast
Afdrukken Pin
4.50 van 8 stemmen

Tomapork – Mediterrane Varkensribroast

Een pareltje om te proeven en te serveren!
Gang Feestmaaltijd, Hoofdgerecht
Keuken Ambachtelijk, Amerikaans, Barbecue, BBQ, Mediterraan
Trefwoord Barbecue, BBQ, ribroast, tomapork, varkenshaas, varkensribroast
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Marinade tijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 1 uur 30 minuten
Porties 2 personen
calorieën 255kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 20 Euro

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • We beginnen met het maken van de marinade. Vermeng de Mediterrane rub met de olijfolie en meng dit goed door. Voeg meer of minder olijfolie toe naar gewenste dikte van de marinade.
    4 Theelepels NasQ Mediterrane Rub, 3 Eetlepels Olijfolie
  • Pak vervolgens de Tomapork / Varkensribroast erbij en snij het vet met een mes kruislings in. Alleen het vet, zodat de marinade daar ook lekker doordringt tot het vlees.
    1 kg Tomapork / Varkensribroast
  • Marineer vervolgens de tomapork helemaal in de marinade en stop hem vervolgens in een ziplockzak. Zet deze in een bakje (je weet maar nooit of de zak gaat lekken) en zet het voor 24 uur in de koelkast om te marineren.
  • De volgende dag geniet je eerst van die heerlijke geur als je de ziplock zak weer opent, man! wat is dat lekker.
  • Steek vervolgens de kerntemperatuur meter in het dikste stuk van de varkensribroast en dan is het tijd om de BBQ aan te steken.
  • Maak een directe en indirecte opstelling in de BBQ en steek de BBQ op tot zo'n 150 graden indirect.
  • Stel de thermometer in op 58 graden en leg de tomapork indirect op het rooster.
  • Na ongeveer 1 uurtje is de varkensribroast klaar. Verwijder de probe uit het vlees en grill de roast nog enkele minuutjes per kant om die mooie grillmarks te krijgen
  • Je kunt vervolgens de ribroast door midden snijden en met bot serveren, of je verwijderd het bot en trancheert het geheel in plakjes
    Eet smakelijk!

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 255kcal

Veel gestelde vragen Tomapork BBQ

Welke kerntemperatuur varkensribroast?

Ik heb de tomapork tot een kern van 58 graden indirect gegaard, om vervolgens enkele minuten per kant af te grillen voor perfecte grillmarks

Wat zijn Mediterrane smaken?

Onder mediterrane smaken, wordt verstaan kruiden zoals oregano, tijm en bijvoorbeeld basilicum, gecombineerd met specerijen zoals, peper, zout, komijn en paprika. Variaties zijn hierin eindeloos!

Waar kun je een Tomapork / Varkensribroast kopen?

Wil je snel, makkelijk en gegarandeerd? Dan zou ik een online slager adviseren.

Mediterrane Tomapork - Varkensribroast
Mediterrane Tomapork – Varkensribroast

Genoten van de Mediterrane Tomapork, ook wel Varkensribroast van de BBQ?
Wellicht vind je onderstaande recepten ook leuk?

Easterwood BBQ Spareribs
Heerlijke ribs, binnen 2 uur op tafel!
Bavette Rollade
Een van de lekkerste rollades die je ooit zal eten
Maple Bacon
Maak zelf deze heerlijke bacon!
Porchetta
Hemelse porchetta van de BBQ!


Met de onderstaande artikelen, vergroot je je BBQ-kennis!

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer

    Rating recept