Als ik eerlijk ben, vind ik de ketting van dikbevleesde spareribs vaakst het lekkerste van het geheel. Het vlees wat daarop zit, is vergelijkbaar met het welbekende varkensfilet wat wij kennen. Hoogtijd om dat eens op de BBQ te maken op LOW & Slow wijze met deze gerookte varkensfilet.
Varkensfilet; ondergewaardeerd, maar heerlijk stuk vlees!
De Varkensfiletlapjes of a la minute varkenslapjes uit de supermarkt zijn algemeen bekend. Dunne lapjes, die je erg kort moet bakken en vaak te snel gaan met een droog lapje als gevolg.
Zonde naar mijn mening. Want dit is erg lekker vlees, als je het op de juiste wijze bereidt. Te beginnen met een mooi groot stuk hiervan nemen en langzaam roken op lage temperatuur. Je zult zien dat ook dit vlees sappig en mals bereid kan worden!
3-2-1 methode
De 3-2-1 methode die ik gebruik voor deze gerookte varkensfilet is wel bekend vanuit de spareribs. Vaak wordt deze methode nog wel eens verward. De 3-2-1 staat voor delen en niet voor uren! Als je namelijk uren aanhoudt, worden zowel de spareribs als deze gerookte varkensfilet veel te droog. Daarom houdt ik voor dit gerecht 1 – 0,5 – 0,25 aan.
Wat heb je nodig voor deze Gerookte Varkensfilet
In de video gebruik ik mijn Monolith Kamado, maar vrijwel elke BBQ welke je indirect kan instellen is hier geschikt voor. Weet je niet hoe je dit doet? In dit artikel leg ik alles uit over indirect barbecueën.
Gerookte Varkensfilet – Low and slow op de BBQ!
Equipment
- 1 kwastje
- 2 Rookhout kers
- 1 Aluminiumfolie
Ingrediënten
- 750 gram Varkensfilet aan stuk
- 25 gram NasQ Pork rub
- 25 gram Roomboter
- 25 gram Bastardsuiker
- 50 gram BBQ Saus
Instructies
- Pak het stuk varkensfilet erbij en leg deze op de snijplank met de vetkant naar boven. Snij vervolgens hier kruislings een ruitpatroon in.750 gram Varkensfilet aan stuk
- Strooi vervolgens de Pork rub over het vlees en masseer het ook tussen het ruitpatroon25 gram NasQ Pork rub
- Tijd om de BBQ aan te steken. Richt de BBQ in op indirecte wijze en stel de temperatuur in op 120 graden en voeg twee blokjes kersenhout toe.
- Leg het stuk varkensfilet op het rooster en laat de rook een uur intrekken. Haal vervolgens het vlees van het rooster.
- Leg twee lagen aluminiumfolie op elkaar en maak eerst een bedje van boter, Pork kruiden, Bastardsuiker en BBQ saus.25 gram Roomboter, 25 gram Bastardsuiker, 50 gram BBQ Saus, 25 gram NasQ Pork rub
- Leg vervolgens het vlees erop en herhaal het bovenstaande proces, maar dan aan de bovenkant. Pak vervolgens alles weer goed in, in de aluminiumfolie en leg het voor 30 a 40 minuten terug op de BBQ.
- Haal daarna de varkensfilet uit de verpakking en leg deze weer terug op de BBQ. Voeg er nog wat BBQ saus aan toe en laat nog 10 a 15 minuten de saus indikken om vervolgens de varkensfilet van de BBQ te halen.50 gram BBQ Saus
- Snij de varkensfilet in dikke stukken en serveer eventueel met uitjes en champignons!Eet smakelijk!
Video
Nutrition
Conclusie
Het resultaat is een heerlijk stukje mals vlees, waar je lekker mee uit de voeten kunt. Een peperroom sausje of champignon roomsaus past erg goed hierbij. Verder nog wat groente erbij en een gerookte aardappelsalade en je hebt een prachtige maaltijd op tafel staan. Kortom! Geen enkele reden om deze thuis niet gewoon uit te proberen! Dus maak deze thuis ook en… Tot de volgende!
Genoten van deze Low and slow Gerookte varkensfilet?
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!
3-2-1 Methode Spareribs
Het ultieme wedstrijdrecept! Waardoor je direct fan bent!
Broodje Hete Kip!
Zo makkelijk, maar zo lekker!
Snelle Spareribs
Een klassieker, maar dan sneller gemaakt!
Jerk Pork Rollade met Jalapeno Cheddar worsten!
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!
Je BBQ Kennis vergroten?
Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?
Keuzestress over welke BBQ bij jou past?
– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.
Geen Reacties