Ik had nog een mooi stukje buikspek in de diepvries liggen en aangezien ik graag Oosterse smaken toevoeg aan recepten. Was deze Oosters Buikspek van de BBQ een voor de hand liggende keuze om een keer op de kamado te maken en daar had ik achteraf absoluut geen spijt van!
Buikspek
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn twee ingrediënten leidend in dit recept. De oosterse invloeden gecombineerd met het prachtige stuk vlees Buikspek. Ideaal voor diverse bereidingen. Ik heb al eerder buikspek spiesen gemaakt, maar ook Parijs buikspek is een aanrader hiervoor. Of wat dacht je van Porchetta? Enfin, buikspek is echt een allemansvriend en van alle markten thuis.
De heerlijke combinatie van mals varkensvlees met een behoorlijk aandeel vet, wat mals wordt en nog meer smaak verspreid tijdens de bereiding. Ben je nog niet bekend met buikspek? Dit mooie stukje vlees zit zoals de naam al doet vermoeden bij de buik van het varken. Je ziet ook vaak nog de afdrukken van de ribben erin zitten.
Kerntemperatuur Oosters buikspek
De perfecte kerntemperatuur is bij ieder stuk vlees een belangrijke factor. Soms een leidraad en soms ook bepalend. Bij deze bereiding is het ook vooral een leidraad. In het artikel met betrekking tot alle kerntemperaturen, geef ik 75 graden als richtlijn voor buikspek. Terwijl dit gerecht tussen de 70 en 72 graden van de BBQ wordt gehaald. Daarnaast is een kerntemperatuur meter een must, want meten is weten! Dus ga je ook zo’n mooi stukje Oosters Buikspek op de Kamado BBQ maken, raad ik zeker aan om voor zekerheid te gaan wat betreft de kerntemperatuur.
Oosterse invloeden
Als je mijn video’s op mijn YouTube kanaal of dit blog al langer volgt, heb je inmiddels wel in de gaten dat ik een liefhebber ben van onder andere Oosterse en Aziatische smaken. Dit is alleen maar versterkt nadat ik het boek Korean BBQ van Jonas Cramby heb gekocht.
De eenvoud van de recepten die toch een hoge smaakintensiteit geven zorgt ervoor dat ik een steeds grotere fan ben geworden van de cultuur en de smaken. Het is ook niet voor niets dat ik al een eigen variant van de Teriyaki saus op mijn blog heb staan! (En ja, dat is ook voor dit recept weer een leidraad geweest 😉 )
Wat heb je nodig voor Oosters buikspek van de BBQ
Om dit heerlijke gerecht, Oosters buikspek van de BBQ te maken heb je sowieso een BBQ met deksel nodig. Dit kan een ketel BBQ of een gas BBQ kunnen maken. Wil je daar rookhout aan toevoegen, kun je het beste een smokerbox of smokertube gebruiken om extra rook te genereren.
Verder heb je ook een ziplock zak en kwastje nodig en een goede thermometer is ook zeker een must. Ik gebruikte de meatstick in mijn video, maar een bedraadde thermometer als de Thermoworks Smoke of een Inkbird is ook prima om te gebruiken.
Oosters buikspek van de BBQ
Equipment
Ingrediënten
- 1 kilo buikspek zonder zwoerd
Oosterse marinade
- 100 ml Soy saus
- 50 ml Ketjap Manis
- 25 ml Rijstazijn
- 1 eetlepel Bastardsuiker Donkere
- 1 stuk Verse gember duimdikte
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 75 ml Water
Instructies
- Begin een dag van te voren met het maken van de marinade
- Mix alle ingrediënten voor de marinade in een ziplock en pak vervolgens het stuk buikspek erbij100 ml Soy saus, 50 ml Ketjap Manis, 25 ml Rijstazijn, 1 eetlepel Bastardsuiker, 1 stuk Verse gember, 2 teentjes knoflook, 75 ml Water
- Snij met een scherp mes kruislings de bovenkant in. Je snijdt alleen het vet in, precies tot aan het vlees.1 kilo buikspek zonder zwoerd
- Leg het ingesneden stuk buikspek in de ziplock in de marinade. Druk vervolgens voorzichtig de lucht eruit en sluit de ziplock stevig af. Masseer vervolgens de marinade goed door het vlees en leg deze vervolgens in de koelkast
- Voor de zekerheid zou je de ziplock zak in een schaal kunnen leggen. Mocht de zak gaan lekken, geeft dit anders zoveel rommel in de koelkast 😉
- De volgende dag is het tijd om de BBQ aan te steken. Stel de BBQ in met een indirecte opstelling en regel de BBQ naar 110 – 120 graden Celsius indirect.
- Haal het stuk buikspek uit de ziplock zak. Steek de kerntemperatuur meter in het dikste stuk van het vlees en leg deze indirect op de BBQ. Schenk de marinade die over is gebleven in een kommetje.
- Na 1,5 a 2 uurtjes gebruik je deze marinade om het stuk vlees nog een keer extra een laagje smaak te geven door deze eroverheen te gieten en met een kwastje uit te smeren. Herhaal dit 2 a 3 keer naar wens.
- Na zo'n 4 uurtjes zul je de kerntemperatuur van 72 graden bereiken. Afhankelijk van je stuk vlees, kan dit iets korter of langer duren, maar gemiddeld 4 uur is een goede richtlijn om aan te houden.
- Haal het stuk oosters buikspek van de BBQ en snij deze in potlooddikte plakken. Zorg ervoor dat je een scherp mes hiervoor hebt.
- De plakken kun je werkelijk overal voor gebruiken. Heerlijk bij vrijwel elke maaltijd, maar ook enorm lekker dezelfde of de volgende dag op een mooi broodje! Je kunt hier ook de Teriyaki saus bij maken als toevoeging voor het broodje, voor een extra smaaksensatie.Eet smakelijk!
Video
Nutrition
Conclusie Oosters Buikspek van de Kamado BBQ
Dit is echt een machtige lekker stukje vlees van de BBQ. De oosterse smaken werken erg goed met buikspek en ik kan je alleen ook maar aanraden om dit ook uit te proberen. En geloof je me niet? Kijk dan hieronder bij de reacties! Mocht je het daarna wel uitgeprobeerd hebben, laat ook even een reactie achter want ik hoor erg graag wat jij ervan vond!
Kortom, maak deze thuis ook en tot de volgende!
Genoten van de Oosters Buikspek die je thuis zelf op de Kamado BBQ kunt maken?
wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!
Oreo Brownie van de BBQ
Heerlijk machtig en vooral Amerikaans!
Oklahoma Onion Hamburger
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!
Teriyaki Varkenshaas spiesjes
Zo makkelijk, maar zo lekker!
Mediterraanse burger met Feta
Heerlijk comfort food, maar dan met een Mediterrane twist!
Je BBQ kennis vergroten?
Meer weten over houtskool?
Hier leg ik alles erover uit!
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bewaar dit artikel dan goed!
Meer weten over Rookhout?
Wat combineert goed met elkaar? Je leest het hier!
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Kijk dan snel hier, om alles te weten!
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Zwangerschap & BBQ? Wat mag wel en wat mag niet?
Je leest het allemaal hier!
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?
Keuzestress over welke BBQ bij jou past?
– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.










18 Comments
Jan Martijn Heldoorn
maart 1, 2023 at 8:03 amHa Marcel,
Ik ga vandaag de buikspek op de bbq leggen, ligt nu al een nachtje in de marinade.
Is het na de bereiding mogelijk een stuk buikspek te bewaren? Bijvoorbeeld voor een feestje over 1 week. Of is dat niet aan te raden?
Keep up the good work!
Groeten Jan Martijn
NasQ BBQ
maart 1, 2023 at 8:52 amDag Jan Martijn, Dank je wel!
Uh.. goeie vraag. Ik denk wel dat het mogelijk is, mijn advies is wel uiteraard om je zintuigen te gebruiken. Gewoon voor de zekerheid.
Heel veel succes en plezier vandaag!
Ivo
juli 3, 2023 at 2:28 pmHoi Marcel,
Bedankt voor het mooie recept en heldere uitleg.
Ik wil het binnenkort gaan uitproberen.
Kan ik ook buikspek met zwoerd gebruiken of is dat af te raden?
Groeten, Ivo
NasQ BBQ
juli 3, 2023 at 3:00 pmHey Ivo, Dank je wel!
Mijn voorkeur zou uitgaan naar een mooi stukje zonder zwoerd. Naast dat het de marinade niet zo goed doorlaat, denk ik ook dat het zwoer niet helemaal lekker zal worden met deze bereiding. Waardoor je misschien een teleurstellende ervaring zult hebben.
Naar mijn mening moet zwoerd lekker knapperig zijn en dat krijg je niet met deze bereiding. Wat je natuurlijk wel kun doen, is op het einde het stuk met zwoerd kant boven de directe hitte leggen om het zwoerd lekker knapperig te krijgen. Dan kan het wel weer een toegevoegde waarde zijn.
Mocht je het op die manier gaan maken, hoor ik het graag! Kan ik het eventueel toevoegen aan het recept!
Martin
juli 27, 2023 at 9:18 pmIk wil deze van zaterdag maken kan ik het nu al in de marinade leggen of is dat te lang? Mvg Martin
NasQ BBQ
juli 27, 2023 at 9:51 pmHey Martin,
Dat moet wel lukken denk ik! 💪🏼
Gr Marcel
Floris
september 8, 2024 at 6:38 pmVandaag het recept gemaakt heerlijk was het zelf mn zoontje van 1 smulde er van!!
NasQ BBQ
september 8, 2024 at 8:34 pmKijk! Dan is het zeker geslaagd 😁😁 Bedankt voor je reactie 💪🏼🔥
Dick
maart 27, 2024 at 9:44 amHoi Marcel
Ik ben van plan dit recept te gaan maken.
Maar moet de vetkant naar boven of beneden?
In jou filmpje zie ik eerst naar beneden.
Maar in andere recepten met de vetkant naar boven.
NasQ BBQ
maart 27, 2024 at 10:30 amHey Dick,
Dit is zo’n eindeloze discussie eigenlijk. Vetkant omhoog of naar beneden. Heel eerlijk gezegd, ben ik van mening dat het allemaal niet zoveel uitmaakt. In dit recept doe ik vetkant naar beneden, maar laatst heb ik mijn Grieks buikspek gemaakt en had ik de vetkant omhoog.
Uiteindelijk is een BBQ bij een indirecte methode een soort houtgestookte oven die overal even warm is, dus zou het in principe niet heel veel uit moeten maken. Ik merk zelf geen verschil. En anders twee keer maken, om het verschil te merken. Ook geen straf 😉
Jeep
januari 23, 2025 at 7:34 pmHey Marcel.
Heb vandaag 1 kg livar buikspek bij de slager gehaald.
Nu vraag ik me af is het lekkerder om de buik spek 40 uren te marineren of is dat te lang en overheerst de smaak dan?
En kan het ook 40 uur bewaard worden in de marinade?
Gr Jeep
NasQ BBQ
januari 24, 2025 at 11:08 amJe kunt het proberen, maar de kans is natuurlijk wel aanwezig dat het wat gaat overheersen. Vooral met zo’n mooi stuk vlees als Livar zou dat zonde zijn.
Maar aan de andere kant, als je het niet probeert dan weet je het niet. Zelf nog nooit gedaan in ieder geval.
Gert-jan
april 24, 2025 at 1:18 amGewoon geweldig recept. Bedankt Marcel
NasQ BBQ
juli 20, 2025 at 10:08 amGraag gedaan Gert-Jan!
Laurens
juli 18, 2025 at 1:40 pmMijn gasten hebben genoten! Bedankt voor het recept.
NasQ BBQ
juli 20, 2025 at 10:08 amGraag gedaan, fijn dat het is bevallen! 🙂
Stephan
september 8, 2025 at 1:57 pmIk ga hem morgen op de bbq doen en ben bezig met de voorbereidingen. Nu heeft mijn stuk vlees niet veel vet. Buiten dat dit de malsheid kan beïnvloeden moet ik nog ergens rekening mee houden?
NasQ BBQ
september 8, 2025 at 11:13 pmAls je de kerntemperatuur in de gaten houdt, zou het een heel eind goed moeten komen. Het vet geeft normaal ook een mooie balans in de smaak af door de rijke vettige smaak, dat zal je misschien iets missen, maar des te meer een reden om hem nog een keer te maken om te kijken wat het verschil is 😉