The Heatloaf is de pittige variant van de BBQ Meatloaf. Ik ga er gemakshalve ervan uit dat iedereen de Meatloaf wel kent al dan niet van de BBQ. Dan bedoel ik uiteraard het gerecht en niet de zanger Meat Loaf. Al zal het erom spannen wie bekender is van die twee!
Geschiedenis Meatloaf
De oorsprong van de meatloaf stamt uit de tijd van de Romeinen. In de 5de eeuw wordt er, in een kookboek uit die tijden, al gesproken over een variatie gemaakt van gehakt. Het is van origine een Duits, Belgisch, Scandinavisch gerecht, waarbij deze gerelateerd is aan onze eigen Nationale trots; de gehaktbal.
Toch kennen we de BBQ Meatloaf vooral als een Amerikaans gerecht. Dit komt omdat in de Koloniale tijden dit gerecht mee is gekomen vanuit Europa richting Amerika. Deze Amerikaanse variant heeft zijn herkomst te danken aan het Pennsylvania Dutch gerecht de Pannhaas, beter bekend als scraple. Dit is een mix van varkensgehakt gemixt met maismeel.
Gehaktbrood
Wij kennen in Nederland de Meatloaf beter als gehaktbrood. Maar er zijn in totaal 29 verschillende varianten in de hele wereld. Het gehaktbrood is overgenomen uit Amerika, maar onze eigen welbekende slavink wordt ook soms gezien als variant van de meatloaf. Een kleine meatloaf omwikkeld met spek.
Bijna ieder land heeft wel een eigen variant erop. Van een, gevuld met eieren, variatie uit Griekenland tot aan een Vietnamese meatloaf, die gekookt wordt in plaats van gebakken of gerookt.
Wat is BBQ Meatloaf?
Wat is Meatloaf nu eigenlijk? Meatloaf, of gehaktbrood zoals we het in Nederland vaak ook noemen is niets meer dan een gerecht met als basis, gehakt gecombineerd met andere ingrediënten. Vaak bestaan deze toevoegingen sowieso uit eieren en paneermeel, panko of broodkruimels.
Dit gehakt wordt uiteindelijk in een broodpan gelegd waardoor het deze vorm krijgt. In het Engels wordt dit een Loaf genoemd. Dit kan natuurlijk gebakken worden, maar uiteraard leg ik het liever op de BBQ en voeg er een lekkere rooksmaak aan toe!
Welk soort gehakt in een BBQ Meatloaf?
De traditionele Meatloaf van de BBQ wordt gemaakt van rundergehakt. Maar er zijn ook genoeg variaties te vinden met varkensvlees, lamsvlees, wild, kip en gevogelte. Zoals met veel gerechten is jouw eigen fantasie het limiet. In The Heatloaf maak ik zelfs gebruik van red pork burgers, Chistorra en Chorizo worsten. Dat is nogal een combinatie!
Red pork burger
Red pork burgers worden gemaakt van puur varkensvlees. Dit varkensvlees van het Duitse Pietran ras, gekruist met het landras, vertoefd lekker bij Brabantse boeren en hebben veel bewegingsvrijheid. Dit proef je terug in de pure varkensvlees smaak.
Chistorra worsten
De Chistorra worst kan gezien worden als een speciale soort chorizo worst. Dit rode, pittige worstje is afkomstig uit het Navarro gebied, wordt gemaakt van Iberico vlees en is daardoor enorm smaakvol. Zijn grove structuur en pittig smaak gaan goed samen in deze Heatloaf.
Chorizo worsten
Chorizo worsten zijn gerookte Spaanse worsten die door de toevoeging van gedroogde rode pepers een lekkere smaak geven en een mooie kleur toevoegen aan het geheel van de Heatloaf.
Wat serveer ik bij de BBQ Meatloaf?
Door de volle en diepe smaak van de Heatloaf van de BBQ, zou ik adviseren om gerechten erbij te serveren die het geheel mooi in balans houden. Denk hier bijvoorbeeld aan een gepofte aardappel met een roomsaus erbij. Of zelfs een lekkere puree met jus. Om alles mooi in evenwicht te houden.
Maar uiteraard kun je de Heatloaf ook lekker in plakken snijden en op een broodje leggen. Naar smaak eventueel saus toevoegen en je bent klaar!
Wat heb je nodig voor de Heatloaf?
Naast de ingrediënten om het te maken, heb je een aantal spullen natuurlijk nodig. Wat betreft de BBQ heb je een barbecue nodig die indirect kan en waar je makkelijk rook kunt toevoegen. Ik heb de heatloaf gemaakt op een keramische BBQ, maar dit had ook op een Weber of Napoleon kogelBBQ gekund of op een Pelletsmoker. Een GasBBQ met meerdere branders en bijvoorbeeld een smokerbox is ook een optie.
Daarnaast is het ook goed om een goede accurate thermometer te gebruiken zoals de Thermapen One of tijdens de gehele bereiding een Meatstick of andere thermometer te gebruiken. En als laatste, vergeet natuurlijk ook niet het bakblik!
The Heatloaf
Equipment
- 1 Bakblik
Ingrediënten
- 450 Gram Red Pork Burgers 3 stuks
- 5 stuks Chorizo worsten
- 3 stuks Chistorra worsten
- 2 eetlepels Gedroogde kruidenmix Bieslook, Oregano, Tijm, Basilicum
- 1 theelepel Zeezout fijn
- 1 theelepel Paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1,5 Eetlepel SuckleBusters Bamm Habbanero
- 75 gram Paneermeel
- 2 Eieren
- 1 theelepel Gerookte Jalapeno
Instructies
- Neem de worsten uit de verpakking en ontdoe ze van hun vel. (dit kan wat werk zijn)
- Leg de burgers samen met de inhoud van de worsten in een mengschaal en voeg hier de kruidenmix, zout, paprika, knoflookpoeder en gerookte jalapeno aan toe.
- Pak vervolgens de paneermeel en voeg deze samen met het ei toe.
- Gebruik vervolgens handschoenen en maak de BAMM Habanero open en strooi 1,5 eetlepel eroverheen. Let op! Dit is pittig spul (zie video) 😉
- Meng vervolgens alles samen en knijp ondertussen de stukken worst fijn totdat het een geheel wordt. Voeg eventueel extra paneermeel toe als hij te droog is.
- Als je alles vermengd hebt, stop je het gehakt in de broodpan en zorg dat deze mooi verdeeld is. Spray de pan in met bakspray, of knip een stukje bakpapier op maat voor in de pan.
- Verwarm de BBQ indirect voor op 175 graden en voeg kersenhout toe als rookhout voor extra rooksmaak aan het gerecht.
- Na ongeveer een uur is de bovenkant hard genoeg om het geheel om te draaien. Daarna nog 15 minuten op de BBQ totdat de Heatloaf een kerntemperatuur van rond de 65 a 70 graden heeft bereikt.
- Optioneel gebruik je nog BBQ saus. Ik heb dit niet gedaan omdat de Heatloaf van zichzelf al vol van smaak is! Aansnijden en Eet smakelijk!
Video
Nutrition
Veelgestelde vragen
Het geheim om een sappige meatloaf te krijgen is vooral te letten op de temperatuur en goede ingrediënten te gebruiken. Gebruik een goede accurate thermometer zoals een Thermapen of gebruik de Meatstick tijdens de bereiding.
De Romeinen zijn de eerste die over een een meatloaf achtig iets schrijven, maar de huidige Meatloaf zoals we hem kennen, komt uit Amerika en is weer een afstammeling uit oude recepten uit Europa.
Puree met een lekker volle rundvlees jus of gepofte aardappel met roomsaus zijn een goede toevoeging.
Wil je nog meer recepten zien?
Naast deze Heatloaf / Meatloaf van de BBQ vind je wellicht deze ook interessant:
Bacon Onion Bombs – Smaakvolle uienbommetjes gevuld met mozzarella
MOINK Rolls – Heerlijke kleine en kruidige MOINK saucijzenbroodjes
Varkenshaas Pinwheels – Varkenshaas rolletjes met Pecan nootjes
Teriyaki Ribfingers – De lekkerste ribfingers die je ooit gaat proeven!
Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Genoten van deze Heatloaf / Meatloaf van de BBQ post en video en wil je meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
Geen Reacties