Varkensvlees

Koreaanse Spareribs; St. Louis style ribs met een Koreaanse BBQ twist!

april 21, 2024
Koreaanse Spareribs

Koreaanse Spareribs stonden al heel lang op mijn verlanglijstje om te maken. Naast het feit dat ze me heel erg lekker leken, wilde ik ook graag een keer aan de slag met Gochujang, Koreaanse gefermenteerde chili pasta! Ik kan je zeggen, dat pakte goed uit!

Korean BBQ

Al tijden heb ik het boek Yakitori & Korean BBQ in de kast staan en stiekem al vaak geïnspireerd erdoor. Het zijn heerlijke volle smaken, die vaak perfect bij elkaar combineren. Gerechten die we in het westen niet snel en misschien soms wel te weinig maken.

Toen ik deze Koreaanse Spareribs bij mijn BBQ-maat Dennis voorbij zag komen, gingen ze direct op mijn To-Q list. Het heeft even op zich laten wachten, maar toen ik laatst Gochujan in het schap voorbij zag komen was dat toch wel het teken om er aan te beginnen. Daarnaast had ik ook de perfecte spareribs ervoor in de diepvries liggen!

Koreaanse Spareribs
Koreaanse Spareribs

St. Louis style Spareribs

Voor de Koreaanse Spareribs heb ik gebruik gemaakt van St. Louis Style cut spareribs. Dit zin buikribben die recht zijn uitgesneden, waardoor je een mooie rechthoek krijgt, waarbij de ribben mooi recht zitten. Ook valt het op dat je weinig kraakbeen hebt bij deze ribben t.o.v. spareribs die je in Nederland laat uitsnijden. Ze zijn perfect voor wanneer je grote eters over krijgt!

Ontvliezen

Het ontvliezen van spareribs blijft af en toe lastig en daar zijn deze Koreaanse Spareribs geen uitzondering in. De handigheid zit hem erin om met een bot voorwerp, zoals de achterkant van een theelepel, een begin te maken bij een bot. Wanneer je daar een opening hebt, kun je met je vinger eronder komen en vaak het vlies in een stuk eraf halen. Mocht het vlies te glibberig zijn. Gebruik dan een stuk keukenpapier, hierdoor heb je meer grip. Op mijn YouTube kanaal heb ik een korte video staan waarin ik de techniek uitleg.

Smaakmakers voor Koreaanse Spareribs

Koreaanse spareribs onderscheiden zich op verschillende manieren van de klassieke Amerikaanse stijl. Een van de belangrijkste aspecten is de marinade. Terwijl Amerikaanse spareribs vaak worden gekruid met een mix van kruiden en een barbecue saus, worden Koreaanse spareribs als eerste gekruid met een mix van kruiden die heel anders is dat de welbekende Amerikaanse stijl.

Verder worden de Koreaanse spareribs gemarineerd in een unieke mix van ingrediënten die de kenmerkende zoet-pittige smaak van de Koreaanse keuken belichamen. Gochujang, een gefermenteerde chilipasta, is een essentieel ingrediënt dat een diepe umami-smaak en een milde hitte toevoegt. Sojasaus voegt zoute tonen toe, terwijl rijstazijn een subtiele zuurgraad biedt die helpt bij het balanceren van de smaken. Sesamolie, knoflook en gember worden vaak toegevoegd om extra aroma en complexiteit aan de marinade te geven.

Het resultaat is een smaakvolle en geurige mix die de ribben doordrenkt met een onweerstaanbare smaak die moeilijk te weerstaan is. Deze marinade is niet alleen heerlijk, maar ook veelzijdig, waardoor het gemakkelijk aan te passen is aan jouw eigen smaak, of het nu gaat om extra pit, zoetheid of umami.

Koreaanse Spareribs recept

Koreaanse Spareribs
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Koreaanse Spareribs; St. Louis style ribs met een Koreaanse BBQ twist!

Deze Koreaanse Spareribs stonden al een hele tijd op mijn lijstje om te maken en ze stelde absoluut niet teleur!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Koreaans
Trefwoord Barbecue, BBQ, Koreaans, Koreaanse Spareribs, NasQ, NasQ BBQ,, NasQBBQ, Spareribs
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 2 uur 15 minuten
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Porties 2 personen
calorieën 284kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 25 euro

Equipment

Ingrediënten

De Koreaanse kruidenrub

  • 1 eetlepel Zout
  • 1 eetlepel Rietsuiker
  • 1 eetlepel Gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel Cayenne peper
  • 1 theelepel Gemberpoeder
  • 1 theelepel Knoflookgranulaat

De Koreaanse glaze

  • 1 eetlepel Abrikozen jam
  • 1 eetlepel Honing
  • 1 eetlepel Gochujang
  • 1 eetlepel Rijstazijn
  • 1 eetlepel Sojasaus
  • 1 eetlepel Sesamolie
  • 1 ½ theelepel Knoflookgranulaat
  • 1 ½ theelepel Gemberpoeder

Instructies

  • Begin met het aansteken van de BBQ. Stel deze in op indirecte methode met een temperatuur van 160 graden indirect.
  • Begin met het ontvlezen van de sparerib(s). Doe je dit voor het eerst? In de video zie je goed hoe ik dit doe. Snij verder ook grote stukken vet weg.
    1 stuks St. Louis Style Cut Sparerib
  • Smeer de spareribs in met een dun laagje zonnebloemolie zodat de rub goed blijft plakken.
    1 scheutje Zonnebloemolie
  • Meng alle ingrediënten in de shaker en schud alles goed door. Strooi daarna de rub rijkelijk naar smaak over de sparerib en vergeet de zijkantjes ook niet!
    1 eetlepel Zout, 1 eetlepel Rietsuiker, 1 eetlepel Gerookte paprikapoeder, 1 theelepel Cayenne peper, 1 theelepel Gemberpoeder, 1 theelepel Knoflookgranulaat
  • Als de BBQ op temperatuur is, leg je de sparerib erop en kun je beginnen aan de glaze.
  • Meng alle ingrediënten van de glaze door elkaar in een bbq bestendig pannetje.
    1 eetlepel Abrikozen jam, 1 eetlepel Honing, 1 eetlepel Gochujang, 1 eetlepel Rijstazijn, 1 eetlepel Sojasaus, 1 eetlepel Sesamolie, 1 ½ theelepel Knoflookgranulaat, 1 ½ theelepel Gemberpoeder
  • Na 1,5 zet je het pannetje op de BBQ erbij zodat de saus kan opwarmen.
  • Na ongeveer 2 uur controleer je de spareribs. Gebruik de tandenstoker techniek om te kijken of de spareribs gaar zijn. Ik gebruikte mijn Thermapen. De prikker moet erin gaan als boter, dan zijn de spareribs gaar.
    Smeer vervolgens de sparerib in met de glaze die inmiddels lekker heet is.
  • Na ongeveer 15 minuten is de glaze mooi ingedikt op de spareribs en is het tijd om ze eraf te halen.
  • Sprinkel er nog sesamzaadjes overheen en serveer de spareribs
    Eet smakelijk!

Video

Nutrition

Serving: 100gram | Calories: 284kcal

Conclusie

Ik had achteraf zo’n spijt dat ik dit niet eerder heb gemaakt, ik heb het originele recept van Dennis iets aangepast zodat het wat gangbaarder is. Ik woon zelf 40 minuten rijden van de dichtstbijzijnde toko, dus vanuit dat oogpunt ben ik gaan zoeken naar alternatieven die overal beschikbaar zijn. Ondank deze kleine aanpassing zijn deze Koreaanse Spareribs verrukkelijk en een sterke aanrader om een keer te maken in de achtertuin thuis!

Eet smakelijk alvast 😉

Genoten van de Koreaanse Spareribs?

Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


3-2-1 Methode Spareribs
Het ultieme wedstrijdrecept! Waardoor je direct fan bent!

Gevuld stokbrood van de BBQ
Zo makkelijk, maar zo lekker!

Mediterrane Spareribs
Een klassieker, maar dan lekkerder gemaakt!

Turks Brood Pizza
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer

    Rating recept