Vandaag op de barbecue, een heerlijke varkenshaas met een Mojo marinade geïnspireerd op Zuid-Amerikaanse invloeden. Zelf ben ik bij deze geïnspireerd door Steven Raichlen, een groot barbecueër en BBQ boeken schrijver.
Varkenshaas
Een heerlijke varkenshaas ligt veel te weinig bij mij thuis op de barbecue. Ik weet niet hoe het komt, maar ergens in mijn gedachte link ik een varkenshaasje aan een zondagse maaltijd of kerst.
Tijd om daar verandering in te brengen met deze Mojo marinade, want dit prachtige stukje vlees is te lekker om slechts te laten liggen voor die bijzondere dagen!
Varkenshaas met Mojo Marinade
Mojo is de verzamelnaam voor hete sauzen en marinades welke hun oorsprong vinden vanuit de Canarische eilanden, maar door de tijd heen heeft het zijn weg gevonden naar andere landen rondom dat gebied met de daarbij behorende variaties.
De marinade die wij gebruiken is gebaseerd op het recept dat Cubaanse inwoners hebben meegenomen naar Miami.
Steven Raichlen
In mijn Top 10 BBQ Must-haves video heb ik het al over de boeken van Steven Raichlen. Ik ben door de jaren heen echt een fan van deze bbq fanaat geworden. Zijn boeken zijn een must om in je collectie te hebben.
Mijn Steven collectie bestaat uit:
Culinair Barbecueen
Planet BBQ
BBQ Bible
Ingrediënten voor de Varkenshaas met Mojo Marinade.
De varkenshaas wordt boven direct vuur gemaakt. Je kunt hier zowel een keramische barbecue voor gebruiken of een Weber kogelbarbecue. Om die mooie grillmarks te krijgen op je vlees kun je gietijzeren roosters gebruiken. Voor op de Monolith gebruik ik het halve maan rooster en voor mijn weber gebruik ik het Weber GBS systeem met sear grate.
Varkenshaas met Mojo Marinade
Equipment
- Slagerstouw
- Pannetje
Ingrediënten
- 1 hele Varkenshaas
- 6 teentjes Knoflook in schijfjes gesneden
- 1 scheutje Olijfolie
- 75 ml Sinaasappelsap
- 75 ml Citroensap
- 1,5 theelepel Komijn
- 1,5 eetlepel kruidenmix Peterselie, Oregano, Bieslook & Basilicum
Instructies
- Haal de varkenshaas uit de verpakking en maak deze schoon en snij kleine oneffenheden weg.
- Om de varkenshaas egaal te laten garen, vouw je de dun uitlopende kant dubbel. Maak een kleine snede in het vlees en vouw deze vervolgens dubbel. Zet deze daarna vast met slagerstouw.
- Pak de knoflookteentjes erbij en pel deze en snij ze vervolgens in dunne plakjes
- Schenk een scheutje olijfolie in de pan en bak vervolgens de knoflook op de barbecue. Let op dat je de knoflook niet bruin bakt. Dan wordt de knoflook namelijk bitter van smaak.
- Vervolgens schenk je de sinaasappelsap en citroensap erbij gevolgd door de komijn en kruiden.
- Roer dit allemaal samen en laat dit nog even doorkoken.
- Haal de varkenshaas uit de koelkast en schenk de marinade over de varkenshaas. Laat deze vervolgens nog een 30 minuten in de koelkast intrekken.
- Grill de varkenshaas 2 x 2 minuten per kant en draai hem ondertussen een kwartslag voor die mooie grill streepjes.
- Bij een kerntemperatuur van 60 graden Celsius is de varkenshaas medium rare. Wil je hem iets langer doorgaren kun je 65 graden voor medium en 70 voor medium wellEet smakelijk!
Video
Nutrition
Wil je meer recepten en/of video’s zien van NasQ?
Gebruik je mijn recept en wil je me de credits geven, wordt dat zeer gewaardeerd! Tag me dan of gebruik #NasQBBQ in je bericht.
Meer van dit soort video’s zien? De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel. Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
2 Reacties
Patrick
maart 28, 2021 at 3:50 pmHoi Dennis, nu heb ik vanmorgen een mojo marinade gemaakt, maar kan ik deze nu met een varkenshaas vaccumeren en invriezen?
NasQ BBQ
maart 28, 2021 at 6:08 pmDag Patrick,
Ik heb het even met Dennis overlegd voor je, aangezien je hier op het blog van NasQ (Marcel) bent.
Maar beide adviseren we om niet in te vriezen, blijft wel een paar dagen goed in de koelkast.