Varkensvlees

Varkenshaas met Mojo Marinade

januari 12, 2021

Vandaag op de barbecue, een heerlijke varkenshaas met een Mojo marinade geïnspireerd op Zuid-Amerikaanse invloeden. Zelf ben ik bij deze geïnspireerd door Steven Raichlen, een groot barbecueër en BBQ boeken schrijver.

Varkenshaas

Een heerlijke varkenshaas ligt veel te weinig bij mij thuis op de barbecue. Ik weet niet hoe het komt, maar ergens in mijn gedachte link ik een varkenshaasje aan een zondagse maaltijd of kerst.
Tijd om daar verandering in te brengen met deze Mojo marinade, want dit prachtige stukje vlees is te lekker om slechts te laten liggen voor die bijzondere dagen!

Varkenshaas met Mojo Marinade

Mojo is de verzamelnaam voor hete sauzen en marinades welke hun oorsprong vinden vanuit de Canarische eilanden, maar door de tijd heen heeft het zijn weg gevonden naar andere landen rondom dat gebied met de daarbij behorende variaties.

De marinade die wij gebruiken is gebaseerd op het recept dat Cubaanse inwoners hebben meegenomen naar Miami.

Steven Raichlen

In mijn Top 10 BBQ Must-haves video heb ik het al over de boeken van Steven Raichlen. Ik ben door de jaren heen echt een fan van deze bbq fanaat geworden. Zijn boeken zijn een must om in je collectie te hebben.
Mijn Steven collectie bestaat uit:
Culinair Barbecueen
Planet BBQ
BBQ Bible

Ingrediënten voor de Varkenshaas met Mojo Marinade.

De varkenshaas wordt boven direct vuur gemaakt. Je kunt hier zowel een keramische barbecue voor gebruiken of een Weber kogelbarbecue. Om die mooie grillmarks te krijgen op je vlees kun je gietijzeren roosters gebruiken. Voor op de Monolith gebruik ik het halve maan rooster en voor mijn weber gebruik ik het Weber GBS systeem met sear grate.

Afdrukken
5 van 3 stemmen

Varkenshaas met Mojo Marinade

Varkenshaas met een heerlijke Zuid-Amerikaanse marinade
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Barbecue, bbq, Caribisch, Cubaans, Zuid-Amerikaans
Trefwoord Barbecue, BBQ, caribisch, Cubaans, Hoofdgerecht, Zuid-amerikaans
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 1 Persoon
calorieën 343kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 7 Euro

Equipment

  • Slagerstouw
  • Pannetje

Ingrediënten

  • 1 hele Varkenshaas
  • 6 teentjes Knoflook in schijfjes gesneden
  • 1 scheutje Olijfolie
  • 75 ml Sinaasappelsap
  • 75 ml Citroensap
  • 1,5 theelepel Komijn
  • 1,5 eetlepel kruidenmix Peterselie, Oregano, Bieslook & Basilicum

Instructies

  • Haal de varkenshaas uit de verpakking en maak deze schoon en snij kleine oneffenheden weg.
  • Om de varkenshaas egaal te laten garen, vouw je de dun uitlopende kant dubbel. Maak een kleine snede in het vlees en vouw deze vervolgens dubbel. Zet deze daarna vast met slagerstouw.
  • Pak de knoflookteentjes erbij en pel deze en snij ze vervolgens in dunne plakjes
  • Schenk een scheutje olijfolie in de pan en bak vervolgens de knoflook op de barbecue. Let op dat je de knoflook niet bruin bakt. Dan wordt de knoflook namelijk bitter van smaak.
  • Vervolgens schenk je de sinaasappelsap en citroensap erbij gevolgd door de komijn en kruiden.
  • Roer dit allemaal samen en laat dit nog even doorkoken.
  • Haal de varkenshaas uit de koelkast en schenk de marinade over de varkenshaas. Laat deze vervolgens nog een 30 minuten in de koelkast intrekken.
  • Grill de varkenshaas 2 x 2 minuten per kant en draai hem ondertussen een kwartslag voor die mooie grill streepjes.
  • Bij een kerntemperatuur van 60 graden Celsius is de varkenshaas medium rare. Wil je hem iets langer doorgaren kun je 65 graden voor medium en 70 voor medium well
    Eet smakelijk!

Video


Wil je meer recepten en/of video’s zien van NasQ?
Gebruik je mijn recept en wil je me de credits geven, wordt dat zeer gewaardeerd! Tag me dan of gebruik #NasQBBQ in je bericht.

Meer van dit soort video’s zien? De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel. Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.

Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

  • Reageer
    Patrick
    maart 28, 2021 at 3:50 pm

    5 sterren
    Hoi Dennis, nu heb ik vanmorgen een mojo marinade gemaakt, maar kan ik deze nu met een varkenshaas vaccumeren en invriezen?

    • Reageer
      NasQ BBQ
      maart 28, 2021 at 6:08 pm

      5 sterren
      Dag Patrick,

      Ik heb het even met Dennis overlegd voor je, aangezien je hier op het blog van NasQ (Marcel) bent.

      Maar beide adviseren we om niet in te vriezen, blijft wel een paar dagen goed in de koelkast.

Reageer

Rating recept