Varkensvlees

Oosterse varkenshaas met Shiitake

maart 16, 2025
Oosterse Varkenshaas

De geur van een smeulende BBQ, de sissende marinade en de perfecte balans tussen zoet, hartig en umami – dat is wat je kunt verwachten van deze Oosterse varkenshaas met shiitake en kastanje champignons. Dit gerecht brengt de rijke oosterse smaken samen waardoor je je gelijk in Azië waant! De combinatie van mals varkensvlees en sappige gegrilde paddenstoelen in teriyaki marinade zorgt voor een geweldige maaltijd!

Waarom varkenshaas perfect is voor de BBQ

Varkenshaas is een van de meest malse stukken vlees die je op de BBQ kunt bereiden. Door zijn fijne structuur en lage vetpercentage heeft het een korte bereidingstijd, waardoor je snel een sappig en smaakvol resultaat krijgt. Juist omdat varkenshaas weinig vet bevat, is het belangrijk om de juiste technieken te gebruiken zodat het vlees niet uitdroogt.

Een goede marinade helpt niet alleen om extra smaak toe te voegen, maar ook om het vlees mals te houden tijdens het grillen. Met een subtiele rooksmaak van de BBQ en de juiste garing wordt deze Oosterse varkenshaas niet alleen een echte topper op tafel, maar ook zeker een gerecht wat vaker gemaakt gaat worden!

Oosterse Varkenshaas
Oosterse Varkenshaas – Wat heb je nodig?

De Oosterse marinade

Wat deze Oosterse varkenshaas zo bijzonder maakt, is de marinade. Door een combinatie van ketjap manis, gember, knoflook, sojasaus en onder andere sesamolie krijgt het vlees een diepe, complexe smaak. Sojasaus zorgt voor een zoute en umami-achtige basis, terwijl bastardsuiker een subtiele zoetheid toevoegt die karameliseert op de grill. Gember en knoflook brengen een pittige frisheid, terwijl sesamolie zorgt voor een nootachtige ondertoon. Voor de beste smaak laat je de varkenshaas minimaal een a twee uur marineren, maar een hele nacht in de koelkast zorgt voor een nog intensere smaakbeleving.

Voor liefhebbers van extra pit kan een scheutje sriracha of een fijngesneden rode peper aan de marinade worden toegevoegd, maar wil je juist een frisse twist? Dan zorgt een beetje limoensap of extra rijstazijn voor een mooie balans.

Oosterse Varkenshaas
Oosterse Varkenshaas – Op de BBQ

De perfecte paddenstoelenmix voor de BBQ

Bij een smaakvol stuk Oosterse varkenshaas hoort een goede aanvulling. Deze gegrilde paddenstoelen, welke vervolgens ook nog in een oosterse marinade gebakken worden zijn ideaal hiervoor. Paddenstoelen nemen de rokerige BBQ-smaak perfect op en met de hun aarde tonen passen daardoor geweldig bij de hartige marinade van het vlees. Een combinatie van shiitake en kastanjechampignons, waardoor je een mooie variatie in textuur en smaak krijgt.

Gebruik een gietijzeren pan op de BBQ voor een intense smaak, maar ook onmisbaar vanwege de marinade waarin we de paddenstoelen nog even in bakken. Voor een extra Oosters tintje kun je de gegrilde paddenstoelen afmaken met een snufje geroosterde sesamzaadjes en fijngesneden lente-ui, maar je kunt dit ook op het einde over het geheel strooien.

Oosterse Varkenshaas
Oosterse Varkenshaas met Shitake, Kastanjechampignons en Noodles

BBQ-technieken

Een Oosterse varkenshaas verdient een zorgvuldige bereiding op de BBQ. De sleutel tot succes is het gebruik van zowel direct als indirect grillen. Door het vlees eerst boven indirecte hitte de varkenshaas te laten garen op een minder hete zone van de BBQ, zodat de binnenkant sappig blijft. Vervolgens geef je de varkenshaas nog wat mooie grillmarks direct boven de kolen. Daardoor krijg je een mooie korst met gekarameliseerde marinade.

Een kernthermometer is je beste vriend bij het bereiden van varkenshaas. De ideale kerntemperatuur ligt rond de 60-62°C. Waardoor het vlees nog licht rosé en heerlijk mals blijft. Laat de varkenshaas na het grillen vijf minuten rusten onder aluminiumfolie. Zo blijven de sappen in het vlees en wordt elke hap een genot.

Wat heb je nodig voor deze Oosterse varkenshaas?

Oosterse Varkenshaas
Print Pin
5 van 2 stemmen

Oosterse varkenshaas met shiitake & kastanje champignons

De geur van een smeulende BBQ, de sissende marinade en de perfecte balans tussen zoet, hartig en umami – dat is wat je kunt verwachten van deze Oosterse varkenshaas met shiitake en kastanje champignons. Dit gerecht brengt de rijke oosterse smaken samen waardoor je je gelijk in Azië waant! De combinatie van mals varkensvlees en sappige gegrilde paddenstoelen in teriyaki marinade zorgt voor een geweldige maaltijd!
Gang Feestmaaltijd, Hoofdgerecht
Keuken Ambachtelijk, aziatisch, Barbecue, BBQ, Oosters
Trefwoord Barbecue, BBQ, Kastanje champignons, NasQ, NasQ BBQ,, NasQBBQ, Oosterse varkenshaas, Shiitake, Teriyaki, varkenshaas
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Marinade tijd 1 uur
Totale tijd 2 uur
Servings 4 Personen
Calories 361kcal
Author NasQ BBQ
Cost 20 euro

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stuks Varkenshaas ca. 250 gram
  • 125 gram Kastanje champignons
  • 125 gram Shiitake
  • 1 bosje Lente-uitjes
  • 125 gram Chow mein Noodels

Oosterse marinade

  • 3 – 4 eetlepels Ketjap Manis
  • 2 eetlepels Sojasaus
  • 1 eetlepel Rijstazijn
  • ½ eetlepel Sesamolie
  • 1 eetlepel Bastardsuiker donkere
  • 1 theelepel Knoflookpoeder
  • 1 theelepel Gemberpoeder
  • ½ theelepel Korianderpoeder
  • 1 eetlepel Sesamzaadjes

Instructies

  • We beginnen met het maken van de marinade, voeg de ketjap manis, sojasaus, rijstazijn, sesamolie bij elkaar en voeg daar vervolgens nog de suiker, knoflook, gember, koriander en sesamzaadjes aan toe
    3 – 4 eetlepels Ketjap Manis, 2 eetlepels Sojasaus, 1 eetlepel Rijstazijn, ½ eetlepel Sesamolie, 1 eetlepel Bastardsuiker, 1 theelepel Knoflookpoeder, 1 theelepel Gemberpoeder, ½ theelepel Korianderpoeder, 1 eetlepel Sesamzaadjes
    Oosterse Varkenshaas
  • Meng alles goed door, doe dit zorgvuldig anders kan de suiker op de bodem gaan liggen.
  • Pak daarna de varkenshaas erbij en snij eventueel vetjes en vliesjes weg. Stop daarna de helft van de marinade samen met de varkenshaas in een ziplock zak om te laten marineren.
    2 stuks Varkenshaas
  • Snij vervolgens de kastanje champignons en lente-uitjes en steek de BBQ aan. Creer een direct en indirect gedeelte op de BBQ.
    125 gram Kastanje champignons, 125 gram Shiitake, 1 bosje Lente-uitjes
  • Als de BBQ warm is, leg de varkenshaasjes indirect en voeg wat fruit rookhout toe voor extra rooksmaak.
    Leg ondertussen de Noodles in een bakje met warm water om te wellen
    125 gram Chow mein Noodels
  • Zet na ongeveer 20 minuten de skillet boven het vuur en laat deze 5 minuten opwarmen. Bak vervolgens de kastanje champignons en shiitake aan, om vervolgens het restant van de marinade erbij te doen en nog 1 a 2 minuten te laten sudderen.
    Oosterse Varkenshaas
  • Haal daarna de skillet van het vuur en leg de varkenshaas op het gietijzeren gedeelte boven de hete kolen. Schroei de grillmarks op het vlees, door deze 1 a 2 minuten per kant boven het vuur te laten liggen.
    Oosterse Varkenshaas
  • Daarna zullen ze een heel eind klaar zijn, maar temperatuur voor de zekerheid voordat je ze eraf haalt. Anders nog even indirect door laten garen.
  • Serveer het geheel op een bedje van noodles, daar bovenop de varkenshaasjes in plakjes getrancheerd en de shiitake & kastanjechampignons met marinade daarover en omheen. Ter garnering en bite nog wat lente-uitjes en…
    Eet smakelijk!
    Oosterse Varkenshaas

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 361kcal

Serveren en bijgerechten

Een mooi gegrilde Oosterse varkenshaas verdient een even smaakvolle presentatie. Snijd daarom het vlees in dunne plakjes en leg het op een plank of een mooi bord. Serveer het samen met de gegrilde paddenstoelen voor een rustieke uitstraling en top het geheel af door het op een bedje van noodles te leggen. Uiteraard zijn andere bijgerechten ook lekker!

Als bijgerecht passen gegrilde groenten zoals paksoi of groene asperges perfect bij dit gerecht. Voor een complete maaltijd kun je kiezen voor noedels met een lichte sojasausdressing of een frisse komkommersalade met rijstazijn en sesamzaadjes. Een extra kommetje marinade, ingekookt tot een stroperige saus, maakt het helemaal af.

Conclusie Oosterse varkenshaas

Deze Oosterse varkenshaas is een echte aanwinst voor elke BBQ. De combinatie van een smaakvolle marinade, malse garing en een perfect bijpassende oosters gemarineerde paddenstoelenmix en dit alles op een bedje van noodles, zorgt voor een gerecht dat indruk maakt op je gasten. Of je nu een zomerse avond viert met vrienden of gewoon een keer iets nieuws wilt proberen, dit recept biedt de perfecte balans tussen gemak en verfijnde smaken.

Ben je enthousiast geworden? Probeer dit recept uit en deel je ervaring in de reacties. Heb je een eigen twist gegeven aan de marinade of een ander bijgerecht toegevoegd? Laat het weten! Veel BBQ-plezier!

Genoten van deze Oosterse varkenshaas met Paddenstoelenmix?

Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!

Angus Smash burger
Heerlijk comfort food, maar dan met alleen de beste ingrediënten!!

Knoflook Kipspiesjes met Parmezaanse kaas
Zo makkelijk, maar zo lekker!

BBQ Bacon Sushi
Sushi!, maar dan nog veel lekkerder!

Pulled Pork Pizza
Ook een pizza, maar dan net weer anders dan je gewend bent!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Hier leg ik alles erover uit!
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bewaar dit artikel dan goed!
Meer weten over Rookhout?
Wat combineert goed met elkaar? Je leest het hier!
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Kijk dan snel hier, om alles te weten!
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Zwangerschap & BBQ? Wat mag wel en wat mag niet?
Je leest het allemaal hier!
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.

  • Reageer
    NasQ BBQ
    maart 16, 2025 at 8:59 am

    5 sterren
    Heb jij dit gerecht al gemaakt? Ik hoor het graag!

  • Reageer
    Leon
    maart 25, 2025 at 3:46 pm

    Ik wil dit gaan maken, maar welke temperatuur moet de Kamado hierbij hebben?
    Leon

    • Reageer
      NasQ BBQ
      maart 25, 2025 at 5:57 pm

      5 sterren
      Hey Leon,

      Ik heb op de Weber een directe zone in het midden gemaakt. Je moet hierbij aan zo’n 220-250 graden denken. Perfect om die grill strepen erop te zetten. Bij een kamado pak je een directe/indirecte opzet waarbij je het directe gedeelte ook op dezelfde temperatuur laat komen.

5 from 2 votes

Reageer

Rating recept