Als je zoveel op internet rondneust als dat ik doe, ben je deze hoogstwaarschijnlijk vast wel al een keer tegen gekomen. Knoflook kipspiesjes met parmezaanse kaas! Voornamelijk zie ik ze voorbij komen waar ze gemaakt worden in een airfryer. Dat kan en moet toch gewoon lekkerder kunnen op de BBQ!
Spiesjes
Een van de lekkerste dingen die je kunt maken op de BBQ zijn toch wel spiesjes en deze Knoflook spiesjes met parmezaanse kaas zijn daar absoluut geen uitzondering in. Ieder land of cultuur heeft wel zijn eigen variant.
Of je dit nu Sjasliek noemt, zoals je het vaak terug ziet komen in bijvoorbeeld, Turkije, Armenië en andere Balkan landen. Tot aan de welbekende Saté zoals je meer terug ziet komen in Aziatische landen zoals Indonesië of Maleisië. De kern ervan is hetzelfde, stukjes gemarineerd vlees gebakken boven een kolenvuur. Welke vervolgens ook vaak worden verkocht langs de kant van de weg in die landen!
Knoflook Kipspiesjes
Terug naar onze knoflook kipspiesjes met parmezaanse kaas. Zover ik heb kunnen vinden is er weinig herkomst te vinden, waardoor ik vermoed dat dit een heerlijke hersenspinsel van iemand is en deze vervolgens viraal is gegaan op het internet.
De marinade van het vlees verwerk ik met de BBQ smaken die je terug vind in mijn NasQ Chicken rub. Deze combineer ik met de knoflook en parmezaanse kaas. Puur om de knoflook kipspiesjes meer BBQ en eigen te maken. De knoflook parmezaan boter heb ik niet veranderd, want deze was al perfect zoals hij is!
Knoflook parmezaan boter
Boter, knoflook, peterselie en parmezaanse kaas. De combinatie van deze simpele ingrediënten maken deze boter tot een geweldige toevoeging. Waardoor een smeuïge boter ontstaat waar je bijna niet vanaf kan blijven. De kipspiesjes zijn van zichzelf al lekker, maar deze knoflook parmezaan boter zorgt er wel voor dat het naar een hoger niveau wordt getild.
Dit alles in combinatie met wat grillstreepjes en wat donkere stukjes op het vlees, waardoor de boter nog lekkerder toeslaat op je smaakpupillen maakt het dat je de knoflook kipspiesjes vaker wilt maken!
Bijgerechten
Eerlijk is eerlijk, als je deze kipspiesjes alleen zou willen eten zou dat al geweldig zijn. Ze staan op zichzelf al voor een heerlijke maaltijd, maar voeg hier nog wat extra bijgerechten aan toe zoals wat aardappels zoals gerookte aardappelsalade of de honing-mosterd aardappeltjes en het begint al op een maaltijd te lijken.
Verder nog wat maiskolfjes waar je dezelfde boter overheen kunt gebruiken en je maaltijd van de BBQ is klaar.
Wat heb je nodig?
Ik gebruikte mijn Monolith Kamado omdat deze een directe en indirecte zone heeft. Hierdoor kon ik heel makkelijk de spiesjes in het begin direct boven de kooltjes grillen, maar vervolgens indirect garen wanneer ik de knoflook parmezaan boter erop smeerde. Om ze vervolgens op het einde nog van wat extra hitte te voorzien, voordat ze eraf gingen. Verder heb je nodig:
Knoflook kipspiesjes met Parmezaanse kaas
Equipment
- 1 Houten spiesjes
- 1 kwastje
- 1 kommetje
Ingrediënten
Knoflook parmezaan kipspiesjes
- 400 gram Kipfilet
- 1 scheutje Olijfolie
- ½ eetlepel NasQ Chickenrub
- 1 theelepel Knoflookpoeder
- 1 theelepel Chilivlokjes
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas fijn
- 1 eetlepel Mayonaise
Knoflook parmezaan boter
- 200 gram Roomboter
- 2 eetlepels Verse peterselie gehakt
- 3 teentjes Knoflook geperst
- 3 eetlepels Parmezaanse kaas
- 1 theelepel Zout
- 1 theelepel Peper
Instructies
- Snij de kipfilet in blokjes van ongeveer 2,5 x 2,5 cm. Voeg deze samen met de olijfolie, Chickenrub, Knoflookpoeder, chilivlokjes, parmezaanse kaas en mayonaise400 gram Kipfilet, 1 scheutje Olijfolie, ½ eetlepel NasQ Chickenrub, 1 theelepel Knoflookpoeder, 1 theelepel Chilivlokjes, 2 eetlepels Parmezaanse kaas, 1 eetlepel Mayonaise
- Meng alles goed door en steek vervolgens de BBQ aan. Richt deze in met een directe en indirect opzet en steek hem hoog op.
- Doe ondertussen de boter even in de magnetron en smelt deze even. Voeg daarna de parmezaanse kaas, peterselie, knoflook, peper & zout toe en meng alles goed door.200 gram Roomboter, 2 eetlepels Verse peterselie, 3 teentjes Knoflook, 3 eetlepels Parmezaanse kaas, 1 theelepel Zout, 1 theelepel Peper
- Pak vervolgens de spiesjes erbij en steek de blokjes kip op de houten stokjes. Zorg dat alles gelijk verdeeld wordt.
- Ondertussen is de BBQ op temperatuur. Leg de spiesjes boven het directe gedeelte, met de onderkant van de stokjes boven het indirecte gedeelte. Draai elke minuut de kipspiesjes zodat ze goed rondom gegaard worden.
- Leg vervolgens de Knoflook Parmezaan kipspiesjes indirect en bestrijk ze royaal met het botermengsel. Laat ze vervolgens nog 5 minuten door garen en daarna zijn ze klaar om te serveren!Eet smakelijk!
Video
Nutrition
Wat vond ik van de Knoflook kipspiesjes met parmezaan?
Wat kun je hier niet aan lekker vinden? De kip is goed op smaak van zichzelf door die heerlijke marinade, maar door die knoflook, parmezaan boter is het gewoon een perfect geheel! Het mooiste is, dat je ze kan maken bij een compleet gerecht. Maar ook heel makkelijk kan maken bij een “ouderwetse” zomerse BBQ, waarbij je even next level wil gaan voor je gasten en ze iets beters wil voorschoten dan de standaard sateetjes uit de supermarkt!
Kortom.. Maak deze thuis ook en.. Tot de volgende!
Veel gestelde vragen (FAQ)
Om knoflook Parmezaan kipspiesjes op de BBQ te bereiden, marineer je kipstukjes met kruiden. Rijg de gemarineerde kip aan spiesjes en grill ze op directe hitte voor ongeveer 5 a 6 minuten, waarbij je ze halverwege omdraait. Verplaats de spiesjes vervolgens naar indirecte hitte en bestrijk ze met het botermengsel. Laat ze nog circa 15 – 20 minuten garen tot ze volledig gegaard zijn.
De belangrijkste ingrediënten zijn kippendijen, paprikapoeder, knoflookgranulaat, uienpoeder, zout, peper, roomboter, Parmezaanse kaas en verse knoflook. Optioneel kun je chilivlokken en gedroogde peterselie toevoegen voor extra smaak.
Ja, je kunt de kip van tevoren marineren en aan spiesjes rijgen. Bewaar ze in de koelkast tot je klaar bent om te grillen. De botersaus met knoflook en Parmezaanse kaas kun je ook vooraf bereiden en opwarmen tijdens het grillen.
Week houten spiesjes minstens een uur in water voordat je de kip eraan rijgt. Dit vermindert de kans op verbranden tijdens het grillen.
Ja, je kunt kippendijen gebruiken, maar kipfilet is minder vet. Hierdoor meer gewaardeerd met kleine kinderen thuis. Kippendijen blijven wel sappiger tijdens het grillen vanwege hun hogere vetgehalte. Als je kipfilet gebruikt, let dan goed op de gaartijd om uitdroging te voorkomen.
Smelt roomboter op laag vuur en voeg fijngehakte knoflook en chilivlokken toe. Roer goed door en voeg vervolgens Parmezaanse kaas en peterselie toe. Laat het geheel even doorwarmen en bestrijk de kipspiesjes tijdens het grillen met deze saus.
Genoten van deze Knoflook kipspiesjes met parmezaanse kaas?
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!
Low and slow Procureur steak
Heerlijk comfort food, maar dan met een heerlijke twist!
Carpaccio Rollade van Bavette
Zo makkelijk, maar zo lekker!
Ribeye met bacon en eieren
Een Ribeye, maar dan nog veel lekkerder!
Gehaktkrans met cranberrysaus
Ook heerlijk, maar dan net weer anders dan je gewend bent!
Je BBQ Kennis vergroten?
Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?
Keuzestress over welke BBQ bij jou past?
– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.
1 Reactie
NasQ BBQ
januari 26, 2025 at 9:32 amMakkelijk, maar heerlijk recept om snel te maken! Heb jij hem al gemaakt?