Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik de heerlijke bavette rollade heb gemaakt voor de kerstdagen. Waardoor het hoogste tijd voor een upgrade is en dat is deze Carpaccio rollade van bavette zeker! Een heerlijke combinatie van het smaakvolle stukje bavette en de geweldige smaken van de welbekende Carpaccio!
Bavette
Bavette, ook bekend als vanglap, is een stuk vlees dat afkomstig is uit de flank van een rund. Het is bekend om zijn grove structuur en rijke smaak. Bavette leent zich perfect voor de BBQ, omdat de natuurlijke smaak van bavette versterkt wordt door het grillen.
Voor een rollade is bavette ideaal omdat het gemakkelijk te vullen en op te rollen is. De stevige structuur zorgt ervoor dat de rollade zijn vorm behoudt in combinatie met slagerstouw.
Geschiedenis
Bevatte is een traditionele stuk vlees, oorspronkelijk uit Frankrijk. Waar het vaak wordt gebruikt in gerechten zoals “bavette à l’échalote.” Een gerecht met Bavette & uien. De grove structuur en diepe smaak van Bavette, maakt het een favoriet voor grillgerechten.
Carpaccio daarentegen vindt zijn oorsprong in Italië en werd in de jaren 1950 bedacht in Venetië. Waar een gravin geen gegaard vlees meer mocht eten i.v.m. bloedarmoede. Waardoor een restaurant eigenaar uiteindelijk carpaccio bedacht.
Het gerecht bestaat traditioneel uit rauwe plakjes rundvlees, besprenkeld met olijfolie en citroen. Maar door de jaren heen zijn er meer ingrediënten aan toegevoegd. De combinatie met bavette in deze Carpaccio rollade brengt de wereldkeukens samen op een unieke manier, waardoor deze geweldige samensmelting gecreëerd is.
De perfecte Carpaccio rollade
Om een perfecte Carpaccio Rollade van Bavette te bereiden, zijn hier enkele essentiële tips waardoor die heerlijke carpaccio rollade nog beter wordt!
Indirect grillen
Stel je BBQ in voor indirecte warmte. Dit voorkomt dat de buitenkant aanbrandt terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
Temperatuurbeheer
Gebruik een kernthermometer. Bavette is perfect medium-rare bij een kerntemperatuur van ongeveer 52–54°C. Laat verder het vlees na het grillen 10 minuten rusten. Waardoor de sappen herverdelen, wat zorgt voor een sappig resultaat.
Rookhout voor extra smaak
Experimenteer met rookhout zoals appel of kersenhout om de rollade een subtiele rooksmaak te geven. Hou je van meer rooksmaak, kun je voor eiken, pecan of een andere sterkere soort rookhout gaan.
Serveren en presentatie
Bij het serveren van de Carpaccio Rollade draait alles om presentatie. Snijd de rollade in plakken. In tegenstelling tot traditionele carpaccio niet flinterdun. Leg deze vervolgens mooi uit op een serveerplank. Dit alles in een bedje van rucola.
Bijgerechten:
Een frisse salade met balsamico-dressing, werkt altijd goed met dit gerecht. Maar ook gegrilde seizoensgroenten zoals asperges of paprika combineert erg goed.
Daarnaast is een vers brood of focaccia om de smaken te completeren een aanrader om bij dit gerecht te serveren.
Wat heb je nodig voor de Carpaccio rollade?
Ik gebruikte mijn Kamado, maar iedere BBQ met deksel waarbij je een indirecte zone kunt inrichten is geschikt voor dit gerecht!
Carpaccio Rollade van Bavette
Equipment
- 1 Skillet
Ingrediënten
- 1 kg Bavette
- 2 eetlepels Truffel mayonaise
- 50 gram Parmazaanse kaas
- 1 handjevol Pijnboompitjes geroosterd
- 4 a 5 stuks Zongedroogde tomaatjes in olie
- 1 zak Rucola sla
- 1 handje Verse basilicum
- 15 gram NasQ SPG rub
Instructies
- Begin met het inrichten van je BBQ voor de indirecte methode en steek de BBQ aan. Stel de temperatuur in op 150 graden indirect.
- Pak vervolgens de Bavette erbij en vlinder deze open. Let hierbij op de structuur van het vlees en de richting van de draad. Zorg ervoor dat je zo uitkomt dat je de rollade haaks op de draad snijdt.
- Als je de bavette open gevlinderd hebt, leg een aantal strookjes slagerstouw onder het vlees en smeer een royale laag truffelmayonaise er overheen.
- Gevolgd door de Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en zongedroogde tomaatjes.Als laatste gaan de rucola en basilicum blaadjes er nog overheen en je kunt de rollade dichtvouwen.
- Gebruik het slagerstouw om het geheel makkelijker op te rollen en gebruik een slagersknoop om het geheel goed vast te binden. (Zie video)
- Als laatste rub je de buitenkant nog een klein beetje met de SPG rub en je carpaccio rollade is klaar om op de BBQ te gaan.
- Na ongeveer 45 minuten is de kerntemperatuur 52 graden en is het tijd om de rollade van de BBQ te halen. Serveer met nog wat extra rucola sla en..Eet smakelijk!
Video
Nutrition
Conclusie
Het zal geen verassing zijn dat je mij voor een lekker stukje vlees, altijd wel wakker kunt maken. Deze Carpaccio rollade is daar absoluut geen uitzondering op! De heerlijke vlezige smaak van bavette, gecombineerd met die kenmerkende smaken van carpaccio maakt dit een waanzinnig gerecht. Waardoor ik stiekem gewoon zin krijg in die al zo gezellige December maanden.
Kortom, maak deze thuis ook en… Tot de volgende!
Veel gestelde vragen Carpaccio Rollade
Ja, gebruik een oven met een temperatuur van 170°C en bereid het vlees op een bakplaat. Vervolgens grill het eventueel af voor een krokante buitenkant.
De rollade kan tot 24 uur van tevoren worden bereid, zonder dat je veel smaak inlevert. Vervolgens kun je hem in de koelkast bewaren.
Je kunt dit gerecht het beste maken met een indirecte set-up waarbij je de BBQ instelt op 150 graden Celsius. Waardoor je het geheel indirect gaart, maar toch nog een korst aan de buitenkant krijgt.
Ja, dat kan. Ik adviseer voor milde rooksmaak appel of kersenhout, maar voor een sterkere rooksmaak gebruik je Eiken, Pecan of Hickory.
Gebruik slagerstouw en bind het vlees stevig vast met de slagersknoop. Zorg ook dat je vulling gelijk verdeeld is over het vlees.
Genoten van deze Carpaccio rollade van Bavette?
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!
Gevulde Jalapeno’s van de BBQ!
Heerlijk comfort food, maar dan met een pittige twist!
Koreaanse Kip Bulgogi.
Zo makkelijk, maar zo lekker!
Cederhout gerookte hamburger
Een klassieker, maar dan met cederhouten plank gemaakt!
Honing Mosterd Varkensfilet
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!
Je BBQ Kennis vergroten?
Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?
Keuzestress over welke BBQ bij jou past?
– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.
5 Reacties
NasQ BBQ
december 15, 2024 at 4:11 pmAanrader voor de kerstdagen! Maar gewoon zo ook heel erg lekker hoor!
Kevin
december 17, 2024 at 10:27 pmWat is dit geweldig Marcel. Iedereen heeft gesmuld dank je wel
NasQ BBQ
december 18, 2024 at 2:20 pmGraag gedaan! Top om te lezen, dat de carpaccio rollade in de smaak viel! 🙂
Edwin
december 21, 2024 at 7:26 pmHoi nasq,
Ziet er heerlijk uit! Mag ik vragen waarom je deze niet reverse sear doet net als je eerdere bavette rollade in een video? Welke manier spreekt je het meest aan? Groetjes
NasQ BBQ
december 21, 2024 at 9:23 pmDe reverse sear had ik bij de andere bavette rollade al gedaan, dus wilde nu gewoon volledig indirect doen. Ik vond de garing bij deze rollade een stuk mooier met compleet indirect. De andere heeft natuurlijk wel een iets knapperige buitenkant, maar toch geef ik de voorkeur aan deze bereiding.