Hamburgers, een onderwerp waar je niet over uitgepraat kunt raken. Er zijn zoveel varianten en deze op Cederhout gerookte hamburger is er eentje van! De zoete rokerige smaak van cederhout is een heerlijke aanvulling op zelf gekruid rundergehakt. Daarnaast is de rookring die je vervolgens in je hamburger krijgt ook een prachtige verschijning bij iedere hap die je neemt van deze cederhout gerookte hamburger!
Cederhout gerookte hamburger?
Zalm op een plankje ken je misschien wel, maar je kunt natuurlijk veel meer maken op die heerlijk geurende cederhouten plankjes. Deze cederhout gerookte hamburger is er eentje van. De plankjes worden gemaakt van de Western Red Cedar boom, voornamelijk afkomstig uit de USA.
De kenmerkend geur is een enorm goede toevoeging aan je gerecht en daarnaast ook nog een prachtige manier om je gerechten te presenteren. Stel je voor, het plankje is nog aan het sissen aan de onderkant, terwijl jij je hamburger aan het opbouwen bent!
Quarter pounder
De smashburger is een iconische hamburger om te maken, maar voor een cederhout gerookte hamburger niet de juiste manier. Een dikke, minimaal quarter pounder is “the way to go”. 150 gram of meer is wel een must bij het maken van dit gerecht. Zorg dus voor een goede hamburger pers, zodat je van die perfecte hamburgers kunt maken. Ik gebruik meestal mijn redneck hamburger pers. Oftewel een deksel van een jodenkoek blik, deze zijn perfect van vorm en maat. Het proberen waard en die koeken zijn ook lekker om op te peuzelen 😉
Wel of geen kaas?
Dit is altijd wel een discussie, wel of geen kaas? Enorm afhankelijk van persoonlijke voorkeur natuurlijk, maar als je kaas doet. Welke dan? Heel eerlijk, als ik snel een burgertje maak, gooi ik er vaak toch die welbekende cheddar burgerkaas plakken op. Lekker makkelijk en smeuïg
Toch wilde ik voor deze burger het net even wat anders doen. Zoveel moeite eigenlijk door te roken op een cederhouten plankje en dan voelt zo’n “simpel” plakje burgerkaas niet goed. bij de AH hebben ze plakken rode cheddar burger kaas. Deze zijn kwalitatief een heel stuk beter en voegen weer een extra dimensie aan smaak toe. Kortom, een aanrader!
Toppings & variaties
De toppings die je kunt toepassen op deze cederhout gerookte hamburger zijn best eindeloos. Je kunt zoveel verschillende varianten creëren. Ik ging voor:
- Uien
- Sla
- Tomaat
- Augurk
- Spek (uiteraard)
Maar er zijn zoveel andere varianten te bedenken. Je zou er ook een variant van de Big Mac op kunnen maken met de welbekende Big Mac saus, maar een simpele quarter pounder ervan maken is ook lekker. Mixen mag natuurlijk ook, bijvoorbeeld met pulled pork? Verzin het maar!
Wat heb je nodig voor de Cederhout gerookte hamburger?
Cederhouten plankjes is natuurlijk een inkopper, maar verder ook een BBQ die afgesloten kan worden. Ik gebruikte mijn Monolith Avant-Garde, omdat je daar de hoogte van het rooster makkelijk kan bepalen. Een directe opstelling gebruik ik, maar dan met gepaste afstand boven de kolen.
Cederhout gerookte hamburger
Equipment
- 1 Hamburgerpers
Ingrediënten
- 300 gram Rundergehakt
- 1 eetlepel NasQ BBQ Steak rub
- 1 hele Ui in ringen gesneden
- 1 krop ijsbergsla
- 1 pakje Red Cheddar kaasplakken
- 1 pot Augurken
- 1 hele Tomaat in schijfjes gesneden
- 1 pak Hamburger broodjes
- 1 dotje Ketchup
- 150 gram Ontbijtspek
Instructies
- Je begint met het rundergehakt. Vermeng deze met de NasQ steak rub en kneed deze goed door. Vorm vervolgens met je hamburgerpers 2 hamburgers van +/- 155 gram.300 gram Rundergehakt, 1 eetlepel NasQ BBQ Steak rub
- Steek vervolgens de BBQ aan en tijdens het opstarten, kun je de ui, augurken en ijsbergsla snijden. Ik heb de Monolith ingericht in een directe opstelling, waarbij aan een kant een plancha ligt. Deze plancha gebruik ik om de uien en ontbijtspek te bakken.1 hele Ui, 150 gram Ontbijtspek
- Als de BBQ heet is, leg je de hamburgers op het cederhouten plankje en leg je deze op het rooster. Bak daarnaast de ontbijtspek en uien op de plancha.
- Laat de hamburger garen op de plank in de cederhout rook totdat deze een kerntemperatuur heeft van 65 graden Celsius. Leg vervolgens de plak red cheddar kaas erop en laat deze nog eventjes mee smelten. Bak tevens ook het broodje op de plancha om deze knapperig aan de buitenkant te krijgen en warm van binnen.1 pakje Red Cheddar kaasplakken
- Als de kaas gesmolten is, is het hoogste tijd om je Cederhout gerookte broodje hamburger op te bouwen! Begin met de bodem, leg hier een blaadjes sla op en hier vervolgens de uien en de hamburger op. Top verder af met de augurk, tomaat, ontbijtspek en ketchup. Dan alleen nog het kroontje erop, even genieten van de looks en dan lekker eten. Smakelijk!1 krop ijsbergsla, 1 pot Augurken, 1 hele Tomaat, 1 pak Hamburger broodjes, 1 dotje Ketchup
Video
Nutrition
Conclusie
Wat kan ik nog meer hierover zeggen, behalve dat het ontzettend lekker is! De cederhout rooksmaak die deze hamburger opneemt tijdens het proces blijf je bij iedere hap proeven en stelt ook niet teleur! De toevoeging van de pure ingrediënten zoals hierboven zijn echt een heerlijke combinatie, maar voel je uiteraard vrij om lekker te experimenteren!
Kortom, maak deze thuis ook en… Tot de volgende!
Genoten van deze op Cederhout gerookte Hamburger?
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!
Maple Siracha Kip met Noodles
Heerlijk comfortfood, maar dan met een pittige twist!
Bacon Weenies!
Zo makkelijk, maar zo lekker!
Snelle Spareribs
Een klassieker, maar dan sneller gemaakt!
Hamburger met Jalapeno Cheddar grillworst!
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!
Je BBQ Kennis vergroten?
Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?
Keuzestress over welke BBQ bij jou past?
– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
1 Reactie
NasQ BBQ
september 22, 2024 at 3:33 pmIk hoor graag wat jij van deze heerlijke hamburger vind! Ga je hem ook maken?