Deze Koreaanse Kip Bulgogi is een, in Nederland, nog niet zo’n bekend gerecht en dat is zo ontzettend jammer! Het is een van Korea’s meest populaire gerechten en als je de Koreaanse Kip Bulgogi voor het eerst maakt, snap je direct waarom dit zo is!
Koreaanse gerechten
Stiekem ben ik door de tijd heen echt een fan geworden van de Koreaanse keuken. De eenvoud, maar toch iedere keer weer een smaakbeleving blijft gewoon geweldig. Om maar nog te zwijgen over levenswijze en de wijze waarop voedsel een belangrijk onderdeel is van de cultuur.
De Koreaanse Kip Bulgogi is daarop geen uitzonder. Het is een van de meest populaire gerechten in Korea en ik snap dit inmiddels helemaal, maar wat betekent dat nou precies; Bulgogi?
Wat is Koreaanse kip bulgogi?
De term bulgogi is een veelgebruikte term in Korea en betekend vrij vertaald; vuurvlees. Bulgogi is standaard een rundvleesgerecht in Korea, waarbij de “dak bulgogi” de kipvariant is. Deze gaan we vandaag dan ook maken. Daarnaast is er ook nog een varkensvlees variant. Deze heet Dweji Bulgogi. Kortom, naar varianten genoeg om te maken 😉
Vandaag gaan we ons dus richten op de Koreaanse Kip Bulgogi.
Wat hoort er allemaal bij?
Praat je over Koreaans eten, dan kun je niet voorbij gaan aan Koreaanse bijgerechten, ook wel bekend als Banchan. Als Banchan bij deze Koreaanse Kip Bulgogi heb ik gekneusde komkommer met knoflook en sesamolie gemaakt. Van oorsprong een Chinees gerecht, maar ontzettende lekkere combinatie met de Koreaanse Kip Bulgogi
Wat heb je nodig om deze Koreaanse kip bulgogi te maken?
Een BBQ met deksel waarbij je zowel direct als indirect kan bbq’en is wel erg handig bij dit gerecht. Ik gebruikte mijn Monolith” class=”eafl-link”>Monolith Avant-Garde, maar een Weber of een GasBBQ is natuurlijk ook gewoon mogelijk. Zijn de termen direct en indirect nog vreemd voor jou? Ik heb onlangs een uitgebreide blogpost hierover geschreven, erg leerzaam, al zeg ik het zelf ;).
Koreaanse Kip Bulgogi met gekneusde komkommers
Equipment
- 1 Ziplock zak
- 1 Mes
- 1 Kersenhout Snippers of blok
Ingrediënten
Koreaanse Kip Bulgogi
- 500 Gram Kippendijen
- 2 Eetlepels Gochujang
- 2 Eetlepels Sojasaus
- 1 Eetlepel Honing
- 1 Eetlepel Rijstazijn
- 1 Eetlepel Sesamolie
- 2 Teentjes Knoflook Geperst
- 1 Theelepel Gemberpoeder
- 1 Pak Chow meng Noodles
- 1 Stuks Lente-Ui
Gekneusde komkommers met knoflook en sesamolie
- 2 Stuks Komkommer
- 2 Stuks Lente-Ui
- 2 Teentjes Knoflook Geperst
- ½ Theelepel Sesamzaadjes
- 1 Theelepel Sesamolie
- ½ Eetlepel Sojasaus
- ½ Eetlepel Rijstazijn
- 1 Snufje Suiker
- 1 Snufje Zout
- ½ Theelepel Chilivlokken
Instructies
- Begin op tijd met de voorbereiding ivm de marineertijd. Haal de kip uit de verpakking en bekijk deze even goed of er geen vetjes aanhangen die makkelijk weg te halen zijn. Snij deze weg.500 Gram Kippendijen
- Daarna beginnen we aan de marinade, mix de Gochujang, Sojasaus, Honing, Rijstazijn, Sesamolie, Knoflook & Gemberpoeder. Vermeng alles goed en leg de kippendijen erin. Zet deze vervolgens in de koelkast voor 6 uur.2 Eetlepels Gochujang, 2 Eetlepels Sojasaus, 1 Eetlepel Honing, 1 Eetlepel Rijstazijn, 1 Eetlepel Sesamolie, 2 Teentjes Knoflook, 1 Theelepel Gemberpoeder
- Steek na de marineer tijd de BBQ aan en stel deze in met een directe en indirecte zone. Stook de BBQ op naar zo’n 160-170 graden indirect.
- Terwijl de BBQ op temperatuur komt is het tijd om de bijgerechten te maken, Pak de komkommers erbij en kneus ze met de platte kant van een mes. Snij ze vervolgens in grove stukken. Zet ook je Noodles ondertussen in heet water, zodat deze zacht worden.2 Stuks Komkommer, 1 Pak Chow meng Noodles
- Snij daarna de lente-ui in stukken en pers de knoflook over de komkommer. Maak vervolgens de dressing van Sesamolie, Sojasaus, rijstazijn, suiker, zout en chilivlokken.2 Stuks Lente-Ui, 2 Teentjes Knoflook, 1 Theelepel Sesamolie, ½ Eetlepel Sojasaus, ½ Eetlepel Rijstazijn, 1 Snufje Suiker, 1 Snufje Zout, ½ Theelepel Chilivlokken
- Vermeng de komkommer met de lente-ui en knoflook tot deze goed vermengd is. Giet vervolgens de dressing gedeeltelijk eroverheen en top het bijgerecht af met de sesamvlokjes.½ Theelepel Sesamzaadjes
- Leg vervolgens de kip indirect op de BBQ. Voeg hier wat houtsnippers er aan toe om extra rook en smaak te genereren.
- Ondertussen kun je de Noodles al wellen. Na zo’n 20-25 minuten is het tijd om de kip te verplaatsen van indirect naar direct om nog een lekker krokante buitenkant erop te zetten. Grill ze in een paar minuten af, terwijl je ze blijft omdraaien zodat beide kanten goed garen.1 Pak Chow meng Noodles
- Haal de kip van de BBQ. Snij als eerste de laatste stuks lente-ui in kleine ringetjes. Pak een schaal en leg hier de noodles in, gevolgd door de kip en garneer deze met de in ringen gesneden lente-ui. Schep de gekneusde komkommer op het bord erbij en serveer de komkommer dressing apart erbij. Eet smakelijk!1 Stuks Lente-Ui
Video
Nutrition
Serveersuggesties
Koreaanse Kip Bulgogi is al een heerlijk gerecht op zichzelf, maar het wordt nog lekkerder met een paar bijgerechten. Naast de gekneusde komkommers vind je hieronder enkele traditionele en populaire Koreaanse bijgerechten die perfect bij Kip Bulgogi passen:
Kimchi (Gefermenteerde Kool)
- Pittige, gefermenteerde kool met chilipepers, knoflook, gember, en vissaus.
- Waarom het past: De pittige en zure smaken van kimchi contrasteren mooi met de zoetheid van de Bulgogi.
Namul (Geroerbakte Groenten)
- Een assortiment van groenten zoals spinazie, taugé, wortels, of zeewier, licht geroerbakt en gekruid met sesamolie, knoflook, zout, en soms sojasaus.
- Waarom het past: Namul voegt een lichte, gezonde textuur toe aan de maaltijd en vult de rijke smaken van de Koreaanse Kip Bulgogi mooi aan.
Kongnamul Muchim (Gemarineerde Taugé)
- Taugé gekruid met sesamolie, knoflook, zout, en soms wat chili.
- Waarom het past: Dit bijgerecht voegt een knapperige textuur en lichte smaak toe, waardoor het een mooie aanvulling is op de rijke Koreaanse Kip Bulgogi
Sigeumchi Namul (Gemarineerde Spinazie)
- Gekookte spinazie gemarineerd met sesamolie, knoflook, en sojasaus.
- Waarom het past: Een eenvoudig en licht bijgerecht dat de maaltijd in balans brengt.
Bij een traditionele Koreaanse maaltijd worden meerdere bijgerechten, bekend als banchan, samen geserveerd. Je kunt dus een combinatie van deze bijgerechten kiezen voor een authentieke eetervaring met Koreaanse Kip Bulgogi!
Conclusie
Op mijn YouTube kanaal heb ik al diverse Koreaanse gerechten gemaakt en ook combinaties met de welbekende Amerikaanse recepten, zoals de Koreaanse Pulled Pork. Allemaal stuk voor stuk heerlijk en daar kan dit gerecht heel makkelijk bij aanschuiven, maar toch weer een hele andere beleving als die andere. Deze Koreaanse Kip Bulgogi is een prachtige combinatie van smaken. Kortom, een aanrader om te maken en ik kan ook niets anders zeggen, dan;
Maak deze thuis ook en.. Tot de volgende!
Genoten van deze Koreaanse Kip Bulgogi?
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!
Maple Siracha Kip met Noodles
Heerlijk comfortfood, maar dan met een pittige twist!
Bacon Weenies!
Zo makkelijk, maar zo lekker!
Snelle Spareribs
Een klassieker, maar dan sneller gemaakt!
Hamburger met Jalapeno Cheddar grillworst!
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!
Je BBQ Kennis vergroten?
Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?
Keuzestress over welke BBQ bij jou past?
– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
2 Reacties
NasQ BBQ
september 24, 2024 at 9:04 pmEen van mijn nieuwe favoriete Koreaanse gerechten! Ga jij hem ook maken?
Paul
september 29, 2024 at 1:07 pmDit ziet er echt geweldig uit! Dit ga ik aankomende week zeker maken, bedankt weer voor de inspiratie