Als er één pizza is die zowel jong als oud weet te bekoren, dan is het wel de pizza salami. Met zijn rijke tomatensaus, gesmolten mozzarella en heerlijke salami is deze pizza een ware smaakexplosie. Of je nu gaat voor de klassieke variant of een pittige twist met ‘nduja of pepperoni, de pizza salami is altijd een goede keuze. In dit artikel duiken we in de oorsprong, de smaken én hoe je deze pizza zelf maakt.
Wat is een Pizza Salami?
De pizza salami is een Italiaanse klassieker met een stevige bite. De basis bestaat, net als bij veel traditionele pizza’s, uit een luchtige pizzabodem met tomatensaus en mozzarella. Daarbovenop komt de hoofdrolspeler: salami. Deze wordt tijdens het bakken heerlijk knapperig aan de randen en geeft de pizza een volle, kruidige smaak.
Hoewel de pizza salami in veel landen een standaardoptie op de menukaart is, zijn er talloze variaties. Van mild en romig tot extra pittig met pikante salami of ‘nduja, deze pizza past zich moeiteloos aan je smaak aan.
De oorsprong van Pizza Salami
Hoewel de Pizza Salami internationaal populair is, kent deze pizza zijn wortels in de Napolitaanse en Romeinse pizzacultuur. In Italië wordt vaak gebruikgemaakt van Napolitaanse salami, een gefermenteerde worst met een uitgesproken smaak, soms licht pikant. Deze wordt in dunne plakjes over de pizza verdeeld, zodat de smaken goed kunnen intrekken tijdens het bakken.
Buiten Italië is de Pizza Salami vaak geïnspireerd op de Amerikaanse variant met pepperoni – dunne, pittige plakjes die de pizza extra kruidigheid geven. Beide versies hebben hun charme, maar de originele Italiaanse stijl blijft onovertroffen in balans en eenvoud.
Smaakprofiel: rijk, kruidig en licht pittig
De smaak van een goede pizza salami staat of valt met de kwaliteit van de salami. Een traditionele Italiaanse salami voegt een hartige, licht vette en kruidige smaak toe aan de pizza. In combinatie met een romige mozzarella en een frisse tomatensaus ontstaat een prachtig gebalanceerd geheel.
Wil je wat meer pit? Kies dan voor ‘nduja (een smeerbare, pittige worst uit Calabrië) of spicy salami piccante. Zo geef je de pizza een echte kick zonder dat de andere smaken verdwijnen.
Wat heb je nodig?
Een goede Pizzaoven die heet kan worden en makkelijk te reguleren is, is wel een must. Uiteraard kan het ook op een BBQ, maar de pizzaoven is wel zo veel makkelijker.
Pizza Salami: De publiekslieveling van de Italiaanse Keuken
Equipment
Ingrediënten
- 1 pak Semola
- 2 bollen Pizzadeeg
- 1 blik Gepelde tomaten
- 1 eetlepel NasQ Mediterrane rub
- 1 zakje Fior de Latte
- 1 worst Salami
- 1 stuk Rode ui gesneden
- 1 eetlepel Oregano gedroogd
Instructies
- Steek de pizzaoven aan en laat deze op temperatuur komen. Zorg dat je steen richting de 400 graden Celsius gaat. Hierdoor krijg je die perfecte bodem. Pak ondertussen de gepelde tomaten erbij, zet hier een staafmixer in om alles te pureren en voeg daarna de Mediterrane rub toe en roer alles goed door.1 blik Gepelde tomaten, 1 eetlepel NasQ Mediterrane rub
- Snij de salami in dunne plakjes en zorg dat de rest van je spullen klaar staan om je pizza op te bouwen. Maak een klein hoopje met de demola. Haal vervolgens de pizzabol uit de bak en leg deze op de semola. Draai de bol om, zodat de semola aan beide kanten van de pizza bol zit.1 pak Semola, 2 bollen Pizzadeeg, 1 worst Salami, 1 stuk Rode ui
- Strooi daarna wat semola op je werkblad en leg daar je bol op. Vanuit het midden duw je met je vingers het deeg naar buiten, waardoor je een dunne bodem krijgt met dikke randen.1 pak Semola, 2 bollen Pizzadeeg
- Pak met een sauslepel wat tomatensaus uit het blik en verdeel deze over de pizzabodem. Voeg vervolgens de Fior de latte aan het geheel toe. Gevolgd door de salami, oregano en rode uien.1 blik Gepelde tomaten, 1 eetlepel NasQ Mediterrane rub, 1 zakje Fior de Latte, 1 worst Salami, 1 eetlepel Oregano, 1 stuk Rode ui
- Als de steen van de pizzaoven heet genoeg is, verplaats je middels je pizzaschep de pizza van je werkblad naar de pizzaoven. Pak daarna de ronddraaischep erbij en blijf de pizza ronddraaien. Bak de pizza in 60-90 seconden gaar.
- Haal de pizza uit de oven, snij hem aan en geniet!
Video
Nutrition
Conclusie: Pizza Salami is allesbehalve standaard
De Pizza Salami is een publieksfavoriet met een rijke, kruidige smaak die nooit verveelt. Hij is eenvoudig te bereiden, leent zich uitstekend voor variatie en past perfect in zowel een doordeweekse maaltijd als een Italiaanse pizzanacht met vrienden.
Of je nu gaat voor klassiek, pittig of creatief, de pizza salami is altijd een schot in de roos.
Genoten van deze Pizza Salami?
Dan zul je van onderstaande recepten zeker smullen!
Pulled Pork Pizza
Heerlijk comfort food, maar dan met een heerlijke twist!
Meatlovers Pizza
Zo makkelijk, maar zo lekker!
Pinsa Romana
Een Pizza, maar dan nog veel lekkerder!
Pizza Sandwich
Ook heerlijk, maar dan net weer anders dan je gewend bent!
Je Pizza Kennis vergroten?
Hoe maak je het beste pizzadeeg?
Daarvoor heb ik mijn eigen recept!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.
1 Comment
NasQ BBQ
juli 3, 2025 at 11:17 pmWat is jouw favoriete pizza?