Varkensvlees

Gehaktkrans met spek & cranberrysaus

december 22, 2024
Gehaktkrans met spek & cranberrysaus

Toen ik deze gehaktkrans met spek & cranberrysaus voor het eerst zag staan in de allerhande was ik gelijk enthousiast! Dit is toch het ultieme kerst BBQ gerecht! Snel ermee aan de slag.

Gehaktkrans met spek

Dat klinkt toch gewoon al lekker? Hopelijk ligt het niet alleen aan mij, maar wordt echt enthousiast van dit soort recepten. Je ziet het niet vaak op de BBQ voorbij komen, maar waarom eigenlijk niet? We maken vaak zat een gewone meatloaf hier thuis, dan moet een luxere variant in een tulband vorm toch ook kunnen?

De welbekende meatloaf

Deze gehaktkrans met spek is natuurlijk een afgeleide van de welbekende meatloaf. Hiervan staan al meerder varianten op mijn blog. Onlangs nog die geweldige Jalapeno Cheddar meatloaf met chorizo gemaakt, maar ook de hetere variant van de meatloaf, de heatloaf is echt een aanrader om een keertje uit te proberen.

Meatloaf is een Amerikaanse klassieker, vaak serveert met barbecuesaus maar de oorsprong van dit gerecht ligt echter bij de Romeinen! In de 5de eeuw wordt er, in een kookboek uit die tijden, al gesproken over een variatie gemaakt van gehakt. Het is van origine een Duits, Belgisch, Scandinavisch gerecht, waarbij deze gerelateerd is aan onze eigen Nationale trots; de gehaktbal.

Toch kennen we de meatloaf vooral als een Amerikaans gerecht. Dit komt omdat in de Koloniale tijden dit gerecht mee is gekomen vanuit Europa richting Amerika. In totaal zijn er 29 verschillende soorten meatloaf varianten. Wist je zelfs dat onze slavink ook wordt gezien als een mini meatloaf met spek?

Gehaktkrans met spek
Gehaktkrans met spek

Cranberrysaus

Op een of andere manier, moet ik toch altijd aan Ikea gehaktballetjes denken als ik cranberrysaus lees. De marketing machine van de Zweedse meubelgigant doet dus goed zijn werk, maar met een scheutje rode wijn erbij wordt het echt veel lekkerder. Misschien moeten ze dit advies maar eens opvolgen, wordt het shoppen daar ook leuker 😉

Cranberrysaus
Gehaktkrans met spek & cranberrysaus

Experimenteren staat vrij

Zoals zo vaak, is het bij deze gehaktkrans met spek ook het geval. Experimenteren staat vrij! Heb je een leuk idee om een eigen twist toe te voegen aan dit recept zou ik dat zeker doen. Dat is ook het leuke aan BBQ’en naar mening.

Kortom, een andere saus, of wat anders toevoegen aan het gehaktmengsel? Doe je ding en laat hieronder weten of het geslaagd was!

Serveersuggesties en bijgerechten

Persoonlijk denk ik aan lekkere makkelijke recepten om hierbij te serveren. Denk aan bacon potato wedges om erbij te serveren of BBQ Smashed potatoes.

Een wat frissere Gerookte aardappelsalade zou ook zeker niet misstaan bij deze gehaktkrans met spek. Voeg er nog wat haricots verts met spek bij of deze heerlijke romige spruitjes en je hebt een ware feestmaaltijd klaar staan!

Gehaktkrans met spek & cranberrysaus
Gehaktkrans met spek & cranberrysaus

Wat heb je nodig voor de gehaktkrans met spek?

Ik gebruikte mijn Traeger” class=”eafl-link”>Traeger Ironwood, maar iedere BBQ met deksel die je indirect kan inrichten kun je hiervoor gebruiken.

Is de indirecte methode nog een vraagteken voor jou, dan kun je in dit artikel alles erover lezen. Verder is een tulbandvorm en een bakplaat wel handig/vereiste voor dit recept.

Gehaktkrans met spek & cranberrysaus
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Gehaktkrans met spek & cranberrysaus

Toen ik deze gehaktkrans met spek & cranberrysaus voor het eerst zag staan in de allerhande was ik gelijk enthousiast! Dit is toch het ultieme kerst BBQ gerecht! Snel ermee aan de slag.
Gang Feestmaaltijd, Hoofdgerecht
Keuken Ambachtelijk, Amerikaans, Barbecue, BBQ, Traditioneel
Trefwoord Barbecue, BBQ, Gehaktkrans, Gehaktkrans met spek, NasQ, NasQ BBQ,, NasQBBQ, spek
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 10 personen
calorieën 571kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 20 euro

Equipment

Ingrediënten

  • 700 gram Half-om-half gehakt
  • 300 gram Chipolataworstjes
  • 300 gram Ontbijspek
  • 2 a 3 eetlepels Grove mosterd
  • 100 gram Gekruid paneermeel
  • 1 stuks Ei
  • 400 gram Sjalotten
  • 150 ml Rode wijn soepel
  • 4 teentjes Knoflook
  • 8-10 gram Verse tijm
  • 1 stuks Kippenbouillon blokje
  • 250 gram Cranberry’s Diepvries
  • 50 gram Suiker

Instructies

  • Steek de BBQ aan en snipper ondertussen de sjalotjes en rits de tijmblaadjes van de stokjes.
  • Zet de skillet op het rooster en doe er een flinke scheut olijfolie in. Als de pan goed heet is, gaan de sjalotjes en de tijm in de pan en bak deze al roerend tot ze glazig zijn (ongeveer zo’n 10 a 12 minuten.
  • Daarna pers je de knoflooktenen uit in de pan en bak je deze nog 2 a 3 minuten mee. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat het geheel wat afkoelen. Bouw vervolgens je BBQ, indien nodig, om tot een indirecte opstelling met een richt temperatuur van 190 graden.
  • Als alles is afgekoeld, pak je het gehakt erbij, vermeng je deze met de chipolataworstjes. Voeg verder nog de paneermeel, mosterd, ei en de helft van het zojuist gebakken mengsel.
  • Vermeng dit allemaal goed door elkaar, zodat alle ingrediënten goed overal verdeeld zitten.
  • Pak vervolgens de tulband erbij en bekleed deze met strips ontbijtspek. Begin hierbij aan de binnenkant en daarna de buitenkant (zie video)
  • Leg daarna het gehakt erin en druk dit stevig aan. Vouw daarna de ontbijtspek naar binnen, zodat het gehaktmengsel geheel wordt afgedekt. Zet het vervolgens in de BBQ voor zo’n 30 a 40 minuten.
  • Tegen het einde zet je de skillet erbij op het vuur en warm je de sjalot met tijm en knoflook mengsel weer op. Voeg vervolgens de wijn, cranberry’s, suiker toe en verkruimel of rasp het bouillonblokje er nog boven. Roer alles goed door en laat het geheel pruttelen tot een sausje.
  • Ondertussen is het tijd om de gehaktkrans uit de tulband te halen. Pak een bakplaat met butcher paper en met een snelle beweging zet je de tulbandvorm erop en de gehaktrans komt eruit gegleden.
  • Zet de gehaktkrans terug op de BBQ en laat deze nog 15 a 20 minuten, rook, smaak en kleur pakken. Hierna zullen zowel de cranberrysaus als de gehaktkrans om en nabij tegelijk klaar zijn.
    Gehaktkrans met spek & cranberrysaus
  • Serveer de gehaktkrans met de saus erover heen of ernaast.
    Eet smakelijk!
    Gehaktkrans met spek & cranberrysaus

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 571kcal

Conclusie

Heel eerlijk, ik heb nog maar weinig hierover te zeggen. Probeer het en geniet ervan. Naast dat het erg lekker is, ziet het er leuk, feestelijk en gezellig uit. Als je snapt wat ik bedoel. Is het een overkill aan vlees, Ja natuurlijk! Wordt je dokter hier vrolijk van, Nope! Maar af en toe mag je toch gewoon even genieten en dat doe je met deze gehaktkrans met spek en cranberrysaus gegarandeerd!

Gehaktkrans met spek & cranberrysaus

Genoten van deze Gehaktkrans met spek en cranberrysaus?

Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!

Gevulde Jalapeno’s van de BBQ!
Heerlijk comfort food, maar dan met een pittige twist!

Carpaccio Rollade van Bavette
Zo makkelijk, maar zo lekker!

Ribeye met bacon en eieren
Een Ribeye, maar dan nog veel lekkerder!

Honing Mosterd Varkensfilet
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.

  • Reageer
    NasQ BBQ
    december 20, 2024 at 8:56 pm

    5 sterren
    Heb jij hem gemaakt? Ik hoor het graag wat je ervan vond 🙂

5 from 1 vote

Reageer

Rating recept