Bijgerechten Rundvlees Snacks Varkensvlees

MOINK balls op de BBQ: zo maak je deze heerlijke snack thuis

mei 26, 2024
MOINK Balls van de BBQ

MOINK Balls! Wat mij betreft een van de recepten die je ooit een keer gemaakt moet hebben! Een heerlijke snack die je makkelijk van de BBQ kan maken. Deze heerlijke balletjes van rundgehakt, omwikkeld met spek en langzaam gegaard op de BBQ, zijn zowel hartig als zoet en zijn perfect als voorgerecht, snack of hoofdgerecht.

MOINK Balls?

De MOINK ball werd voor het eerst geïntroduceerd en groot gemaakt door BBQ-enthousiastelingen in de Verenigde Staten, specifiek door Larry op het forum “the BBQ Brethern”. De naam “MOINK” is een creatieve samenvoeging van de geluiden die koeien (“Moo”) en varkens (“Oink”) maken, aangezien de snack bestaat uit Italiaanse rundvleesgehaktballetjes omwikkeld met spek. Deze eenvoudige maar heerlijke combinatie heeft snel aan populariteit gewonnen binnen de BBQ-wereld

The Noskos Rule

Het MOINK balls geintje werd steeds groter en groter totdat er zelfs een internationale MOINK Balls dag werd gehouden. Op deze dag kon je zelf een certificaat verdienen als je die dag MOINK balls maakte. Dennis, ook wel bekend als NOSKOS, wilde dit ook graag maar die kant en klare Italiaanse diepvries gehaktballetjes waren in Nederland nergens te vinden. Na overleg met Larry heeft hij de toestemming gekregen om zelf een recept te maken om Italiaanse rundergehaktballetjes te maken als de diepvries varianten niet voor handen waren. Dit ging vanaf dat moment door het leven als de NOSKOS rule.

MOINK balls van de BBQ
MOINK balls van de BBQ

MOINK Balls maken!

Wat heb je nodig? Een BBQ waarmee je een indirecte opstelling kan maken is wel een must. Ik gebruikte mijn Napoleon Phantom Rogue, maar dit kan natuurlijk ook op andere BBQ’s.

MOINK Balls van de BBQ
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

MOINK Balls van de BBQ

MOINK Balls! Wat mij betreft een van de recepten die je ooit een keer gemaakt moet hebben! Een heerlijke snack die je makkelijk van de BBQ kan maken. Deze heerlijke balletjes van rundgehakt, omwikkeld met spek en langzaam gegaard op de BBQ, zijn zowel hartig als zoet en zijn perfect als voorgerecht, snack of hoofdgerecht.
Gang Borrelhapje, Feestmaaltijd, lunch, snack
Keuken Ambachtelijk, Amerikaans, Barbecue, BBQ
Trefwoord Barbecue, BBQ, MOINK, MOINK Balls, NasQ, NasQ BBQ,
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Porties 4 personen
calorieën 351kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 15 euro

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram Rundergehakt
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 1 losgeklopt Ei
  • 60 gram Gekruid Paneermeel
  • 118 ml Melk
  • 2 eetlepels Knoflook
  • 2 theelepels Gedroogde Peterselie
  • 1 theelepel Oregano
  • 1 theelepel Zwarte peper poeder
  • 1 theelepel Fijn zeezout
  • 15 gram NasQ Pork rub
  • 250 gram Ontbijtspek

De speciale MOINK Ball Saus

  • 240 gram Frambozenjam zonder zaadjes
  • 60 ml Balsamicoazijn
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1-2 stuks Chipotles in abodosaus

Of als je voor gemak wilt gaan

Instructies

  • Je begint met het rundergehakt te vermengen met de Parmezaanse kaas, Ei, gekruid paneermeel, melk, knoflook, peterselie, oregano, zwarte peper en zout.
    750 gram Rundergehakt, 40 gram Parmezaanse kaas, 1 losgeklopt Ei, 60 gram Gekruid Paneermeel, 118 ml Melk, 2 eetlepels Knoflook, 2 theelepels Gedroogde Peterselie, 1 theelepel Oregano, 1 theelepel Zwarte peper poeder, 1 theelepel Fijn zeezout
  • Meng dit homogeen door elkaar heen tot een egaal gehaktmengsel
  • Draai vervolgens pingpong formaat balletjes ervan. Je haalt er ongeveer 30 stuks uit. Strooi vervolgens een klein laagje Pork rub eroverheen
    15 gram NasQ Pork rub
  • Wikkel vervolgens de balletjes in het spek en zet ze vast met een cocktailprikker. Als ze allemaal klaar zijn besprenkel je ze nog met een kleine laag park rub.
    250 gram Ontbijtspek, 15 gram NasQ Pork rub
  • Tijd om de BBQ aan te steken! Maak een indirecte opstelling en stel de BBQ in op 120 graden indirect.
  • Leg de MOINK balls erop en laat ze 45 minuten garen. Smeer daarna de balletjes in met de BBQ saus en laat ze nog 15 minuten nagaren. Haal ze vervolgens van de BBQ en serveer op een borrelplank en geniete maar!
    Eet smakelijk!
    240 gram Frambozenjam, 60 ml Balsamicoazijn, 3 teentjes knoflook, 1-2 stuks Chipotles in abodosaus, 1 fles NOSKOS The Original BBQ Saus

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 351kcal

Conclusie

Dit blijft een geweldig gerecht, ook de geschiedenis erachter vind ik ook leuk. Wist je dat zelfs de Koning tijdens Koningsdag de MOINK ball heeft geproefd? Laten we nou eerlijk zijn, als Willem Alexander ze zelfs heeft geproefd, dan kun jij toch niet achterblijven? Dus aansteken die BBQ en maak deze thuis ook. Tot de volgende!

Genoten van de MOINK Balls van de BBQ?

Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


3-2-1 Methode Spareribs
Het ultieme wedstrijdrecept! Waardoor je direct fan bent!

Gevuld stokbrood van de BBQ
Zo makkelijk, maar zo lekker!

Mediterrane Spareribs
Een klassieker, maar dan lekkerder gemaakt!

Turks Brood Pizza
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer

    Rating recept