Techniek Varkensvlees

Spareribs op de 3-2-1 Methode

mei 8, 2021
Spareribs op de 3-2-1 Methode! Wellicht dat je dit al vaker vaker hebt gehoord, maar wat is het nou? Ik deel met jullie mijn wedstrijdrecept!

Spareribs op de 3-2-1 Methode! Wellicht dat je dit al vaker vaker hebt gehoord, maar wat houdt het nu precies in? Ik deel met jullie mijn wedstrijdrecept voor de bbq wedstrijden!

Wat is de 3-2-1 Methode?

Als je fanatiek barbecueër bent, heb je vast wel een keer van Spareribs op de 3-2-1 Methode gehoord. Alleen als je uitgaat van Amerikaanse recepten, kun je misschien wel bedrogen uit komen.

Dit is natuurlijk vervelend als je net een heel recept precies hebt gevolgd en dat het eindresultaat het dan niet is wat je in gedachten had.
Dit komt namelijk door het volgende, er zijn nog al wat verschillen tussen een Amerikaans recept en een Nederlands recept. Hoe dat precies zit, leg ik hieronder uit.

Spareribs of Baby back ribs

Het soort sparerib is vanaf het begin al een wezenlijk belang bij de bereiding. Wat betreft spareribs zijn er verschillende soorten die uit verschillende delen van het varken worden gesneden.
Voor deze uitleg focus ik me even vooral op de twee bovenstaande varianten.

Als je de gemiddelde Nederlander vraagt wat een sparerib is, zullen ze een baby back rib aanwijzen. Terwijl een Amerikaan daarom zou lachen en op zijn beurt een buikrib aanwijzen als sparerib en die “spareribs” die wij Nederlanders het liefste eten zijn maar baby back ribs.

Als ik bij de slager een sparerib gaan halen, krijg ik van hem een baby back rib mee en die zijn kleiner, smaller en zit een kromming in het bot.
De buikribben zoals een Amerikaan ze kent, zijn vaker groter, breder en dik bevleesd, ideaal voor hele lange bereidingswijze.

Wat is dan die 3-2-1 Methode?

Over het algemeen lees je online dat de 3-2-1 voor uren staat tijdens de bereiding van spareribs. Dit zou uiteraard voor buikribben die dikbevleesd zijn zeker waar zijn, maar in Nederland eindig je uiteindelijk met snotgare ribben als je deze tijden exact aanhoudt!

Hierdoor is het beter als je het in tijdsegmenten aanhoudt, 3 delen, 2 delen en 1 deel.
Op deze manier haal ik persoonlijk de beste resultaten tijdens de wedstrijden met mijn team de Sea Side Smokers.

Ontvliezen

Het ontvliezen van spareribs blijft af en toe lastig en daar zijn deze 3-2-1 Spareribs geen uitzondering in. De handigheid zit hem erin om met een bot voorwerp, zoals de achterkant van een theelepel, een begin te maken bij een bot. Wanneer je daar een opening hebt, kun je met je vinger eronder komen en vaak het vlies in een stuk eraf halen. Mocht het vlies te glibberig zijn. Gebruik dan een stuk keukenpapier, hierdoor heb je meer grip. Op mijn YouTube kanaal heb ik een korte video staan waarin ik de techniek uitleg.

Wat heb ik allemaal nodig?

Low and slow is de bereiding die we gaan toepassen op dit recept, dus een barbecue waarbij je indirect kunt barbecueën is een must! Dit kan gelukkig op heel veel verschillende barbecues.
Van een Weber 57, Weber Smokey Mountain tot aan een Keramische Monolith. Overal kun je indirect barbecueën. Ik heb deze keer de Smokey Bandit Lumberjack gebruikt, juist vanwege de ruimte en het gemak dat deze Pellet BBQ biedt.

Spareribs op de 3-2-1 Methode! Wellicht dat je dit al vaker vaker hebt gehoord, maar wat is het nou? Ik deel met jullie mijn wedstrijdrecept!
Afdrukken Pin
5 van 2 stemmen

Spareribs op de 3-2-1 methode – Mijn wedstrijd recept! – NasQ BBQ

De lekkerste malse ribs maken die toch nog een lekkere bite hebben? Dat lukt met dit wedstrijd recept van NasQ BBQ!
Gang Hoofdgerecht, snack
Keuken Amerikaans, Barbecue, BBQ
Trefwoord 3-2-1 spareribs, 321 methode, 321 spareribs, baby back ribs, Barbecue, BBQ, ribs, Spareribs
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Porties 2 personen
calorieën 341kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 15 Euro

Ingrediënten

 • 1100 gram Baby back ribs dikbevleesd
 • 15 gram Pork rub
 • 7,5 gram Steak rub
 • 1 eetlepel Milde mosterd

Voor het inpakken

 • 1 eetlepel Honing
 • 1 eetlepel BBQ saus
 • 1/2 eetlepel Shiracha saus
 • 1/2 eetlepel Ruwe rietsuiker

Instructies

 • Haal de sparerib uit de verpakking en kijk over er grote stukken vet op zitten. Snij deze eraf om een egaal dikke rib te krijgen. Ook de kleine "flubbertjes" op de uiteindes kunnen weggesneden worden (zie video voor meer uitleg)
 • Haal vervolgens het vlies aan de achterkant van de spareribs weg. Dit kan het beste door een de achterkant van een lepeltje tussen het vel en het bot te steken.Vervolgens trek je het vel er met de hand vanaf.
 • Smeer de spareribs dunnetjes in met mosterd, dit dunne laagje zorgt ervoor dat je rub beter plakt. De smaak van mosterd proef je later niet terug. Je kunt ook eventueel olijfolie of zelfs mayonaise gebruiken!
 • Bestrooi de spareribs aan beide kanten ruim in met een zoetere pork rub.
 • Besprenkel daarna de ribs nogmaals met een lichte laag van de steak rub.
 • Laat dit intrekken en steek ondertussen de barbecue aan op een temperatuur van 120 graden Celsius.
 • Leg de spareribs op de barbecue en laat deze 1,5 uur liggen op de barbecue totdat de rub goed aangeplakt zit aan de ribs en ze een mooie mahonie-achtige kleur hebben
 • Na ongeveer 1,5 uur haal je de spareribs eraf. Vervolgens verpak je ze in de aluminiumfolie en voeg je de honing, rietsuiker, siracha saus en bbq saus toe aan beide kanten van de rib.
 • Verpak de sparerib met aluminiumfolie en zorg dat deze goed dicht zit. Let op met eventuele uitstekende botjes. Leg het vlees terug op de barbecue voor ongeveer 1 uur.
 • Na stap twee van deze methode haal je de spareribs uit de verpakking en smeer je ze in met de saus die in de aluminium folie achter blijft. Leg ze vervolgens terug op de bbq voor een laatste 30 min.
 • Na 15 minuten nog een keer insmeren met de saus en laat je ze liggen tot de 30 minuten van de laatste fase voorbij zijn!
  Eet smakelijk!

Video

Nutrition

Calories: 341kcal

Wil je meer rundvlees recepten en/of video’s zien van NasQ?
Gebruik je mijn recept?
Vergeet dan niet om mij te vermelden, dat wordt uiteraard zeer gewaardeerd!
Tag me dan of gebruik #NasQBBQ in je bericht.

Meer van dit soort video’s zien? De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel. Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.

Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

 • Reageer
  Bianca
  augustus 13, 2021 at 10:36 pm

  5 sterren
  Gelukkig kreeg ik vanmiddag de rubs nog mooi op tijd in huis voor de bbq van vanavond.
  Voor het eerst spareribs gemaakt volgens het recept en het was een groot succes. Drie van de vier(waaronder ik zelf ook) waren niet enorme sparerib eters….. Nou, da’s vanaf nu verleden tijd. De rubs en the Bastard hebben hun werk goed gedaan!

  • Reageer
   NasQ BBQ
   augustus 14, 2021 at 6:23 pm

   5 sterren
   Fijn dat ze nog op tijd waren, kon ze woensdag niet versturen ivm werk, dus op zijn vroegst werd het donderdag!
   Leuk en fijn om te horen dat de rubs zijn bevallen! 🙂 😀

Reageer

Rating recept