Babi pangang spareribs is een gerechtje wat al heel lang op mijn To-Q lijstje staat, maar op een of andere manier er steeds maar niet van kwam. Gelukkig had ik afgelopen week wat meer tijd vrij, waardoor ik dacht; Huppa! Nu ga ik die babi pangang spareribs maken en ik kan je vertellen. Het stelde absoluut niet teleur!
Babi Pangang spareribs?
Laten we eerlijk zijn, het is niet een alledaags recept. Meestal kom je recepten tegen met Babi pangang buikspek of Babi Pangang Procureur. Ontzettend lekker en vooral de buikspek variant, want dat is oorspronkelijk de bedoeling om te maken bij babi pangang. Toch vind ik de typische spareribs smaak perfect aansluiten bij die heerlijke babi pangang saus en marinade die ik gebruik in dit recept. Dus echt wel een aanrader om eens een keer uit te proberen!
Babi pangang, net zoals bij de chinees..
Nee joh.. Beter zelfs! Hier thuis hebben we een jaar geleden gezamenlijk besloten om niet meer bij de Chinees te bestellen. Het was iedere keer een teleurstelling. Het begint met dat iemand zegt; Zullen we anders Chinees bestellen? Jah! Lekker, doen we. Maar vervolgens na de maaltijd, kijken we elkaar aan en denken we, was dit het alweer? De snelle suikers zijn snel verzadigd en ondanks dat je veel hebt gegeten heb je een paar uur later weer honger.
Misschien overdrijf ik een beetje 😉 Maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel. Tijd om dat anders aan te pakken en het uiteraard te combineren met mijn grootste hobby, de BBQ!
Ontvliezen van de spareribs
Altijd weer een mooi werkje, het ontvliezen van spareribs. Gelukkig heb ik voor jullie hier een hele duidelijke video over gemaakt hoe je dit het beste kan aanpakken. Waardoor je het thuis gemakkelijker voor elkaar zult krijgen.
Wat heb je nodig voor de Babi Pangang spareribs?
Ik heb de babi pangang spareribs gemaakt op de Monolith Avant-Garde, maar elke andere BBQ waarbij je een indirecte zone kunt maken is geschikt hiervoor.
Denk hierbij ook aan een Traeger Pellet BBQ of een Napoleon gas bbq. Op beide heel makkelijk mogelijk.
Is directe of indirecte zone nog niet helemaal duidelijk voor je, dan heb ik voor jou een blogpost klaar staan hierover om even door te spitten, waardoor alles helder en duidelijk is.
Babi Pangang Spareribs
Equipment
- 1 Kwast
- 1 Ziplock zak
- 1 Rookhout Alder
- 1 Aluminiumfolie
Ingredients
- 2 Stuks Spareribs
Marinade
- 2 Eetlepels Oestersaus
- 2 Eetlepels Sojasaus
- 1 Eetlepel Rietsuiker
- 1/2 Theelepel Sambal
Kruiden
- 2 Eetlepels 5spice poeder
- 2 Theelepels Zout
- 1/2 Eetlepel Rietsuiker
Saus
- 1 Halve Ui Gesnipperd
- 2 Tenen Knoflook
- 1 Duim Verse gember
- 200 Gram Gezeefde tomaten
- 4 Eetlepels Rietsuiker
- 2 Eetlepels Ketchup
- 200 Ml Water
- 1 Eetlepel Sojasaus
- 1 Eetlepel Maizena
- 1 Blikje Tomatenpuree
Instructions
Marineren
- Je begint met het maken van de marinade. Pak de Oestersaus, Sojasaus, Rietsuiker en sambal en vermeng deze in een ziplock zak.2 Eetlepels Oestersaus, 2 Eetlepels Sojasaus, 1 Eetlepel Rietsuiker, 1/2 Theelepel Sambal
- Vervolgens haal je de spareribs uit de verpakking. Snij loshangende delen en grote stukken vet, die niet makkelijk smelten weg. Stop vervolgens de spareribs in de ziplock zak en vermeng alles goed.Daarna mogen de spareribs de koelkast / koelbox in om 24 uur te laten marineren.
Kruiden & op de BBQ!
- De volgende dag begin je met het aanmaken van de BBQ. Zorg voor een complete indirecte set-up. Stel de BBQ in op 110/120 graden Celsius
- Begin vervolgens met het maken van de kruiden mix. Vermeng de 5spice poeder, zout & rietsuiker en stop deze in de cambro kruidenshaker. Bestrooi vervolgens de spareribs aan beide zijden.2 Eetlepels 5spice poeder, 2 Theelepels Zout, 1/2 Eetlepel Rietsuiker
- Leg vervolgens de spareribs op de BBQ en voeg wat rookhout toe.
Babi Pangang Saus maken
- Terwijl de BBQ zijn ding doet, is het tijd om de saus te maken. Zet een pannetje op het vuur en snipper de uitjes en fruit deze aan.1 Halve Ui
- Vervolgens, rasp de knoflook en gember erboven en voeg de gezeefde tomaten, rietsuiker, ketchup, water, sojasaus en tomatenpuree toe.2 Tenen Knoflook, 1 Duim Verse gember, 200 Gram Gezeefde tomaten, 4 Eetlepels Rietsuiker, 2 Eetlepels Ketchup, 200 Ml Water, 1 Eetlepel Sojasaus, 1 Blikje Tomatenpuree
- Roer alles goed door en laat het geheel indikken. Mocht je niet de gewenste dikte krijgen, kun je eventueel maizena toevoegen om de saus dikker te maken.1 Eetlepel Maizena
- Na zo’n 3 uurtjes op 110/120 graden is het tijd om in te pakken. Leg de aluminiumfolie klaar en maak alvast een bedjes van saus om daar vervolgens de spareribs op te leggen. Daarna nog een laagje saus over de bovenkant en de folie kan weer dichtgevouwen worden om weer terug de BBQ op te gaan voor zo’n 1,5 uur.
- Na 1,5 uur leg ik de spareribs open middels de folieboot methode (zie video) Hier laat je de spareribs in zijn eigen vocht nog 45 minuten garen.
- Dan is het tijd om de spareribs van de BBQ te halen, Snij de spareribs aan en overlaad ze met een royale dosis babi pangang saus. Serveer lekker met atjar en Nasi, Bami of Mihoen en..Eet smakelijk!
Video
Nutrition
Bijgerechten
Als eerste zou ik natuurlijk gewoon bami of nasi adviseren om hierbij te eten. Misschien wel mihoen, ook altijd een lekkere toevoeging. Atjar ernaast en smullen maar. Wil je verder uitbreiden, kun je kijken naar uiteraard mini loempia’s of gebakken banaan, waarmee je de chinees ervaring compleet maakt!
Conclusie
Ja, ik kan alleen maar enthousiast en positief hierover zijn! Wat ontzettend lekker is dit en een complete aanrader om thuis een keer te maken. Zo’n babi pangang spareribs neemt wel wat tijd in beslag, maar is dan ook meer dan de moeite waard!
Dus voor nu, maak deze thuis ook.. en tot de volgende!
Genoten van deze Babi Pangang Spareribs?
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!
Gevulde Jalapeno’s van de BBQ!
Heerlijk comfort food, maar dan met een pittige twist!
Koreaanse Kip Bulgogi.
Zo makkelijk, maar zo lekker!
Cederhout gerookte hamburger
Een klassieker, maar dan met cederhouten plank gemaakt!
Peperoni vuurspiesen!
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!
Je BBQ Kennis vergroten?
Meer weten over houtskool?
Hier leg ik alles erover uit!
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bewaar dit artikel dan goed!
Meer weten over Rookhout?
Wat combineert goed met elkaar? Je leest het hier!
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Kijk dan snel hier, om alles te weten!
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Zwangerschap & BBQ? Wat mag wel en wat mag niet?
Je leest het allemaal hier!
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?
Keuzestress over welke BBQ bij jou past?
– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.
1 Reactie
NasQ BBQ
oktober 20, 2024 at 11:10 amEen aanrader om te maken! Ga jij hem proberen of heb je hem al gemaakt?