Ik kwam het gerecht voor Indisch gehaktbrood tegen op Pinterest en was stiekem direct verkocht! Deze kwam hoog op mijn To-Q list binnen en ik kan je vertellen, het viel niet tegen! De heerlijke Indonesische smaken in deze gehaktbrood afgetopt met een heerlijke pindasaus en wat kroepoek erbij maakt dit tot een geweldig gerecht!
Indisch gehaktbrood
Gehaktbrood ook wel beter bekend als meatloaf heb je al vaker voorbij zien komen hier op mijn website. Ik vind het altijd leuk om zoiets te maken. Zelfs als kerstmaaltijd zou je een gehaktbrood kunnen maken, maar dan in een tulband vorm.
Het Indisch gehaktbrood was geïnspireerd door een gerecht wat ik op Pinterest voorbij zag komen. Zoals ik het goed las, bestaat het recept van origine niet. Maar het is een meatloaf geïnspireerd door de Indische smaken. Desondanks had ik er geen spijt van, dat ik deze gemaakt had!
Update: Ik kom er nu net achter dat er wel een Indisch gehaktbrood oorspronkelijk is, namelijk de Frikadel Pan. Deze wordt gemaakt met onder andere aardappels.
Indonesische keuken
Ik hou van de Indische/Indonesische keuken. Voor mijn gevoel staat in die culturen, zoals bij zovele, koken en eten gelijk aan gezelligheid samen zijn en samen genieten. Dat zijn allemaal aspecten waar ik me helemaal in kan vinden. Dat is precies waarom ik graag BBQ!
Zelfgemaakte pindasaus
Een tijd geleden heb ik al een heerlijk recept gedeeld voor pindasaus. Deze wilde ik in eerste instantie in combinatie met de Indisch gehaktbrood maken, echter zou deze simpele variant er goed bijpassen. Een pindasaus die meer op kokosmelk gebaseerd is. Voor mij een verrassende twist aan het gerecht, maar wel enorm lekker!
Bijgerechten
Wat serveer je nu bij zo’n heerlijke Indisch gehaktbrood? Ga je voor een complete maaltijd, dan zou je er rijst en wat groente erbij kunnen serveren. Echter een dikke plak op een broodje met wat extra pindasaus is ook enorm genieten. Bij mij gaan deze de aankomende dagen in ieder geval mee naar het werk.
Indische gehaktbrood maken!
Laten we aan de slag gaan. Ik gebruikte mijn Monolith Kamado voor dit recept omdat ik zowel direct als indirect wil tijdens het maken van het Indisch gehaktbrood.
Indisch gehaktbrood met pindasaus
Equipment
Ingrediënten
Indisch Gehaktbrood
- 1 kg Gehakt half-om-half
- 2 Teentjes Knoflook geperst
- 1 stuks Rode peper in ringen gesneden
- 2 stuks Lente-uitjes
- 2 eetlepels Ketjap Manis
- 3 eetlepels Pindakaas
- 1 theelepel Komijnzaad
- 1 eetlepel Sambal Oelek
- 4 gekookte Eieren
- 1 handje Gekneuse pinda’s
- 1 bakje Kroepoek Java
Pindasaus
- 3 eetlepels Pindakaas
- 2 eetlepels Ketjap manis
- 200 ml Kokosmelk
- 3 eetlepels Afgietsel van gehaktbrood
Instructies
- Begin met het snijden van de snijden van de 2 lente-uitjes. Stop vervolgens het half om half gehakt in een grote schaal.2 stuks Lente-uitjes
- Voeg vervolgens aan het gehakt, de lente-uitjes, knoflook, komijnzaad, sambal oelek, pindakaas en ketjap manis toe en meng alles goed door!1 kg Gehakt, 2 Teentjes Knoflook, 2 eetlepels Ketjap Manis, 3 eetlepels Pindakaas, 1 theelepel Komijnzaad, 1 eetlepel Sambal Oelek
- Pak vervolgens het bakblik erbij en maak een bodem van het gehakt. Leg hier vervolgens de gekookte eieren in het midden op en voeg de rest van het gehaktmengsel toe om alles dicht te stoppen4 gekookte Eieren
- Steek de BBQ aan en maak een opstelling waarbij je zowel een directe als indirecte opstelling hebt. Stel de BBQ in op zo’n 150-160 graden dome temperatuur en zet het gehaktblik indirect weg op de BBQ.
- Stop in een kleine Dutch Oven de ingrediënten voor de pindasaus en zet deze op het directe gedeelte van de BBQ en laat deze opwarmen, waarbij je regelmatig tussendoor roert.3 eetlepels Pindakaas, 2 eetlepels Ketjap manis, 200 ml Kokosmelk
- Zet daarna de Pindasaus aan de kant en laat het gehaktbrood verder garen op de BBQ.
- Na zo’n 30/40 minuten is het gehaktbrood klaar om uit het bakblik te halen. Leg 5 minuten hiervoor een geweekte kersen rookplank op het directe gedeelte om de bovenkant aan te branden. Draai vervolgens deze plank om en haal de gehaktbrood uit het blik en leg deze op de plank.
- Gebruik het afgietsel uit het bakblik en voeg deze nog toe aan de pindasaus. Na zo’n 25 a 30 minuten is het Indisch gehaktbrood lekker gerookt, mooi gekleurd en klaar om eraf te halen.3 eetlepels Afgietsel van gehaktbrood
- Serveer het gehaktbrood op de rookplank. Giet de pindasaus eroverheen, top deze af met pinda’s, pepertjes en lente-uitjes. Serveer met kroepoek en eventueel rijst en..Eet smakelijk!1 stuks Rode peper, 1 handje Gekneuse pinda’s, 1 bakje Kroepoek, 2 stuks Lente-uitjes
Video
Nutrition
Conclusie
Lekker en machtig! Zo zou ik dit recept omschrijven. De combinatie van het gehakt, de verassing van het ei in het midden en de satésaus bovenop met de pepertjes en bosuitjes zijn een heerlijke toevoeging aan het geheel.
Veel gestelde vragen
Indisch gehaktbrood met pindasaus is een gerecht dat bestaat uit gekruid gehakt, vaak gevuld met hardgekookte eieren, en geserveerd met een romige pindasaus. Het combineert westerse kooktechnieken met Indonesische smaken, zoals ketjap manis, sambal en specerijen.
Een basisrecept omvat het mengen van gehakt met kruiden zoals knoflook, sambal, ketjap manis en gemalen komijn. Vaak worden hardgekookte eieren in het midden van het gehaktbrood geplaatst voor extra smaak en presentatie. Het gehaktbrood wordt vervolgens gebakken in de oven en geserveerd met een zelfgemaakte pindasaus op basis van pindakaas, ketjap en kokosmelk of room.
Hoewel gehaktbrood van oorsprong geen Indonesisch gerecht is, combineert dit recept westerse kooktechnieken met Indonesische smaken en kruiden, wat resulteert in een fusiongerecht dat geliefd is bij velen.
Overgebleven gehaktbrood kan in de koelkast worden bewaard en is de volgende dag koud lekker op een broodje. U kunt het ook invriezen voor later gebruik.
Het gehaktbrood smaakt heerlijk met bijgerechten zoals nasi, gele rijst, boontjes of atjar. Ook een frisse salade kan een goede aanvulling zijn.
Genoten van deze Indisch gehaktbrood met pindasaus?
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!
Low and slow Procureur steak
Heerlijk comfort food, maar dan met een heerlijke twist!
Carpaccio Rollade van Bavette
Zo makkelijk, maar zo lekker!
Ribeye met bacon en eieren
Een Ribeye, maar dan nog veel lekkerder!
Gehaktkrans met cranberrysaus
Ook heerlijk, maar dan net weer anders dan je gewend bent!
Je BBQ Kennis vergroten?
Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?
Keuzestress over welke BBQ bij jou past?
– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.
1 Reactie
NasQ BBQ
januari 19, 2025 at 9:12 amDit is echt mega lekker en leuk om te maken! Ga jij hem ook maken?