Rubs, sauzen & Marinades

Pindasaus; Snel, heerlijk en simpel te maken op de BBQ!

februari 6, 2024
Pindasaus Sate saus

Pindasaus, een heerlijke en veelzijdige saus die geliefd is over de hele wereld, heeft een rijke geschiedenis en een breed scala aan toepassingen in de keuken. De pindasaus, ook wel bekend als sate saus, staat centraal in deze blogpost. Daarnaast deel ik jullie mijn eigen recept, welke snel en makkelijk te maken is op de BBQ!

Geschiedenis van Pindasaus

Pindasaus vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Azië, waar pinda’s al eeuwenlang worden verbouwd. De saus is nauw verbonden met de Indonesische keuken, waar het bekend staat als “sate saus” en vaak wordt geserveerd met gegrild vlees of saté.

In de loop der jaren heeft pindasaus zijn weg gevonden naar andere culturen en keukens over de hele wereld. Van Thailand tot Suriname, pindasaus is een favoriet condiment geworden, waardoor hij geliefd is om zijn rijke smaak en veelzijdigheid.

Regionale Variaties

Naast het traditionele recept zijn er talloze regionale variaties van pindasaus over de hele wereld. In Thailand wordt pindasaus vaak geserveerd met vers gesneden groenten en wordt het gekruid met rode currypasta voor extra pit. In Suriname wordt pindasaus vaak bereid met kokosmelk en hete pepers voor een rijke en pittige smaak.

Pindasaus Sate saus
Pindasaus Sate saus

Creatieve Toepassingen van Pindasaus

Naast het traditionele gebruik als dipsaus voor saté, kan pindasaus op vele andere creatieve manieren worden gebruikt in de keuken. Probeer het eens als dressing voor een Aziatische salade, als marinade voor gegrilde tofu, of een persoonlijke favoriet van mij. Komkommer met sate saus! Echt een aanrader om eens uit te proberen, naast natuurlijk deze geweldige Oosters gemarineerde buikspek spiesjes.

Mijn Pindasaus recept

Erg makkelijk en snel te maken. Ik maak hem in een skillet op de BBQ, maar voor grote porties zou je ook een Dutch Oven kunnen gebruiken.

Pindasaus Sate saus
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Pindasaus; Snel, heerlijk & simpel te maken op de BBQ!

Pindasaus, een heerlijke en veelzijdige saus die geliefd is over de hele wereld, heeft een rijke geschiedenis en een breed scala aan toepassingen in de keuken. De pindasaus, ook wel bekend als sate saus, staat centraal in deze blogpost. Daarnaast deel ik jullie mijn eigen recept, welke snel en makkelijk te maken is op de BBQ!
Gang Sauzen
Keuken Ambachtelijk, Barbecue, BBQ
Trefwoord Barbecue, BBQ, NasQ, NasQ BBQ,, pindasaus, sate, Satesaus, saus
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 4 personen
calorieën 104kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 5 euro

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels Pindakaas met of zonder nootjes
  • 50 ml Ketjap Manis
  • 50 ml Water
  • 1 eetlepel Siracha
  • 1 eetlepel Honing

Instructies

  • Vermeng alle ingrediënten bij elkaar in de skillet of Dutch Oven.
  • Roer het door tot een smeuïg geheel en laat het vervolgens nog enkele minuten indikken. Let hiermee op, want dit kan snel gaan.
  • Te lang laten staan? Iets verdunnen met extra water of ketjap is mogelijk.
    Te pittig? Iets meer honing toevoegen om het geheel op eigen smaak te brengen.
    Eet smakelijk!

Video

Nutrition

Serving: 50g | Calories: 104kcal

Conclusie

Met zijn rijke geschiedenis, diverse smaken en eindeloze toepassingen, blijft pindasaus een favoriete toevoeging in keukens over de hele wereld, maar zeker bij de BBQ! Of je nu kiest voor een traditioneel recept, een regionale variatie, pindasaus is een veelzijdige en heerlijke toevoeging aan elke maaltijd.

Genoten van deze Oosters gemarineerde buikspek spiesjes op de BBQ!

Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


Pulled Beef uit de Dutch Oven
Nog zo’n heerlijk Beef gerecht!

Gerookte Knoflook Kaasbrood
Zo makkelijk, maar zo lekker!

BBQ Broodje Frikandel Speciaal!
Een klassieker, maar dan lekkerder gemaakt!

Onion Donuts
Heerlijk & geinig, maar dan net weer anders!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer

    Rating recept