Varkensvlees

Shashlik van gemarineerde varkenshaas

maart 21, 2021
Varkenshaas shashlik met Mosterd Soja marinade

Deze shashlik van gemarineerde varkenshaas is heel wat anders dan de standaard supermarkt shashlik die je gewend bent! Tijd om dit te veranderen door een heerlijke nieuwe variant te maken. Eentje waardoor jouw gasten nog lang blijven zeggen; die spiesen van jou waren echt goed!

Wat is een shashlik?

In de wereld van spiesen heb je veel benamingen als het gaat om een mooi stukje vlees op een stokje. De traditionele shashlik zoals de meeste Nederlanders hem kennen uit de supermarkt is er eentje met een stukje ui, paprika en soms zelfs spek met daarbij een blokje varkensvlees of kip.
Dit hoeft dus niet perse, een shashlik kan of mag gewoon alleen vlees bevatten natuurlijk.
Shash is een verbastering van Shish, welbekend van de Shish kebab. Shish betekent niets meer dan spies of “spiesbaar”

Zuren in marinade?

Vaak zie je dat er bepaalde ingrediënten in marinades gebruikt worden die een bepaald zuurgehalte hebben.
Zuren in je marinade zorgen voor een reactie in je vlees, waardoor het extra mals wordt.
De enzymen in het zuur zorgen er namelijk voor dat de eiwitten in het vlees verzwakken. Hierdoor wordt het vlees malser.
De keerzijde aan dit proces, laat je je vlees te lang marineren en gaat dit proces te lang door wordt je vlees in verloop van tijd “gegaard” in het zuur. Dit gaat uiteindelijk ten kosten van de smaak.

Shashlik van gemarineerde marinade

Varkenshaas

Deze shashlik van gemarineerde varkenshaas is een mooie balans van marinade met een heerlijk stukje vlees. Ondanks dat varkenshaas een lekker stukje is wordt hij vaak niet goed bereid, een varkenshaas mag namelijk gewoon rosé gebakken worden. Bij een kerntemperatuur 60 a 62 graden is deze rosé en perfect om te serveren!

Shashlik van gemarineerde varkenshaas

Wat heb je nu precies allemaal nodig om zo’n heerlijke shashlik van gemarineerde varkenshaas te maken? Als eerste natuurlijk mooie spiesen. Je kunt ook houten prikkers gebruiken, maar ik vind het persoonlijk gaaf om van de grote spiesen op de bbq te leggen.

Als barbecue gebruik ik in de video de Monolith Classic met het gietijzeren rooster. Uiteraard kun je ook een Weber Master touch gebruiken met een GBS Systeem met sear Grate inleg. Een pelletbbq als de smokey bandit the Lumberjack kan ook gebruikt worden, mits je een grill inleg hebt.

Shashlik met gemarineerde varkenshaas

Shashlik van varkenshaas met een mosterd & soja marinade
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Barbecue, bbq, grieks, Mediterraan
Trefwoord Barbecue, BBQ, mediteraans, shashlick, shashlik
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 2 personen
calorieën 397kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 6 Euro

Ingrediënten

De shashlik

  • 1 hele Varkenshaas
  • 1 hele Ui

De Marinade

  • 2 eetlepels Citroensap
  • 30 gram Favoriete Pork rub
  • 1 eetlepel Sojasaus
  • 1 theelepel Worchestershire saus
  • 1 theelepel Komijnzaad
  • 1 theelepel Gedroogde peterselie
  • 3 eetlepels Fijne Mosterd Medium

Instructies

  • Snij de varkenshaas in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter dik
  • Leg de varkenshaas in een bak en voeg hierbij alle ingrediënten van de marinade toe.
  • Vermeng dit allemaal met de hand en laat het vervolgens dertig minuten in de koelkast staan.
  • Ondertussen kun je de ui in kwartjes snijden en de buitenste ringen gebruiken voor de spies
  • Na 30 minuten haal je de gemarineerde blokjes varkenshaas uit de koelkast en begin je met het opbouwen van de spies. Voeg de varkenshaas en ui om en om toe aan de spies.
  • Steek de barbecue aan en zorg dat hij ingericht is voor direct bbq'en waarbij de kolen heet zijn!
  • Grill de shashlik al draaiend gaar en controleer regelmatig met de thermapen de kerntemperatuur. Als de kerntemperatuur 62/63 graden heeft bereikt is de shashlik klaar om eraf gehaald te worden en kan geservereerd worden
    Eet smakelijk!

Video


Wil je meer recepten en/of video’s zien van NasQ?
Gebruik je mijn recept? Vergeet dan niet om mij te vermelden, dat wordt uiteraard zeer gewaardeerd!
Tag me dan of gebruik #NasQBBQ in je bericht.

Meer van dit soort video’s zien? De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel. Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.

Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer

    Rating recept