Diversen

Oosterse Eendenborst in Hoisinsaus

maart 27, 2021
Oosterse eendenborst in Hoisinsaus

Deze Oosterse eendenborst in zelfgemaakte hoisinsaus is ontzettend makkelijk te maken, erg lekker en met dit gerecht heb je naderhand nog hoisinsaus over om er lekker noodles bij te serveren!

Eendenborst

Eendenborst is niet het alledaagse stukje vlees. Om heel eerlijk te zijn, de eerste keer dat ik eendenborst heb gegeten was pas toen ik ging bbq’en. Destijds lekker affakkelen op de Weber go anywhere kan ik me herrineren. Inmiddels weet ik dat er vele andere en smaakvollere manieren zijn om dit prachtig stukje vlees te bereiden!

Hoe bbq je een goede eendenborst?

Om een goede eendenborst te bakken of bbqen moet je naar mijn mening op twee punten letten. Dat is als eerste de vetlaag, Zorg dat je deze er voldoende op laat zitten. Naast dat het ontzetttend smakelijk is om dat krokanten velletje op te eten, zorgt het voor een beschermlaagje tijdens het grillen.
Als tweede is de kern temperatuur ontzettend belangrijk.
Een eendenborst die te ver gebakken is, kan een droge, leverachtige smaak opleveren. Dit is ontzettend zonde van een heerlijk stukje vlees!

De temperatuur die je kunt aanhouden, is:
– 50-55 graden Celsius voor rare
– 55-60 graden Celsius voor medium rare
Alles daarboven is meer doorbakken, maar dan heb je meer kans op de leverachtige smaak.

Oosterse smaken met Hoisinsaus

Bij deze Oosterse eendenborst in hoisinsaus is naast het smakelijke stukje vlees, de hoisinsaus een absolute smaakmaker! Traditioneel is deze zoete saus een smaakmaker bij veel gerechten en dat is in dit geval niet anders! Oorspronkelijk worden er ook pepers toegevoegd aan deze saus of gebruik gemaakt van rode miso paste, welke pepers bevat. Ik heb niet hiervoor gekozen, zodat het optioneel blijft en dat werdt thuis beter ontvangen!

Hoisin betekent zeedieren in het kantonees en dat is wel merkwaardig aangezien er aan de saus geen zeevruchten zijn toegevoegd. Ook wordt de saus, ondanks de oorspronkelijke naam, veelal als smaakmaker voor vleesgerechten gebruikt.

Oosterse Eendenborst in Hoisinsaus, wat heb je nodig?

In de video, maak ik gebruik van mijn Weber Master Touch. Voor de mooie grillstreepjes kun je een gietijzeren rooster gebruiken, maar dit is geen vereiste.

Oosterse eendenborst in Hoisinsaus

Een heerlijk, makkelijk en smaakvol Oosters gerecht!
Gang Hoofdgerecht
Keuken aziatisch, Barbecue, bbq, kantonees, Oosters
Trefwoord Aziatisch, Barbecue, BBQ, Hoofdgerecht, Kantonees, Oosters
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 personen
calorieën 337kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 30 euro

Ingrediënten

  • 2 hele Eendenborsten
  • 500 ml Zelfgemaakte Hoisinsaus

Voor de zelfgemaakte Hoisinsaus

  • 1/2 bol Verse knoflook
  • 2 eetlepels Rijstazijn
  • 150 ml. Miso pasta (wit) rode variant voor een pittigere saus
  • 150 ml. Maple Syrup
  • 1/2 theelepel 5 spice poeder.
  • 1 eetlepel Olijfolie

Instructies

Zelfgemaakte Hoisinsaus

  • Steek de barbecue aan en begin met het fijn snijden van de knoflook
  • Zet een pan of kleine dutch oven boven de hete kolen en schenk de olijfolie erin. Laat dit op temperatuur komen.
  • Fruit de knoflook in de pan en voeg vervolgens de 5spice poeder toe en bak deze samen nog een paar minuten door.
  • Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en roer al kokend het tot een geheel.

Oosterse eendenborst

  • Maak de eendenborst schoon en verwijder eventueel overtollig vet en vlies van de borsten.
  • Snij de vetkant in een ruitjespatroon
  • Smeer vervolgens het vlees in met de hoisinsaus.
  • Grill de eendenborsten boven direct heet vuur. Begin als eerste met de vleeskant naar beneden, aangezien de vet kant enorm veel rook produceert.
  • Na 3 minuten keer je het vlees om en grill je de andere kant ook 3 minuten.
  • Gebruik een kernthermometer om te bepalen of de eendenborst goed is.
  • Snij de eendenborst in plakjes en serveer deze bovenop noodles met de hoisinsaus die is overgebleven.
    Eet smakelijk!

Video


Wil je meer recepten en/of video’s zien van NasQ?
Gebruik je mijn recept? Vergeet dan niet om mij te vermelden, dat wordt uiteraard zeer gewaardeerd!
Tag me dan of gebruik #NasQBBQ in je bericht.

Meer van dit soort video’s zien? De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel. Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.

Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer

    Rating recept