Diversen Techniek Varkensvlees

Verse worst maken

november 14, 2021
Verse worst maken

Afgelopen tijd ben ik lekker druk bezig met verse worst maken! En ik kan je vertellen.. Dat is stiekem best leuk.

Deze ambacht wilde ik al langer uit proberen, maar steeds hield iets me wel tegen. Uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en er toch maar eens aan begonnen! En het is helemaal niet zo moeilijk!

In mijn video neem ik je stap-voor-stap mee hoe ik Jalapeno-Cheddar worsten maak als beginnend worsten maker en mocht ik jou hiermee over de streep trekken om er ook aan te beginnen is dat helemaal gaaf! 

De Techniek van Verse worst maken

Maak je niet druk, ik ga hier geen lang verhaal schrijven over welke technieken je moet gebruiken etc. Daar heb ik mijn uitgebreide video voor hahaha! En anders kan ik je echt de Worstbijbel aanbevelen van Meneer Wateetons. Een erg leuk geschreven boek, waar heel veel vragen worden beantwoord.
Ik wordt overigens niet gesponsord om dit te zeggen. Dit is puur mijn ervaring met dit boek.

De materialen

In het kort wil ik wel even doorlopen wat je allemaal nodig hebt aan materialen om met deze prachtige ambacht aan de slag te kunnen.

Gehaktmolen

Om verse worst te maken heb je als eerste een gehaktmolen nodig. Nu ik dit schrijf bedenk ik me dat een gehaktmolen natuurlijk niet helemaal een vereiste is. Je zou het vlees ook heel klein kunnen snijden met een mes en voor een grove worst kunnen gaan. Maar voor het gemak is een gehaktmolen wel erg handig.

Ik gebruik zelf een Kitchenaid mixer met daarop een gehaktmolen opzetstuk. Hier kun je ook heel gemakkelijk een worst tuit op plaatsen zodat hij ook veranderd in een worstenvuller. Ook zou je voor niet al teveel geld een Westmark gehaktmolen kunnen aanschaffen. Deze hebben ook tuitjes als accessoires.

Worstvuller

Een worstvuller komt een vele soorten en maten. Je zou zoals ik hierboven al aangaf kunnen gaan voor een opzet stuk van een gehaktmolen, maar je zou ook voor een worstspuit kunnen gaan. Of als je iets meer professioneler wilt gaan een heuse stopbus! Alle opties zijn mogelijk om zelf verse worst te maken.

Deze artikelen zijn musthaves om aan te schaffen, mocht je aan deze ambacht willen beginnen. Je kunt het zelf zo gek en duur maken als je zelf wilt. Darmen kun je tegenwoordig al per meter bij BBQuality kopen. Dus je hoeft je niet druk te maken dat je bij de Hanos 20 meter darm moet aanschaffen of iets in die richting!

Koud mengen

Voordat je aan de slag gaat met het zelf maken van verse worst. Wil ik het graag even met je over het volgende hebben. Namelijk dat alles zo koud mogelijk moet zijn als je eraan begint. Dit om als eerste bacterieën groei natuurlijk tegen te gaan. Maar ook omdat het het malen een stuk gemakkelijker maakt. Het van van bijvoorbeeld de speklappen wordt smeuïger als het warm wordt. Je kunt je voorstellen dat het malen daardoor lastiger wordt met als gevolg dat je ophopingen voor je maalschijf krijgt. Hierdoor moet je meer energie gebruiken om het te malen en dit zorgt weer voor meer wrijving en warmte. Daarom zet je voordat je hieraan begint ruimschoots de spullen in de koelkast zodat alles koud is.

Wat heb je allemaal nodig?

Ik ben zelf nog een beginneling op het gebied van verse worst maken en ik ga er in deze bereiding vanuit dat jij dit ook bent. Om het gemakkelijk te houden begin ik met 1kg half-om-half gehakt. Je kunt natuurlijk ook een procureur of een ander relatief vet stuk vlees halen. Deze vervolgens klein snijden en door de gehaktmolen halen. Maar voor de beginneling doe ik dit allemaal nog niet.

In het recept hieronder vind je alles wat je nodig hebt qua ingrediënten en benodigdheden. Maar wat betreft barbecue kun je alle kanten op. Zolang je hem maar op lage temperatuur kunt houden. Het liefst rond de 100 graden en de optie om voldoende rook toe te kunnen voegen.

Ideaal hiervoor is een smoker zoals de Weber Smokey Mountain of een Pellet smoker. Maar uiteraard kan het ook gemakkelijk in een Monolith of Weber 57.

Verse worst maken
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Zelf Worst maken

Hoe maak je stap voor stap zelf worst
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht, lunch, Ontbijt, snack, Tussendoortje
Keuken Ambachtelijk, Barbecue, BBQ
Trefwoord BBQ Worst, Worst, Worst maken, Worst op de barbecue, Zelf Worst maken
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Porties 6 personen
calorieën 289kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 20 Euro

Equipment

  • Gehaktmolen
  • Worstvuller
  • Barbecue of rookkast

Ingrediënten

  • 1000 gram Gehakt half-om-half
  • 600 gram Speklappen In blokjes gesneden
  • 1 meter Varkensdarm
  • 300 gram Geraspte Cheddar
  • 22 gram Zeezout fijn
  • 5 gram Zwarte peperkorrels
  • 4 grote Ingelegde jalapenos Ontpit en in reepjes gesneden
  • 3 gram Korianderzaad
  • 2 gram Piment
  • 3 gram Knoflookpoeder
  • 3 gram Nootmuskaat

Instructies

  • Je legt een paar uur van te voren de gehaktmolen en alle onderdelen in de koelkast zodat wanneer je begint alles koel is.
  • Je begint met het in blokjes snijden van de speklappen. Ongeveer in blokjes van 1 cm
  • Maak de gehaktmolen klaar voor gebruik met de grove schijf. Maal de speklappen er doorheen
  • Voeg daarna het speklappen gehakt en het andere half-om-half gehakt samen met de kruiden en de jalapenos
  • Daarna het gemengde gehakt nogmaals door de gehaktmolen, maar dan met de fijne schijf
  • Het fijne gehakt als laatste nogmaals vermengen met de 300 gram geraspte cheddar.
  • Zet de worst tuit op je gehaktmolen of gebruik een worstvuller. en schuif de darm over de tuit.
  • Laat het gehakt voorzichtig in de darm lopen (zie video)
  • Als je de hele worst gevuld hebt knoop je de uiteinden dicht met een stuk slagerstouw.
  • Maak vervolgens worstjes door de worst te "slingeren" en steeds een worstje over te slaan als je dit doet.
  • Leg de worst 24 uur in de koelkast om de smaken in te laten trekken
  • De volgende dag stel je de barbecue in op 100 graden en zorg je ervoor dat je veel rookhout toevoegd zodat je de worsten veel rook krijgen
  • Ik heb de worsten er al op gelegd toen de barbecue nog aan het opstarten was, maar wel al veel rook genereerde. Hierdoor lagen ze er 2,5 uur op. Begin je bij 100 graden, is de tijd natuurlijk een stuk korter.
  • Als de kerntemperatuur van 65 a 70 graden is bereikt is de worst gaar en kan deze van de BBQ
  • Door de lage temperatuur van garen blijft de cheddar heel en aanwezig in de worst. Heerlijk om warm te eten, maar de dagen erna ook heerlijk op de boterham!
    Eet smakelijk!

Video

Nutrition

Calories: 289kcal

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Reageer

    Rating recept