Als allereerste wil ik zeggen dat ik dit recept van de Mediterraanse burger met feta niet zelf heb verzonnen. De basis voor dit recept heb ik van mijn BBQ buddie Noskos. Hij had deze burger op zijn website staan.
Na een aantal keer deze gemaakt te hebben is er toch een eigen variant ontstaan met kleine “tweaks” hier en daar en deze wil ik graag met jullie delen!
Pitabrood
Pitabrood wordt vaak heel snel in verband gebracht met gyros, doner of shoarma. Wat heel begrijpelijk is, maar er zijn zoveel lekkere gerechten die je kunt maken met dit broodje. Laat staan als je ze ook nog eens zelf zou maken! Dit doe ik niet, ik ga in dit gerecht lekker voor de supermarktvariant omdat er geen toko of iets dergelijks bij ons in buurt te vinden is voor deze Mediterraanse burger met feta in een pitabroodje!
Burgerkruiden voor de Mediterraanse burger met feta
Om deze heerlijke burger te maken heb je een aantal kruiden nodig om de mediterraanse smaken te complimenteren.
De kruiden die je hiervoor dient te gebruiken zijn:
Basilicum : 2 theelepels
Oregano: 2 theelepels
Zwarte peper : 2 theelepels
Komijnpoeder: 2 theelepels
Paprikapoeder mild: 2 theelepels
Uienpoeder: 2 theelepels
Knoflookpoeder: 2 theelepels
Paprikapoeder scherp: 2 theelepels
Tijm: 2 theelepels
Zeezout: 2 theelepels
Meng alles samen in een kom tot een egale kruidenmix. Let wel op, deze hoeveelheid is ongeveer goed voor 12 hamburgers terwijl dit recept voor 4 stuks is. Afgesloten in een luchtdichte verpakking kun je deze rub maanden goed houden.
Wat heb je nodig?
Om in de mediterraanse sferen te komen heb je niet superveel nodig. De ingredienten lijst van de rub lijkt lang, maar ook deze is in een oogwenk gemaakt.
Ik heb mijn Weber Master Touch GBS 57 gebruikt, maar uiteraard kun je deze heerlijke hamburger ook op een keramische bbq zoals de monolith of een pelletbbq maken mits je wel een grill inleg hebt.
Mediterraanse burger met feta
Equipment
- 2 blikken van Jodekoeken (Redneck hamburger pers)
- Huishoud folie
Ingrediënten
Voor de burger
- 4 stuks Pitabroodjes
- 500 gram Runder- of lamsgehakt
- 2 eetlepels Burgerkruiden (zie hier boven voor recept)
- 100 gram Feta in kleine blokjes gesneden
- 100 gram Gemengde salade
- 1 halve ui in ringen gesneden.
- Zelfgemaakte saus (Zie ingredienten hieronder)
Voor de saus
- 5 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels Mayonaise
- 1 bolletje knoflook
- paar tikjes Basilicum gedroogd
Instructies
- Als eerste meng je de burgerkruiden zoals ze hierboven in deze blog beschreven staat.
- Vermeng het gehakt met de burgerkruiden en de in kleine blokjes gesneden feta en vermeng deze tot vier even zware ballen.
- Pak de redneck hamburgerpers erbij en maak 4 prachtige hamburgers (zie video voor instructie)
- Zet de hamburgers in de koelkast en steek ondertussen de barbecue aan. Zorg hierbij voor een direct en indirect gedeelte op je bbq.
- Als eerste leg je de pita broodjes boven de kolen en leg je de hamburgers indirect zodat ze extra rook en smaak kunnen oppakken.
- Keer de pitabroodjes regelmatig om zodat deze aan beide zijden goed garen.
Ondertussen kunnen we de zelf gemaakte saus maken
- Meng in een kom de Griekse yoghurt, mayonaise, knoflook en basilicum en roer deze goed door. Naar eigen smaak kun je limoen, komkommer of een scheutje olijfolie toevoegen.
En weer terug naar de BBQ
- Als de pitabroodjes mooi bruin beginnen te worden wissel je ze om met de hamburgers en leg je deze 5 a 6 minuten per kant boven de hete kolen.
- De hamburgers zijn klaar bij een kerntemperatuur van 65 graden
- Vervolgens is het tijd om het broodje op te maken. Snij de pita open en vul deze met de gemengde salade, hamburger, saus en uienringen en eet smakelijk!Voor meer info zie de video op YouTube
Video
Nutrition
Nog meer burgerrecepten zien?
Geen Reacties