Salt, Pepper & Garlic, daar staat SPG voor. De pure eenvoud van deze drie ingrediënten gecombineerd geven een waar wow effect aan vrijwel elk gerecht. En deze keer, gebruikte ik heerlijke dik bevleesde SPG spareribs hiervoor.
SPG Spareribs
Ik heb gekozen voor dik bevleesde spareribs van BBQuality. Ik kom daar al jaren over de vloer en ben erg tevreden met hun vlees. De dik bevleesde ribs zijn wel een must voor dit recept. Aangezien ik de ribs 4,5 uur low and slow op de barbecue laat liggen.
Als je gaat voor dunnere ribben, hou dan ook rekening met een kortere gaartijd.
De kruidenmix
Zoals jullie in de video mij horen vertellen ben ik momenteel bezig met het uitbreiden van mijn kruidenlijn. De NasQ SPG Rub is er een daarvan. Je snapt natuurlijk dat ik mijn recept voor mezelf houdt. Maar ik wil wel graag een basis SPG rub delen.
Waardoor jullie wel ermee aan de slag kunnen.
Basis SPG Rub
Ingrediënten
- 1 eetlepel Zout fijn
- 1 eetlepel Zwarte peper fijn
- 1 eetlepel Knoflookgranulaat
Instructies
- Meng alle ingrediënten door elkaar, zodat het goed vermengd.
- Als alternatief kun je een mengeling maken van grove en fijn zeezout, idem met de zwarte peper
- Voel je vrij om te experimenten met toevoegingen die jij lekker vind!
Nutrition
Ontvliezen
Het ontvliezen van spareribs blijft af en toe lastig en daar zijn deze SPG Spareribs geen uitzondering in. De handigheid zit hem erin om met een bot voorwerp, zoals de achterkant van een theelepel, een begin te maken bij een bot. Wanneer je daar een opening hebt, kun je met je vinger eronder komen en vaak het vlies in een stuk eraf halen. Mocht het vlies te glibberig zijn. Gebruik dan een stuk keukenpapier, hierdoor heb je meer grip. Op mijn YouTube kanaal heb ik een korte video staan waarin ik de techniek uitleg.
Wat heb je nodig?
We hebben het gehad over de spareribs. Ook de rub is besproken. Wat heb je nog meer nodig?
Nou… Dat was het wel zo’n beetje. Het is een heerlijk, maar simpel recept. Soms is dat alles wat je nodig hebt.
Ok, en natuurlijk ook een barbecue. Ik heb mijn Monolith keramische barbecue gebruikt. Maar dit recept kun je maken op iedere BBQ waarmee je indirect kunt barbecueën op een lage temperatuur.
Je kunt hier dus gewoon je Weber Master-touch voor gebruiken of de Weber Smokey Mountain. Maar ook een Pellet BBQ als de Smokey bandit Lumberjack. Alles is mogelijk zolang je maar indirect kunt garen.
SPG Spareribs
Instructies
- Als eerste snij je overtollig vet weg van de sparerib.
- Vervolgens haal je aan de achterkant het vlies eraf. In de video kun je goed zien hoe ik dat doe
- Daarna smeer je de sparerib in met wat olijfolie zodat daarna de SPG rub goed blijft plakken.
- Stel de barbecue in op 120/125 graden indirect
- Leg de sparerib op de barbecue en sluit de deksel
- Na ongeveer 4,5 uur even kijken hoe het ervoor staat. Prik met een sateprikker of thermapen in de sparerib om te kijken of hij mals genoeg is naar behoren.
- Zo niet, laten garen en om het half uur even checken.. Eet smakelijk!
Video
Nutrition
Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?
Keuzestress over welke BBQ bij jou past?
– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
2 Reacties
Loet Smits
februari 1, 2023 at 6:10 pmHoi Marcel. Ik ga deze komende vrijdag eens proberen! Heb de laatste tijd vaker SPG gebruikt op rundvlees en dat is echt naar onze smaak. Deze week heb ik voor het eerst BBQuality ribs besteld ipv spareribs. Dit zijn buikribben. Deze zien er nu (bevroren) veel dunner uit dan de spareribs die ik doorgaans heb. Ik weet niet of je ervaring met deze ribben hebt maar denk je dat deze geschikt zijn voor dit recept? Ik denk zelf dat de bereidingstijd wat korter moet? Alvast bedankt voor je antwoord!
NasQ BBQ
februari 1, 2023 at 7:23 pmDag Loet,
Ik heb deze BBQuality ribs gebruikt bij de Aziatische spareribs ( https://www.nasqbbq.nl/aziatische-spareribs/ ) Zijn inderdaad iets dunner dan je gewend bent en al helemaal tov dik bevleesde ribs. Ik zou er inderdaad rekening mee houden dat ze sneller zullen gaan en iets eerder klaar. Na 2,5 / 3 uur de eerste check doen en dan om het half uur even aankijken. Dan weet je zeker dat je goed zit.