Varkensvlees

Varkenshaas rollade

december 13, 2021
Varkenshaas rollade

Stel je gewoon eens voor.
Een gevlinderde varkenshaas rollade bestrooid met mijn NasQ Steak rub. Vervolgens ingesmeerd met groene pesto, afgetopt met buffel mozzarella, geroosterde pijnboompitten en serranoham.
Daarna zorgvuldig opgevouwen met daaromheen een geweven matje van spek…

Varkenshaas rollade

Op het moment van schrijven zitten we in begin December. Je ziet overal kerstrecepten als paddestoelen uit de grond komen en ik moet zo eerlijk zijn dat ik gewoon lekker mee doe met de hype.
Gelukkig kun je lekkere en feestelijke maaltijden natuurlijk het hele jaar door maken, maar laten we het wel enigszins “makkelijk” houden.

Barbecue is voor mij geen culinaire hoogstandjes, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat dit niet kan. Maar je zult bij mij niet snel dit soort recepten voorbij komen. Op die mooie Lamsrack met knoflook kruidenboter van vorig jaar na dan 😉
Ik hou zelf ervan als mensen na een barbecue genoeg hebben gegeten en ik nog wat over heb.
Naast het feit dat ik mijn gasten goed gevoed heb is het sowieso lekker voor de volgende dag. Deze Varkenshaas Rollade is ideaal daarvoor!

Bavette rollade

Vorig jaar heb ik voor kerst een Bavette rollade gemaakt. Naast het feit dat deze ontzettend lekker was, is zoiets lekker makkelijk te maken. Toch een beetje “grootmoeders rollade” gevoel erbij, maar ondertussen maak je echt een bijzonder lekker gerecht van de BBQ!

De views op van deze video op mijn YouTube kanaal bewijzen dat deze bavette rollade goed in de smaak was gevallen. Met dit in mijn achterhoofd kwam ik ergens een varkenshaas tegen die omwikkeld was met spek. Mijn grijze massa bovenin begon iets te borrelen en een Varkenshaas Rollade omwikkeld met spek was “geboren”

Varkenshaas rollade

Een varkenshaas is een ontzettend lekker stuk vlees en kan tot in tegenstelling wat velen denken rosé gebakken worden. De bacteriën in vlees zitten voornamelijk aan de buitenkant en die gaar je sowieso. Het is dus belangrijk om dit in gedachte te houden wanneer je de varkenshaas vlindert en vervolgens weer oprolt. De kerntemperatuur die ik aanhoudt bij het garen van deze varkenshaas was 60 a 62 graden kern.

Wat heb je nodig?

Naast de ingrediënten die hieronder volgen om deze Varkenshaas Rollade te maken. Gebruik ik zelf mijn Monolith keramische barbecue. Deze keuze heb ik gemaakt omdat ik een directe en indirecte zone tegelijkertijd wil hebben. Een Weber Master touch of Napoleon kogelbarbecue zijn ook geschikt voor deze opstelling. Mijn Smokey Bandit Lumberjack zou ik hier ook voor kunnen gebruiken alleen dan zou ik het omgekeerd doen. Eerst indirect en op het einde de BBQ opstoken om “te schroeien”.

Varkenshaas rollade
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Varkenshaas rollade

Gevulde varkenshaas rollade omwikkeld met spek
Gang Feestmaaltijd, Hoofdgerecht
Keuken Barbecue, BBQ
Trefwoord Bavette rollade, Feestmaaltijd, kerstmaaltijd, NasQ, NasQ BBQ,, rollade, varkenshaas, varkenshaas rollade
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 5 minuten
Porties 3
calorieën 253kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 15 Euro

Equipment

  • Slagerstouw
  • snijplank https://www.nasq.nl/product/nasq-bbq-snijplanken/
  • Uitbeenmes https://www.nasqbbq.nl/aanbevolen/fdick-uitbeenmes/

Ingrediënten

  • 450 gram Varkenshaas of meer 😉
  • 15 gram NasQ Steak rub
  • 1 potje Groene pesto
  • 1 pakje Spek
  • 100 gram Serrano ham
  • 1 stuks Buffelmozzarella
  • 1 handje Geroosterde pijnboompitjes

Instructies

  • Aan de slag! Als eerste pak je een scherp mes en begin je met het weghalen van uiteindes en vetjes.
  • Daarna het vlinderen van de varkenshaas. Doe je dit voor het eerst? Kijk dan even goed de video. Hierin laat ik duidelijk zie waar je op moet letten.
  • Als de varkenshaas gevlinderd is leg je 6 touwtjes op een rij en begin je met het weven van je bacon matje.
  • Ik weet dat ik hier in het begin altijd moeite mee had om hier een goed begin aan te krijgen. Dus kijk wederom even de video als je een visuele uitleg erbij wilt.
  • Als je bacon weave klaar is, bestrooi je beide kanten van de varkenshaas met de steak rub en leg je deze vervolgens op het matje van bacon.
  • Vervolgens smeer je hier de pesto overheen. Ik doe dit royaal omdat ik dit lekker vind. Je kunt ook rode pesto gebruiken als je deze lekkerder vind. Doe je ding 😉
  • Hier bovenop gaat de buffelmozzarella. Ik scheur deze van het bolletje naar wat ik nodig denk te hebben. Je kunt hier natuurlijk ook plakjes van snijden.
  • Daar tussen strooien je de geroosterde pijnboompitjes
  • En top het af met de serrano ham. Een pakje ham is teveel voor de complete varkenshaas, maar dit betekent extra ham voor jou om te snoepen.
  • Pak aan de oorspronkelijke binnenkant de touwtjes om het geheel van de snijplank te krijgen en vouw deze vervolgens op.
  • Door deze manier heb je de touwtjes er al onder liggen en kun je heel eenvoudig deze knopen met de slagersknoop zoals je kunt zien in de video.
  • Stel de barbecue op 150 graden indirect waarbij je een kant direct en een kant indirect hebt. 150 graden indirect geeft voldoende warmte direct om je spek krokant te krijgen.
  • Bak eerst de spek krokant met een paar minuten per kant om vervolgens de rollade indirect te leggen.
  • Na 1 uur en 5 minuten was mijn rollade rond de 60 graden. Ik temperatuurde met de Thermapen One op verschillende plekken zodat ik een goed gemiddelde had.
  • Daarna aansnijden en opdienen!
    Eet smakelijk.

Video

Nutrition

Calories: 253kcal

Genoten van de Varkenshaas Rollade?
Wellicht vind je onderstaande recepten ook leuk?

Mediterrane Varkensribroast
Heerlijk mals, met prachtige Mediterrane smaken
Bobby Flay Zalm
Een van de lekkerste Zalm die je ooit zult eten
Zalm met Dille roomsaus
Een absolute aanrader als onderdeel van een feestmaaltijd
Oosterse Eendenborst
Heerlijke eendenborst in zelfgemaakte Hoisin saus!


Met de onderstaande artikelen, vergroot je je BBQ-kennis!

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer

    Rating recept