Vis

Bobby Flay zalm

december 20, 2021

Bobby Flay zalm op een cederhouten plankje, een klassieker voor op de barbecue. Deze variant met mosterd en bruine suiker van TV kok Bobby Flay zal in eerste instantie voor wat gefronste wenkbrauwen zorgen. Maar geloof me als ik zeg dat deze combinatie heel erg lekker is!

Bobby Flay zalm

Bobby Flay is een bekende Amerikaanse tv-kok en restaurant houder. In een van zijn tv-shows maakte hij deze variant. Noskos van bbq-nl.com maakte deze na voor zijn blog en Bobby Flay Zalm genoemd. Vanaf dat punt is dit recept in Europa steeds bekender geworden. Oorspronkelijk heeft Bobby dit recept weer van Steven Raichlen.

Bobby Flay zalm

Ongebruikelijke combinatie

In eerste instantie zegt iedereen (tenminste die ik ken). Wat een aparte combinatie. Maar vanaf het moment dat ze geproefd hebben is iedereen om! Een vriendin van ons heeft deze zelfs al een aantal keer gemaakt voor familie, vrienden en collega’s. Dit terwijl ze normaal amper vlees of vis eet!

Zalm op Cederhout

De smaak en geur van cederhout is, naar mijn mening, de lekkerste geur wat betreft rookhout. Ik kan daar oprecht enorm van genieten als ik dit ruik. Het is echt een smaakversterker voor dit gerecht. Daarnaast vind ik het zelf leuk om de zalm te presenteren op het plankje. Waardoor je af en toe nog een kleine knisper hoort van het hout wanneer deze op tafel staat. Uiteraard wacht ik wel totdat deze uitgerookt is. Je wilt niet dat de rookmelders of erger thuis afgaan.

Wat heb je nodig?

Naast de ingredienten heb je ook een cederhouten plankje nodig. Deze kun je tegenwoordig overal bestellen. Maar mocht je geduld hebben. Jaarlijks of halfjaarlijks hebben ze bij het BBQ Genootschap een gezamelijke inkoop plankjes om de kosten iets te drukken.

Je hebt verder een barbecue nodig om direct te barbecueën. Hier kun je dus een Keramische BBQ voor gebruiken, maar ook een Weber of Napoleon kogelbbq. Een pellet BBQ zou ook kunnen mits je een grill inleg hebt.

Afdrukken Pin
5 van 2 stemmen

Bobby Flay zalm

Zalm met mosterd en basterd suiker op een cederhouten plankje
Gang Feestmaaltijd, Hoofdgerecht
Keuken Barbecue, BBQ
Trefwoord bobby flay, bobby flay zalm, NasQ, NasQ BBQ,, Zalm, Zalm Cederhout
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4 personen
calorieën 240kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 15

Ingrediënten

  • 1 hele zalmzijde
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels bastard suiker

Instructies

  • Leg de cederhouten plank ruim voordat je begint in een bak met water. Leg er iets zwaars bovenop zodat deze onder water blijft. Hierdoor geef je de zalm wat extra tijd om te garen en brand de plank niet zo snel aan.
  • Plaats de zalm op de plank en snij eventueel stukjes vet weg en controleer nog even snel op graat.
  • Smeer de zalm In met Mosterd zodat alles bedekt is.
  • Pak daarna de basterdsuiker en strooi deze erover heen.
  • Laat daarna de smaken op elkaar intrekken in de koelkast. Door het vocht zal dit een mooier geheel worden
  • Steek vervolgens de bbq aan. Ik zorg er altijd voor dat ik een direct en indirect gedeelte heb. Hierdoor heb je altijd een veilige zone mocht het te hard gaan of iets dergelijks.
  • Steek de barbecue op naar 175 graden direct. en plaats de cederhouten plank met zalm op het rooster direct boven het vuur.
  • Na 15 minuten controleren of de gewenste kerntemperatuur van 55 graden Celsius is bereikt. In mijn geval was dat na 20 minuten.
  • Haal het plankje met zalm van de barbecue en laat voornamelijk het plankje nog even "uit gaan". Ik vind het voor de wow factor leuk om het met plankje te serveren op een rooster. Maar je kunt uiteraard de zalmpjes ook op het plankje portioneren en vervolgens serveren.
    In ieder geval, Eet smakelijk 😉

Video

Nutrition

Calories: 240kcal

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Reageer

    Rating recept