Bijgerechten Snacks

Hotdogs maken op de BBQ

december 27, 2021
Hotdogs maken op de BBQ

Wil je de lekkerste hotdogs maken op de BBQ? Ik ga niet vertellen dat dit de lekkerste variant is. Maar hij is wel heel erg lekker doordat er letterlijk een twist aan zit!

Waar komt de Hotdog vandaan?

In tegenstelling tot dat je zou denken, ligt de oorsprong van de hotdog niet in Amerika. De Hotdog komt van oorsprong uit Duitsland. Een slager in ons buurland genaamd, Johan Georghehner uit Coburg is hoogstwaarschijnlijk “the godfather” van deze worst. Hij maakte een worst, gebaseerd op de vorm van een Teckel. Nadat hij deze worst voor het eerst gemaakt had, nam hij deze mee naar een stad in de buurt om te verkopen. Deze stad gaat bij de naam Frankfurt en daarom kennen wij die worst als de Frankfurter worst.

Waarom heet een hotdog dan een hotdog?

Daarvoor moeten we helemaal terug naar 1880! De hotdog heeft eigenlijk hetzelfde verhaal als de Hamburger. Een Duitse immigrant die zijn geluk ging beproeven in de nieuwe wereld reisde naar Amerika om daar een nieuw leven te beginnen. Hij begon daar met de verkoop van broodjes worst tijdens Amerikaanse baseballgame. Je raad het al, de Frankfurter worst.

Een tekenaar moest een advertentie maken voor dit evenement, maar had moeite om het woord teckel te spellen. Waardoor hij onderaan de advertentie schreef: “get your hot dog”.

Inmiddels is het een fenomeen geworden en eet de gemiddelde Amerikaan gemiddeld 75 hotdogs per jaar!

Welke worsten voor hotdog?

Goeie vraag, Ik gebruik zelf een bockworst in mijn video. Vooral omdat de “hotdogs” in Nederland wel erg klein zijn. Maar om het lekker Hollands te houden zou. je natuurlijk ook een rookworst kunnen nemen. Voor mijn gevoel kun je hier alle kanten mee op. Zolang het maar lekker is toch!

Waarom vaak zuurkool bij een hotdog?

Zoals je misschien wel kunt verwachten, Duitsers zijn gek op zuurkool. En wederom was het de Duitse Immigrant die deze combinatie aan de man bracht.
De originele Amerikaanse hotdog bij een “hotdog stand” bevat naast de worst: Zuurkool, gebakken uitjes, mosterd, ketchup en een dun plakje cheddar kaas. Een flinke maaltijd!

Hotdogs maken op de BBQ

Normaal gesproken worden hotdogs opgewarmd in warm hotdog water of onder een grill warm gehouden om ze vervolgens te serveren. Een beetje BBQ smaak aan deze bekende worst is enorm lekker.

Hotdogs met een twist

Om het grill oppervlakte te vergroten gebruik ik de Dizzy Dog. Dit is een geinig hebbedingetje om een harmonica effect te creëren met je hotdog. Hierdoor gaat de hotdog uit elkaar staan terwijl deze opgewarmd wordt op de BBQ. Gevolg hiervan is dat een groter gedeelte van de worst knapperiger wordt en vervolgens de BBQ sauce ook lekker in de groeven van de worst loopt.

Hotdogs direct of indirect op de BBQ?

Ik heb in mijn video gebruikt gemaakt van de indirecte methode. Dit voornamelijk omdat ik de Smokey Bandit Lumberjack heb gebruikt. Dit is een pellet BBQ en ik kan met deze BBQ alleen maar indirect. Er is wel een inzetstuk beschikbaar om te grillen. Mocht je dat willen. Mijn gedachte was om de worsten indirect rustig te garen zodat ze open gingen staan. Waarna ik ze kon insmeren met BBQ Saus. Uiteraard kun je de worsten op het einde nog even grillen om een korstje op de worsten te zetten. Hier kun je dan het beste een Weber of Napoleon kogelBBQ voor gebruiken of een keramische BBQ met een halve indirectsteen zodat je makkelijk kan switchen van zone.

Wil je meer weten over direct en indirect adviseer ik je om deze video even te bekijken. Hierin leg ik uit wat dit precies is en geef ik uitleg over diverse opstellingen om dit te bereiken.

Hotdogs maken op de BBQ
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Hotdogs maken op de BBQ

Een hotdog met een twist!
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, lunch, snack, Tussendoortje
Keuken Amerikaans, Barbecue, BBQ
Trefwoord Hot dog, Hot dogs, Hotdog, Hotdogs, NasQ, NasQ BBQ,
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 4
calorieën 238kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 8 Euro

Equipment

  • Dizzy Dog

Ingrediënten

De Hotdog

  • 1 pot Bockworsten
  • 1 zak Roomboter puntjes
  • 15 gram BBQ Saus

De sla

  • 1 krop IJsbergsla fijn gesneden
  • 3 hele Peperoni fijn gehakt

De dressing

  • 3 eetlepels Grove mosterd of fijne
  • 2 eetlepels Mayonaise
  • 1 eetlepel Suiker
  • 1/2 theelepel Sellerijzaad
  • 1 theelepel Zout
  • 1 theelepel Peper

Instructies

  • Begin met het insnijden van de Hotdogs, Bockworsten of wat jij lekker vind. Ik gebruik hiervoor de dizzy dog. Maar in de video laat ik ook zien hoe je dit met een mes kan doen.
  • Als de worsten klaar zijn, steek je de barbecue aan en stel je hem in op 160 graden indirect. En gooi ze er alvast op en de eerste rook al mee te pakken
  • Als de worsten liggen op te warmen, begin je aan de sla. Snij met een scherp mes de ijsbergsla in dunne reepjes
  • Hak daarna de peperoni's fijn en stop deze samen met de ijsbergsla in een ziplockzak
  • Meng vervolgens de ingrediënten van de dressing samen tot een geheel. Ik heb zelf grove mosterd gebruikt omdat ik de structuur uiteindelijk lekker vind in de dressing. Je kunt hiervoor uiteraard ook fijne mosterd gebruiken als je dit fijner vind.
  • Voeg de dressing toe aan de zak met ijsbergsla en peperoni's en vermeng dit goed. Leg deze vervolgens in de koelkast om de smaken in te laten trekken. De dressing verdeeld zich ook beter door de sla hierdoor omdat er ook vocht uit de sla wordt ontrokken.
  • Na 20 minuten a 25 minuten beginnen de worsten het harmonica effect te krijgen en staan ze mooi uit elkaar.
  • Smeer de worsten in met je favoriete bbq saus en laat ze nog 10 a 15 minuten op de bbq liggen.
  • Wil je een superkrokante buitenkant kun je ze nog langer indirect laten liggen of je legt de worsten direct boven de hete kolen en grillt ze al draaiend boven het hete vuur.
  • Snij de roomboter aan de bovenkant in. Leg hiertussen de worst en top deze af met de knapperige sla!
    Eet smakelijk!

Video

Nutrition

Calories: 238kcal

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Reageer

    Rating recept