Varkensvlees

Aziatische Spareribs

januari 15, 2023
Aziatische Spareribs

Spareribs! Een stukje vlees waar je maar geen genoeg van kan krijgen. Er staan al talloze variaties van dit smaakvolle stukje varken op deze website. Maar de Aziatische spareribs variant had ik nog niet uitgeprobeerd, dus hoogste tijd om daar verandering in te brengen!

Zoet en Pikant

Een heerlijke combinatie van zoet en pikant, dat is wat deze Aziatische spareribs het beste omschrijft. Deze smaken komen ontzettend goed tot zijn recht met het malse varkensvlees van spareribs. Je zou deze rub met saus en glaze ook kunnen gebruiken voor rib fingers of gewoon een procureur. Succes gegarandeerd!

Aziatische Spareribs, maar welke soort?

Het soort sparerib is vanaf het begin al een wezenlijk belang bij de bereiding. Wat betreft spareribs zijn er verschillende soorten die uit verschillende delen van het varken worden gesneden.

Als je de gemiddelde Nederlander vraagt wat een sparerib is, zullen ze een baby back rib aanwijzen. Terwijl een Amerikaan daarom zou lachen en op zijn beurt een buikrib aanwijzen als sparerib en die “spareribs” die wij Nederlanders het liefste eten zijn maar baby back ribs.

Als ik bij de slager een sparerib gaan halen, krijg ik van hem een baby back rib mee en die zijn kleiner, smaller en zit een kromming in het bot. De buikribben zoals een Amerikaan ze kent, zijn vaker groter, breder en dik bevleesd, ideaal voor hele lange bereidingswijze, zoals deze Aziatische Spareribs.

Ontvliezen van Spareribs

Het ontvliezen van spareribs blijft af en toe lastig en daar zijn deze Aziatische Spareribs geen uitzondering in. De handigheid zit hem erin om met een bot voorwerp, zoals de achterkant van een theelepel, een begin te maken bij een bot. Wanneer je daar een opening hebt, kun je met je vinger eronder komen en vaak het vlies in een stuk eraf halen. Mocht het vlies te glibberig zijn. Gebruik dan een stuk keukenpapier, hierdoor heb je meer grip. Op mijn YouTube kanaal heb ik een korte video staan waarin ik de techniek uitleg.

Wat heb je nodig?

Voor de Aziatische spareribs heb ik mijn Weber 70 jaren editie gebruikt, maar dit kan natuurlijk ook op een Monolith” class=”eafl-link”>keramische BBQ of een Pellet BBQ. Zolang je maar genoeg ruimte hebt om de spareribs indirect op het rooster te leggen.

Aziatische Spareribs
Afdrukken Pin
5 van 3 stemmen

Aziatische Spareribs

Heerlijke spareribs met een Aziatische twist!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Ambachtelijk, aziatisch
Trefwoord Aziatische Spareribs, Barbecue, BBQ, NasQ, NasQ BBQ,, Spareribs
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 5 uur
Totale tijd 5 uur 30 minuten
Porties 2 personen
calorieën 758kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 20

Equipment

Ingrediënten

Aziatische Rub

  • 2 eetlepels Bastardsuiker
  • 1 eetlepels Gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel Zeezout
  • 1 eetlepel Zwarte peper poeder
  • 1 theelepel Mosterdpoeder
  • 1 theelepel Knoflookpoeder
  • 1 theelepel Chilipoeder

Mop Saus

  • 20 gram Roomboter ongezouten
  • 100 ml Appelsap
  • 1 scheutje Citroensap
  • 2 eetlepels Ketjap Manis
  • 1 theelepel Zeezout

Glaze

  • 2 eetlepels Chilisaus
  • 1 theelepel Siracha saus
  • 1 eetlepel Bastardsuiker
  • 1 eetlepel Honing

Instructies

  • We beginnen met het maken van de Rub. Meng alles goed door elkaar.
  • Pak de spareribs erbij, verwijder het vlies en snij kleine stukjes vet weg
  • Verdeel vervolgens de Rub evenredig over de spareribs.
  • Zet de spareribs vervolgens in de koelkast om de Rub in te laten trekken. Doe dit minimaal 4 a 6 uur. Het handigste is om dit een dag van te voren te doen, zodat je wat ruimer in de tijd zit op de dag dat je het gaat maken

De volgende dag

  • Steek de BBQ aan op een indirecte methode en stel deze in op ongeveer 110/120 graden indirect BBQ'en. Voeg een blokje kersenhout toe voor extra rooksmaak
  • Haal de spareribs uit de koelkast en leg ze indirect op het rooster en laat ze de heerlijke kersenrook pakken
  • Ondertussen smelt je de roomboter in een pannetje en voeg je de overige ingrediënten van de mop saus toe.
  • Na ongeveer een uurtje begint de rub vaster te zitten op de sparerib en bedruip je de sparerib om het half uur met de mop saus. Belangrijk is het woord bedruipen! Ga niet smeren, want daarmee kun je de Rub weg smeren en dat wil je niet!
  • Na ongeveer 2,5 a 3 uur zijn de spareribs mooi van kleur en is het hoogste tijd om ze eraf te halen en ze te verpakken in de folie.

In de folie

  • Leg twee lagen alufolie over elkaar heen en leg daar de sparerib op met de vleeskant naar beneden. Voeg nog een paar scheutjes mob saus toe aan de verpakking net voordat je hem dicht maakt.
  • Leg deze vervolgens weer voor ongeveer een uur, tot maximaal 5 kwartier terug op de BBQ.
  • Ondertussen kun je snel de glaze in orde maken.

De laatste stap

  • Als de tijd voorbij is gegaan, kunnen de spareribs weer uit de folie. Ze zijn nu wat zachter geworden, dus let op met eruit halen. Gebruik het liefst een lange spatel, zodat je de sparerib in zijn geheel ondersteund.
  • Leg de sparerib(s) weer indirect terug op de BBQ en smeer de glaze over de sparerib. Na ongeveer 15 minuten herhaal je dit nog een keer. Na nog een 15 minuten zijn de spareribs klaar om van de BBQ te halen
  • Nu blijft alleen nog aansnijden en opeten over! Deze sparerib combineert heerlijk met een kommetje mihoen of Chinese noedels!
    Eet smakelijk!

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 758kcal

Genoten van deze Aziatische Spareribs? 
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


SPG Spareribs
Lekker simpel, maar zo ontzettend lekker!

Pulled Chicken Wraps
Lekker makkelijke manier om restjes op te maken!

Teriyaki Burger
Een heerlijke Simplistische burger!

Spareribs op de 3-2-1 Methode
Mijn wedstrijd recept uitgelegd!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost. 
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!


Genoten van deze post en video van de Aziatische Spareribs? en wil je meer van mijn video’s zien? 
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel. 
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post! 


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer

    Rating recept